Singurele lucrari de reabilitare a Gradinii Publice, pe care si le-a propus Directia de Administrare si Gospodarire Locala, pentru vara aceasta, se vor limita la repararea si vopsirea bancilor. "Operatiunea este aproape finalizata, mai avem de vopsit bancile de pe o singura alee si am terminat. S-a investit, din fonduri proprii, circa 15 milioane de lei vechi, iar de vopsit au vopsit baietii de la Adapostul de Ciini, ca tot nu mai putem sa stringem maidanezii de pe strazi, dupa ce ni s-a pus sub sechestru, in contul unor datorii mai vechi, masina cu care ii transportam", ne-a declarat, ieri, Adrian Dediu, directorul DAGL. Acesta i-a asigurat, insa, pe braileni, ca ceea ce s-a facut pina acum reprezinta doar un preambul pentru marea transformare prin care va trece batrina Gradina Publica, incepind din toamna acestui an. Concret, acest obiectiv, impreuna cu intreg centrul istoric al orasului si faleza, va fi inclus intr-un amplu program de refacere si modernizare, ce dispune de o finantare europeana ISPA de mai multe milioane de euro. Dupa cum ne-a explicat viceprimarul Lucian Tilea, numai pentru Gradina Publica se vor investi circa 500.000 euro. Cu acesti bani, se vor remedia aleile, asfaltul urmind sa fie inlocuit cu grit, un pat de pietris foarte fin, care se regaseste, la ora actuala in toate parcurile europene. Se va schimba sistemul de irigat, se vor inlocui complet bancile si pubelele, se va moderniza sistemul de iluminat. Proiectul prevede si plantarea unor noi specii de flori, in aranjamente diferite de ceea ce exista in prezent. De asemenea, se vor reface scarile ce coboara spre Dunare si cele doua alei circulare de linga terenurile de tenis dinspre port. Toate aceste lucrari vor demara, cel mai probabil, in luna septembrie, in prezent operatiunea aflindu-se in stadiul organizarii unei licitatii internationale, pentru desemnarea firmei de constructii care se va ocupa de proiect.
Si celelalte obiective din Gradina Publica asteapta o soarta mai buna. Baza sportiva care, in prezent, se afla intr-o stare avansata de degradare, a fost inchiriata, de DAGL, unei firme private si urmeaza ca, pina in august, sa capete o cu totul alta fata.
Pavilionul muzical va fi reabilitat, in vara aceasta, in afara programului ISPA, pe cheltuiala clubului "Rotary", ce si-a propus ca, prin aces act caritabil, sa faca un cadou tuturor brailenilor nostalgici dupa promenadele de pe vremuri. De asemenea, cele doua cladiri de referinta - casa memoriala Panait Istrati si fostul muzeu etnografic - vor intra in reabilitare, fiind incluse in programul ISPA.
Din pacate, exista doua obiective care au ramas in afara oricarui program de finantare: fostul turn de apa si hrubele de sub aleile Gradinii. In ceea ce priveste turnul, exista intentia inchirierii catre o firma privata, care sa aiba suficienta potenta financiara pentru a-l reabilita. Vestitele hrube, insa, nu sint luate in nici un calcul, in ciuda potentialului turistic pe care il reprezinta.
Planurile ce vizeaza Gradina Publica, sint, dupa cum se vede marete. Ramine de vazut cit se va realiza din ceea ce promit autoritatile. Deocamdata, pina sa imbrace "haine" noi, vechiul parc are de luptat cu apucaturile inapoiate ale unora dintre braileni. Asa se face ca, dupa ce DAGL le-a reparat si vopsit, cu fondurile putine avute la dispozitie, unele banci, de pe care inca nu s-a luat inscriptia "Proaspat vopsit" deja au fost rupte de indivizi lipsiti de cei sapte ani de acasa!