• Fiscul local a făcut plângere penală conducerii Casei Agronomului pentru stopaj la sursă, cu un prejudiciu estimat la aproape 2 miliarde de lei vechi • debitul total al instituţiei este de circa 6,3 miliarde de lei • Poliţia Economică are în cercetare această speţă • cei care vor fi identificaţi drept vinovaţi riscă închisoare de până la 6 ani pentru evaziune fiscală • instituţia Casa Agronomului este la un pas de desfiinţare • Ministerul Agriculturii evită să facă publice concluziile propriului audit
Poliţia Economică anchetează devalizarea Casei Agronomului. Asta după ce Fiscul a făcut plângere penală împotriva conducerii Casei pentru stopaj la sursă, cu un prejudiciu estimat la aproape 2 miliarde de lei vechi. Acum poliţia va merge pe firul evaziunii fiscale, pentru a identifica pe cei care se fac vinovaţi de crearea prejudiciului adus statului constând în impozitul şi contribuţiile la fondurile speciale ale salariaţilor Casei, reţinute dar nevirate la bugetul de stat general consolidat. Legea de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale spune că infracţiunea de stopaj se pedepseşte cu închisoare la 1 la 6 ani. Deşi a finalizat acţiunea de audit la Casa Agronomului, Ministerul Agriculturii nu a făcut încă publice concluziile, deşi "Obiectiv" a solicitat în mod expres acest lucru.
În sfârşit, o instituţie cu atribuţii de control şi-a focalizat atenţia pe cazul devalizării Casei Agronomului, instituţia care s-a ocupat de administrarea Palatului Agriculturii, clădire monument istoric. Poliţia Economică are în lucru un dosar vizând activitatea desfăşurată de Casa Agronomului în ultimii ani, cu scopul de a stabili persoana sau persoanele care se fac vinovate de acumularea de datorii la bugetul general al statului. Totul a plecat de la plângerea penală formulată de Fiscul local împotriva conducerii instituţiei, pe care o acuză de săvârşirea infracţiunii de stopaj la sursă. Plângerea respectivă nu este făcută pe numele vreunuia dintre directorii sau contabilii instituţiei, ci este îndreptată împotriva persoanei sau persoanelor care au acţionat în numele şi pentru Casa Agronomului. Şi fix acest aspect ar urma să-l lămurească Poliţia Economică: în urma anchetei, va trebui să spună cine anume se face vinovat de prejudiciul creat statului. "Plângerea a fost înaintată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, iar poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale", a precizat inspector principal Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Miliarde dispărute
Revenind la plângerea iniţială, în conţinutul acesteia, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Brăila menţionează că debitul total al instituţiei este de aproape 630.000 lei, adică 6,3 miliarde de lei vechi, din care circa 2 miliarde de lei vechi stopaj la sursă. În detaliu este vorba despre impozit pe veniturile salariaţilor, reţinut pe stat dar nevirat, în cuantum de aproximativ 73.600 lei (736 milioane de lei vechi), plus încă 77.000 lei (770 milioane de lei vechi) contribuţia salariaţilor la fondul asigurărilor sociale de stat, încă aproape 47.000 lei (470 milioane de lei vechi) contribuţia la fondul de sănătate şi încă 100 lei (1 milion de lei vechi) la fondul de şomaj. De precizat că, de câteva luni, Casa Agronomului are conturile blocate de către Fisc, pentru datoria de aproape 6,3 miliarde lei vechi.
Legislaţia în domeniul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale spune foarte clar că reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 6 ani. Cu alte cuvinte, persoana sau persoanele care vor fi găsite vinovate de stopaj la sursă riscă închisoare de până la 6 ani.
Contactat de reporterii "Obiectiv", actualul director al instituţiei, Emilian Dumitriu, consilier judeţean din partea PPDD, a confirmat că Poliţia Economică are în derulare o anchetă la Casa Agronomului, punctând că aşteaptă finalizarea procedurii pentru a se face lumină în acest caz.
Ministerul Agriculturii nu a făcut publice concluziile propriului audit
După cum cotidianul "Obiectiv" a relatat încă de la începutul acestei anchete, la Casa Agronomului Brăila s-a dat un "tun" de câteva miliarde de lei vechi, prin neachitarea contribuţiilor instituţiei şi ale salariaţilor acesteia către bugetul de stat general consolidat şi direcţionarea sumelor respective către nu se ştie ce destinaţie. De altfel, aşa cum a recunoscut fostul şef al Casei Agronomului, George Cristian Ancuţa, acesta nu reuşise nici după 6 luni de mandat în fruntea instituţiei să se lămurească asupra acestui aspect. Tocmai acesta a fost şi motivul pentru care fostul director a cerut insistent, încă de anul trecut, un audit de la Ministerul Agriculturii, instituţie în a cărei subordine directă se află. Într-un final, în cursul lunii martie, echipa de audit a venit la Brăila, a cerut o parte din contabilitatea instituţiei şi, recent, a trimis Casei Agronomului şi primele concluzii. Potrivit auditului, cauza tuturor problemelor ar fi constituit-o refuzul la plata unor refacturări de către câţiva dintre ocupanţii de spaţii în Palatul Agriculturii. Mai departe, după metoda bulgărelui de zăpadă, instituţia brăileană ar fi fost obligată să achite furnizorii de utilităţi în detrimentul achitării obligaţiilor fiscale, astfel acumulându-se debite la bugetul de stat. Totuşi, sumele acumulate cu titlu de obligaţii fiscale restante la bugetul de stat sunt imense, de ordinul miliardelor de lei vechi, aspect asupra căruia raportul nu insistă cu explicaţii. Reporterii "Obiectiv" au solicitat de ceva vreme Ministerului Agriculturii să facă public raportul în urma auditului la Casa Agronomului Brăila, însă până în prezent nu a primit nicio comunicare în acest sens. De ce atâta secretomanie pe acest subiect? Nu se ştie. Cert este că nu face altceva decât să sporească şi mai mult suspiciunile cu privire la gestionarea banului public, într-o instituţie de a cărei existenţă nu ştiau, înainte de ancheta "Obiectiv", decât câteva persoane şi instituţii.
Casa Agronomului, la un pas de desfiinţare
Ca urmare a anchetei "Obiectiv", care a scos la iveală nereguli crase privind gestionarea fondurilor, Casa Agronomului este la un pas de a fi desfiinţată. Având conturile blocate, nu-şi mai poate desfăşura activitatea curentă, adică de administrare a clădirii Palatului Agriculturii. Direcţia Agricolă Brăila, proprietarul parterului şi etajului 1 ale Palatului Agriculturii, dar şi Camera Agricolă Brăila, unul dintre chiriaşi, au denunţat contractul cu Casa Agronomului. Mai mult, Direcţia Agricolă a încheiat direct cu furnizorii contractele de utilităţi publice, pentru a evita un eventual blocaj în activitatea instituţiilor găzduite de clădire.
Casa Agronomului s-a înfiinţat în 2004, în subordinea Direcţiei Agricole şi a funcţionat aşa până în 2005, când a trecut în subordinea Agenţiei Naţionale de Consultanţă Agricolă (ANCA). În 2010, când ANCA s-a desfiinţat, Casa a trecut în subordinea Ministerului Agriculturii. La momentul respectiv, administrator era Liliana Gruia, iar din partea Direcţiei Agricole îi coordona activitatea inginerul Dan Verona, şeful biroului Buget - Finanţe. Între timp, Dan Verona a ieşit la pensie, iar Liliana Gruia, membră PDL, a preluat prerogativele de conducere. Ea a avut frâiele instituţiei până în toamna anului trecut, când a fost înlocuită cu liberalul George Cristian Ancuţa, care a deţinut funcţia aproximativ jumătate de an, Ministerul Agriculturii înlocuindu-l recent cu PPDD-istul Emilian Dumitriu.