Mergi la conţinutul principal

Poliţia sărăciei

Poliţistul local îi va sancţiona pe cei care încalcă ordinea şi liniştea publică, dar şi pe şoferii care parchează neregulamentar. Poliţistul local va veghea la respectarea disciplinei în construcţii şi legalitatea afişajului stradal, va dirija circulaţia, se va ocupa de evidenţa persoanelor, va verifica activitatea comercială de pe domeniul public şi se va implica în protecţia mediului. Cam asta este lista de competenţe, aşa cum figurează ea în Legea 155/2010, a poliţiei locale. Atribuţii multe şi deloc lipsite de importanţă! Chiar dacă nu vor ancheta crime sau nu vor destructura reţele de traficanţi de droguri, poliţiştii locali primesc o misiune destul de complexă, aceea de a constrânge comunitatea să respecte regulile civilizaţiei. Este o misiune simplă doar în aparenţă. Realitatea din teren, aşa cum o ştim cu toţii, implică derbedei beţi şi violenţi, care trebuie liniştiţi, implică şoferi recalcitranţi, care trebuie disciplinaţi, implică samsari care trebuie forţaţi să respecte legea. Ca să poţi face faţă, fizic şi psihic, îţi trebuie, evident, o bună pregătire. Şi mai trebuie ceva, foarte important: motivaţie salarială. Nu ne hazardăm aici să vorbim despre gradul de pregătire a agenţilor comunitari brăileni, cei care, peste câteva zile - după ce se va da avizul Consiliului Local Municipal - vor deveni poliţişti locali. E adevărat, există multe comentarii legate de anii lor de şcoală sau despre condiţia fizică "faultată" de burţile prea mari ale unora. Putem spera, totuşi, că printre cei 166 de agenţi comunitari se găsesc şi oameni care au cel puţin bacalaureatul, care au făcut cursuri în domeniu şi care au capacitatea de a alerga cel puţin la fel de repede ca scandalagiii pe care, la o adică, ar trebui să-i prindă. Ce se poate spune, însă, cu certitudine este faptul că salariile lor nu sunt nici pe departe motivante. Lefurile agenţilor comunitari gravitează în jurul valorii de 5-600 lei pe lună, iar grila de salarizare va rămâne neschimbată şi după ce se va face transformarea în Poliţie Locală. Or, să pretinzi performanţă şi corectitudine de la nişte oameni plătiţi cu 5-6 milioane de lei vechi pe lună mi se pare cel puţin exagerat. Când are o familie de întreţinut şi rate de plătit la bancă, poliţistul local va fi mai degrabă tentat să accepte o "atenţie" de câteva zeci de lei de la contravenientul pe care, altfel, ar fi trebuit să-l amendeze cu câteva sute de lei pentru a-l determina ca pe viitor să respecte legea şi regulile de convieţuire în comunitate.

Pe de altă parte, presupunând că sunt prea corecţi ca să accepte şpagă, mulţi dintre oamenii capabili vor pleca din sistem, pentru a-şi căuta o slujbă mai bine plătită. În ambele cazuri, eficienţa Poliţiei Locale va tinde către zero, iar creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului prin înfiinţarea acestei instituţii se va dovedi doar o nouă gogoriţă, plimbată de politicieni pe la nasul alegătorilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro