Ordonanţa de urgenţă care interzice 36 de noi plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive a fost publicată, ieri, în Monitorul Oficial. Astfel, potrivit ordonanţei, în termen de zece zile de la publicare, respectiv până pe 25 februarie, cei care comercializează aceste produse au obligaţia de a le distruge.
Interdicţiile prevăzute în OUG intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar pedepsele prevăzute pleacă de la trei ani de închisoare şi ajung la 20 de ani, în cazul mefedronei şi al derivaţilor de piperazină.
Potrivit noului act normativ, pe listele existente în Legea 143/2000 au fost introduse 36 de noi plante şi substanţe a căror cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare, deţinere fără drept se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 15 ani, respectiv de la 10 la 20 de ani pentru droguri de mare risc.
Noile plante şi substanţe identificate sunt, în marea majoritate, plante (specii de salvie - Salvia divinorum Epling & Játiva, plantă care produce halucinaţii şi specii de mitragină - Mitragyna speciosa Korth, plantă cu efecte similare cocainei), ciuperci (Amanita muscaria, Amanita pantherina, toate speciile din genul Psilocybe) şi substanţe (LSA, ketamina, derivaţi de piperazină, sare de baie - mefedrona). Pentru producerea, prepararea, punerea în vânzare, distribuirea, cumpărarea sau deţinerea de sare de baie sau derivaţi de piperazină pedeapsa cu închisoarea este cuprinsă între 10 şi 20 de ani.
Produsele se comercializează în special sub formă de ţigări, comprimate, pulberi, fragmente vegetale ambalate în plicuri, sub diverse denumiri, preţurile de vânzare variind în funcţie de gramaj, de la 50 la 120 de lei.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, efectele produse de aceste substanţe sunt similare celor date de substanţele psihotrope, având efect direct asupra creierului uman - stări confuzionale, pierderea identităţii, halucinaţii, diminuarea atenţiei combinate cu efecte adverse precum dureri puternice de cap, anxietate, ameţeli, confuzie şi atacuri severe de panică, creşterea frecvenţei cardiace, tensiunii arteriale şi a temperaturii corpului.
Peste 1300 de tineri au ajuns în spital după ce au consumat plante etnobotanice
În 2009, peste 1.300 de persoane, majoritatea tinere, au solicitat asistenţă medicală după ce au suferit intoxicaţii grave cauzate de consumul de plante etnobotanice.
"Dorim să descurajăm tendinţa de creştere a consumului de plante şi substanţe halucinogene. Timp de patru săptămâni s-a depus un efort deosebit pentru stabilirea unei liste cu plante şi substanţe care au proprietăţi psihoactive. La iniţiativa Ministerului Sănătăţii, în data de 10 ianuarie 2010, s-au reunit experţi din mai multe instituţii: Agenţia Naţională a Medicamentului, Agenţia Naţională Antidrog, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Facultatea de Farmacie - Bucureşti (Catedra de Toxicologie şi Botanică) care au reuşit în urma unui efort deosebit să identifice o serie de produse ce au în componenţă plante şi substanţe dăunătoare sănătăţii. Această nouă listă le va completa pe cele deja existente în legile pentru combaterea traficului ilicit de droguri şi regimului juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
Numărul magazinelor care comercializează produse etnobotanice a crescut cu 672% în primele opt luni din 2009.
La Brăila, ieri, magazinele erau deschise
Ieri, la Brăila, mai multe "magazine de vise" aveau uşile deschise pentru doritori. De exemplu, la magazinul de pe Calea Galaţi, vis-a-vis de Cinema Central, era lipit un afiş pe care scria mare "lichidare de stoc". Întrebaţi ce înseamnă asta, câţiva tineri aflaţi în incinta ne-au spus "adică se închide magazinul". Legat de eventualele reduceri de preţ pentru produsele etnobotanice, la Brăila nimeni nu ne-a confirmat că ierburile cu efecte halucinogene au preţuri mai mici, aşa cum se întâmplă în magazinele din ţară.
Faptul că nu le-au ieftinit ar putea fi şi motivul pentru care, în ultimele zile, la Unitatea de Urgenţe Brăila nu au ajuns tineri care să fi consumat "droguri legale" şi să se simtă rău. Asta deşi medicii se aşteaptau la astfel de cazuri în week-end, mai ales că era şi Valentine's Day, iar tinerii dornici de "relaxare" ar fi putut să dea o raită pe la "magazinele de vise" pentru a experimenta vreun produs la ofertă.