Mergi la conţinutul principal

PNRR nu e pentru cine se pregătește

Programul Național De Redresare și Reziliență – celebrul PNRR – a fost aprobat de Comisia Europeană. O aprobare venită în urma unei evaluări finalizate cu 10 de A și un B – note foarte bune, de altfel, pentru cele 11 criterii de evaluare. Astfel, România va primi de la Uniunea Europeană aproape 30 de miliarde de euro în următorii 5 ani, din care circa jumătate nerambursabili, iar restul sub formă de împrumut, la niște dobânzi extrem de avantajoase. Bani care vor ajuta România să se dezvolte – fiind alocate sume uriașe, printre altele, pentru proiecte de care chiar e nevoie, de la construirea de autostrăzi și reabilitarea de căi ferate până la extinderea rețelelor de apă, gaz și canalizare în medul rural.

Prin urmare, fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea (USR Plus), a avut dreptate. El a anunțat de mult că PNRR va fi aprobat - la final de septembrie, în urma unui calendar de negocieri stabilit cu UE, că PNRR este bun și că va trece de Comisia Europeană, că România va beneficia de acei bani și că toți cei care susțin că Planul va fi respins mint. Pe de altă parte, Marcel Ciolacu - PSD, s-a înșelat, deși spunea că PNRR a fost respins, că nu va fi aprobat, că România nu va beneficia de acei bani.

Spuneam prin vară, când cei doi – Ghinea și Ciolacu - se tot contrau în declarații, că, la un moment dat, vom ști cu toții cine are dreptate și că cel care a pariat greșit ar trebui să plătească în vreun fel pentru minciunile livrate publicului. Spuneam că, dacă PNRR chiar va fi respins, Ghinea ar trebui să demisioneze în secunda 2 (oricum a făcut-o între timp, dar din cu totul alte cauze și în cu totul alt context), la fel cum și Ciolacu, dacă greșește, ar trebui măcar să-și ceară scuze public pentru tot ceea ce a debitat despre acest PNRR – căci despre o demisie chiar nu cred că s-ar aștepta cineva vreodată.

Ei bine, iată, a venit acel moment în care PSD și Ciolacu ar trebui să-și recunoască greșeala în fața lui Ghinea și în fața țării. Da, Cristian Ghinea e în general un arogant și avea o atitudine de prea-plin de el în funcția de ministru, însă s-a dovedit că măcar avea și de ce: în afară de aprobarea PNRR, România a înregistrat și un record al absorbției de fonduri europene în ultimii ani. Evident, nu e doar meritul lui Ghinea, ci al unei întregi echipe, care chiar merită felicitată. Este clar că acolo a lucrat o echipă de adevărați profesioniști, de oameni dedicați țării, lucru mai rar la nivelul sistemului bugetar.

Dar, una peste alta, Ciolacu ar trebui măcar să-și recunoască greșeala și să se implice mai tare în aplicarea PNRR. Mai ales că s-ar putea să participe direct la implementarea PNRR-ului conceput de echipa lui Ghinea nu din 2024, ci chiar din zilele următoare, alături de Florin

Cîțu.

Editorialul reprezintă strict opinia autorului

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro