Mergi la conţinutul principal

Peste 90% din candidații la admiterea în magistratură au picat testul psihologic

• mai puţin de 16% dintre cei 234 de candidaţi care s-au prezentat la examenul psihologic pentru admiterea în magistratură au fost declaraţi admişi, oficialii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) anunţând că 92,39 % dintre candidaţii respinşi nu au obţinut media minimă necesară la componenta cognitivă

CSM a publicat rezultatele la testarea psihologică a candidaţilor înscrişi la concursul de admitere în magistratură. Exemenul scris a urmărit evaluarea concretă a profilului de magistrat, şi anume compatibilitatea dintre profilul candidatului şi criteriile psihologice necesare pentru exercitarea funcţiei de judecător şi procuror, scrie News.ro.
Dintre cei 238 de candidaţi înscrişi s-au prezentat la examen 234. Dintre aceştia, doar 15,81% au fost declaraţi admişi.
”Testele psihologice scrise utilizate în cadrul procedurii de concurs urmăresc evaluarea în concret a profilului de magistrat, şi anume compatibilitatea dintre profilul candidatului şi criteriile psihologice necesare pentru exercitarea funcţiei de judecător şi procuror, respectiv aptitudinile cognitive, capacitatea de luare a deciziilor, de asumare a răspunderii, de a manifesta abilităţi interpersonale şi de lucru în echipă, precum şi capacitatea de a manifesta echilibru şi rezistenţă la stres”, au precizat într-un comunicat de presă, reprezentanţii CSM.
Potrivit acestora, ”rezultatele sunt raportate la etaloane specifice construite pe populaţia de magistraţi în funcţie, iar nu la etaloane construite pe populaţia generală, motiv pentru care şi procentul candidaţilor respinşi la proba psihologică este mai mare, comparativ cu sesiunile anterioare”.
”În acest context, precizăm că 92,39 % dintre candidaţii respinşi nu au obţinut media minimă necesară la componenta cognitivă din cadrul testării scrise, această probă fiind eliminatorie. Rezultatele obţinute de către candidaţii examinaţi în cadrul procedurii de testare au fost raportate la acelaşi set de criterii stabilit în conformitate cu Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea testării psihologice în cadrul concursului de admitere în magistratură”, a mai transmis CSM.
Reprezentanţii instituţiei explică faptul că, atât testul psihologic scris, cât şi algoritmul de interpretare a testului scris sunt avizate de Colegiul Psihologilor din România, iar raportul tehnic care cuprinde rezultatele la testele scrise este generat electronic.
”Totodată, trebuie menţionat că procedura de concurs este în derulare, nefiind finalizată”, a mai precizat CSM.
Instituţia organizează, reexaminarea psihologică a candidaţilor. Aceasta va avea loc în zilele de 1 şi 2 iunie, în Bucureşti şi va consta în reevaluarea primului test, aplicarea unui nou test şi susţinerea unui nou interviu.
Concursul de admitere în magistratură, sesiunea februarie – iulie 2024, a debutat în aprilie, cu proba eliminatorie - test grilă de verificare a cunoştinţelor juridice.
1.107 candidaţi s-au înscris pentru 75 de posturi de judecător şi 42 de posturi de procuror.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro