Ieri, Poliţia Comunitară Brăila a disponibilizat, oficial, 118 angajaţi, după finalizarea preavizului stabilit pentru perioada 15 august - 15 septembrie. Practic, au fost daţi afară toţi guarzii care până în prezent au asigurat paza unor instituţii sau societăţi comerciale ce aveau încheiate contracte de prestări servicii cu Poliţia Comunitară. Din acest moment, au mai rămas în instituţie doar 43 de agenţi de pază, cu care sunt păzite obiectivele Primăriei Brăila. În rândul agenţilor comunitari care au statut de funcţionari publici nu s-au făcut disponibilizări.
Traian Jipa, directorul Poliţiei Comunitare Brăila, ne-a informat că schema de personal s-a redus în conformitate cu prevederile legale, care permit primăriilor să angajeze doar un poliţist comunitar la 1.000 de locuitori. "Brăila are, conform ultimului recesământ, 211.000 locuitori. În consecinţă, Poliţia Comunitară are 211 angajaţi, dintre care 43 de guarzi care păzesc obiectivele Primăriei, iar restul agenţi comunitari", ne-a explicat directorul Jipa. Potrivit acestuia, cei 118 guarzi disponibilizaţi nu vor primi salarii compensatorii. Jipa spune că angajaţii puşi pe liber au fost aleşi de o comisie formată din reprezentanţi ai Sindicatului Liber din cadrul Primăriei Brăila şi din reprezentanţi ai conducerii Poliţiei Comunitare. "Au fost luate în calcul criterii legate de studiile fiecărui angajat, abaterile disciplinare, calificativele primite de-a lungul timpului. Starea de sănătate a fost ultimul criteriu", ne-a declarat Jipa. Dinspre salariaţii disponibilizaţi se aud, totuşi, voci care acuză că nu s-au respectat aceleaşi criterii pentru toată lumea. Mai exact spus, în baza clasicului sistem de pile şi relaţii, ar fi fost păstraţi în serviciu guarzi care au absolvit doar opt clase, în detrimentul unora care au bacalaureatul. "S-au făcut doar două excepţii de acest gen, ambele situaţii fiind de natură socială deoarece angajaţii respectivi au în întreţinere copii foarte bolnavi", s-a justificat directorul Jipa.
O altă nemulţumire a celor disponibilizaţi este faptul că li s-a cerut să returneze uniforma, iar pentru obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte lipsă ori uzate li se vor opri bani din ultimul salariu. "La Poliţia naţională sau la alte categorii de angajaţi nu se mai cer uniformele înapoi. Numai la Poliţia Comunitară se întâmplă acest lucru. Pantofii s-au rupt, nu-i mai pot returna. O să trebuiască să fac rost de o pereche de pantofi, ca să nu-mi ia din bani. Mai am de primit salariul pe august, cinci milioane de lei vechi. Vă daţi seama că dacă, din banii ăştia, îmi opresc contravaloarea pantofilor, mă duc acasă cu mai nimic. Am copil la facultate şi, la vârsta mea, de 52 de ani, nu mă mai angajează nimeni. Măcar o pereche de pantofi meritam, după atâţia ani de activitate!", ne-a spus unul dintre agenţii de pază daţi afară de la Poliţia Comunitară. Conducerea instituţiei ne-a declarat că regulile sunt clare şi că uniformele mai noi de doi ani trebuie predate. "Altfel intrăm în vizorul Curţii de Conturi şi ni se impută contravaloarea acestor bunuri", explică şefii Poliţiei Comunitare.