Mergi la conţinutul principal
Regenerare urbană prin cultură!

Pictură murală cu Chira Chiralina pe Esplanadă, lângă amfiteatrul de pe Faleză

• opera de artă a fost creată de artista Maria Zurbagiu în cadrul proiectului „Capsule de Teatru și Deșteptări” marca ”Ideo Ideis”, la finalul unor ateliere de dezvoltare personală prin teatru, dans și mentorat adresate liceenilor brăileni • muralul se numește ”Femeie în bătaia vântului” și este ”un semnal de alarmă, o încercare de a reaminti trecătorilor că violența împotriva femeilor trebuie să înceteze”, după cum mărturisește autoarea

 

O pictură murală de toată frumusețea a apărut pe Faleză! Opera de artă a prins viață în urma proiectului „Capsule de Teatru și Deșteptări” marca ”Ideo Ideis”, proiect de educație alternativă sub forma unor ateliere de dezvoltare personală prin teatru, dans și mentorat. Atelierele s-au desfășurat în perioada 24-29 octombrie și au reunit adolescenți din Brăila, fiind organizate de Asociația T.E.T Alexandria, responsabilă în ultimii 17 ani de fenomenul ”Ideo Ideis”.

Ca o concluzie a experienței celor șase zile și o mărturie vie a forței regenerării urbane prin cultură, la finalul proiectului, pe 30 octombrie, comunitatea din Brăila a fost martora inaugurării picturii murale ”Femeie în bătaia vântului”, realizată de artista Maria Zurbagiu, cunoscută ilustratoare și artistă de street art, în zona Esplanadei, lângă amfiteatrul de pe Faleza Dunării Brăila.

”Personajul ilustrat este nimeni alta decât Chira Chiralina, o legendă a orașului și un fel de piatră de temelie metaforică a Brăilei. Muralul vorbește despre condiția femeii în societate, unde regăsim aceleași probleme ca acum 100 de ani: obiectificare, agresiune, blamarea victimei. Lucrarea este un semnal de alarmă, o încercare de a reaminti trecătorilor că violența împotriva femeilor trebuie să înceteze. Clădirea Teatrului Maria Filotti, un alt simbol al orașului, îi acoperă ochii, pentru a-i ascunde frumusețea de privirile trecătorilor, la fel cum femeile sunt sfătuite să-și acopere trupurile pentru a nu mai ispiti. Subiectele lucrărilor mele din ultima perioadă au avut, în spatele ilustrațiilor colorate, mesaje politice și sociale, semnale de alarmă pentru societatea noastră - e felul meu de a protesta”, a declarat Maria Zurbagiu, care semnează mai multe murale în cadrul inițiativelor ”Ideo Ideis”.

Povestind despre complexitatea realizării unei picturi stradale, Maria a mai adăugat: „Crearea unei lucrări de genul acesta începe cu mult înainte ca pensula să atingă peretele. Are nevoie de un concept, de schițe, alegerea unei palete cromatice potrivite temei, aprobări, liste cu necesar tehnic, o grămadă de detalii. Abia când acestea sunt gata se proiectează schița pe perete și se începe treaba. Iar în câteva zile rămâne în urma artistului un mural ce devine de multe ori un nou punct de reper pentru localnici și o zonă de atracție pentru turiști.”

Muralul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Brăila, iar edilul Marian Dragomir ne-a declarat că își dorește ca în viitor să se organizeze în orașul nostru un Festival Street Art.

”Am fost de acord din primul moment cu ideea acestui proiect și am discutat ca anul viitor să invităm la Brăila mai mai mulți artiști care să participe la un festival ce va pune în valoare talentul artiștilor și cultura orașului”, ne-a spus Dragomir.

Prin inaugurarea acestei picturi murale, Brăila se aliniază unui trend ascendent în multe orașe europene. Importanța artei stradale nu este doar culturală, cât și socială – promovează diversitatea, creativitatea și exprimarea liberă. În plus, în timp, ajută la conturarea identității comunității pe care o reprezintă.

În ceea ce privește atelierele de dezvoltare personală prin teatru, dans și mentorat, experiența de educație alternativă propusă de ”Ideo Ideis” a debutat cu atelierul ”In a Relationship”, unde psihoterapeutul Silvia Guță le-a oferit adolescenților participanți o mai bună înțelegere asupra relației de cuplu, a cauzelor pentru care oamenii pot deveni violenți, efectele abuzului și ce instrumente au la îndemână pentru a se proteja când acesta se manifestă în relație. Activitățile de dezvoltare personală au continuat prin intermediul atelierelor de teatru și dans conduse de actrița Sabina Brândușe și coregrafa Raluca Zețu.

”M-ați ajutat să mă dezvolt, să fiu mai deschisă cu mine, dar și cu ceilalți, așadar sper să reveniți în orașul nostru”, ”Pot să mărturisesc că prin această Capsulă s-a contribuit la viitorul eu. Un om mai încrezător, mai bun, mai puternic!” sau ”M-am simțit fantastic, a fost una dintre cele mai bune decizii ale mele faptul că am ales să mă înscriu în proiect” sunt doar câteva dintre cuvintele pe care liceenii brăileni le-au lăsat scrise organizatorilor la finalul celor șase zile de ateliere și experiențe propuse.

Brăila este al patrulea oraș în care ”Capsulele de Teatru și Deșteptări” au ajuns anul acesta la adolescenții între 14 – 19 ani. Experiența de explorare prin artă propusă de ”Ideo Ideis” va ajunge anul viitor în mai multe orașe din țară.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro