PNRR e cartea demisiei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

PNRR e cartea demisiei

Apar noi și fel de fel de informații despre celebrul PNRR - Planul Național de Redresare și Reziliență – depus de România la Bruxelles, prin care ar trebui să obținem aproape 30 de miliarde de euro – jumătate din sumă nerambursabilă. Cu acești bani ar trebui finanțate mai multe proiecte care să ajute România să-și revină după criza cauzată de pandemia Covid-19, inclusiv în domeniul infrastructurii.

Informațiile, venite în general pe surse neoficiale, de regulă nu sunt favorabile planului. Ultima informație de acest gen a apărut acum câteva zile în presa germană. Potrivit Welt, o publicație cât se poate de serioasă, PNRR-ul României este văzut la Bruxelles cu scepticism, „în special pentru că planul nu ar prezența informații clare privind costurile și cheltuielile prevăzute de proiectele incluse în plan”. În plus, Welt spune că „lacunele planului erau atât de mari, încât guvernul român a trebuit să solicite oficial Comisiei prelungirea termenului de evaluare până la sfârșitul lunii septembrie” și că, la Bruxelles, „Comisia ar putea respinge planul fără informații suplimentare”.

Astfel de informații au tot apărut, iar PSD a profitat de fiecare dată, atacând PNRR-ul, Guvernul și mai ales pe coordonatorul acestui plan, Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene. Evident, acesta a negat tot timpul că PNRR-ul ar avea probleme, că Bruxelles ar fi reproșat ceva României sau că ar exista posibilitatea ca planul să fie respins.

După informațiile din Welt, chiar premierul Florin Cîțu a ieșit să ia apărarea PNRR-ului. „Este un document foarte bun, România va primi 29,9 miliarde de euro în perioada următoare, este ca o doză de adrenalină pentru această economie în următorii ani de zile. Îi contrazic (pe jurnaliștii de la Welt – n.a.), pentru că PNRR-ul României este în proporție de 95% negociat cu UE. Sunt anumite detalii, în perioada următoare le vom discuta și sunt sigur că vom avea PNRR-ul aprobat”, a precizat ieri premierul.

Personal, tind să-i dau crezare lui Ghinea și, mai ales, premierului Cîțu în această problemă. Tind să cred că PSD doar speră ca PNRR să fie respins, dar că, în realitate, nu se va întâmpla asta și nu sunt motive să se întâmple asta. Iau de bun ce spun prim-ministrul și ministrul Fondurilor Europene, nu ce spune liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Dar îmi place să cred că și Florin Citu și Cristian Ghinea conștientizează că funcțiile lor și carierele lor depind de acest PNRR și de aprobarea lui de Comisia Europeană și că, dacă Planul României va fi respins, cei doi își vor pierde funcțiile. Îmi place să cred că cineva va răspunde direct pentru faptul că România pierde 30 de miliarde de euro. Îmi place să cred că, pentru un asemenea eventual eșec, atât Cristian Ghinea, cât și Florin Citu își vor da imediat demisia. La fel cum îmi place să cred și că, dacă PNRR va fi aprobat, Marcel Ciolacu nu va demisiona neapărat din fruntea PSD, dar că măcar își va cere scuze.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro