Mergi la conţinutul principal

Peste 400 de braileni imprumuta carti, zilnic, de la Biblioteca Judeteana

Consiliul Judetean Braila a luat in analiza, la ultima sedinta de luna trecuta, raportul activitatii Bibliotecii Judetene "Panait Istrati". Potrivit datelor prezentate alesilor locali, in perioada 2003-2008 (interval statistic standard), biblioteca a inregistrat 27.359 utilizatori, reprezentind 12,66% din populatia municipiului. In perioada primelor 10 luni ale anului curent, au apelat la serviciile bibliotecii peste 10.600 de persoane din toate categoriile socio-profesionale. "Din perspectiva ocupationala, ponderea o reprezinta elevii si studentii, intr-o proportie de 52%, urmata apoi de profesiile intelectuale, cu 12% , restul de 36% fiind ocupate de celelalte categorii ( functionari, muncitori, pensionari, someri). Din perspectiva virstei, utilizatorii sub 25 de ani reprezinta majoritatea, respectiv 53,5%, intre 26 si 40 de ani - 28%, restul de pina la 18,5% incadrindu-se la categorii de virsta de peste 41 de ani. Pina la aceasta data, au fost inregistrate un numar de 105.638 vizite, frecventa medie zilnica pentru imprumutul la domiciliu este de 400 persoane /zi, iar pe total servicii de informare, frecventa medie zilnica este de 443 persoane/zi", se arata in raportul prezentat de conducerea bibliotecii. In ce priveste strict partea de imprumuturi, de la inceputul anului s-au imprumutat peste 260.950 unitati, fie ele carti, publicatii periodice si seriale, colectii electronice si documente digitale sau documente audio-video: "Analizind preferintele de lectura ale utilizatorilor, este relevant acelasi interes pentru literatura beletristica (40%), aceasta cerere fiind constanta comparativ cu anii precedenti". Conducerea bibliotecii se mai mindreste cu faptul ca a inregistrat o crestere continua pe sesiunile de navigare pe Internet, cu 10% mai mult fata de anul 2007 si cu 71% mai mult decit 2006.
Consilierii au mai aflat ca, incepind din acest an, serviciul de automatizare al bibliotecii este implicat in proiectul european EDLocal, ce urmareste crearea unui set de bune practici privind implementarea de biblioteci digitale compatibile cu Biblioteca Digitala Europeana: "O activitate foarte importanta, ce vizeaza crearea unei baze de date a memoriei culturale locale este reprezentata de activitatea de digitizare a publicatiilor. Au fost digitizate 5416 cadre, reprezentind 26 de titluri din presa braileana antebelica. Un proiect unic desfasurat de Biblioteca Judeteana este cel de digitizare a presei locale, astfel incit de la inceputul anului, pina acum au fost digitizate si prelucrate 6000 de pagini ale ziarului “Inainte”, din perioada 1973-1989. Pentru realizarea unei baze de date digitale privind memoria culturala a Brailei, au fost scanate si digitizate un numar de 11 titluri de carti despre Braila, insumind peste 500 de pagini".
In ce priveste partea financiar-contabila a institutiei, potrivit datelor prezentate in raport, in acest an biblioteca a primit de la bugetul Consiliului Judetean 2,79 milioane RON, din care 2,11 milioane au fost cheltuieli de personal, 595 mii RON, cheltuieli cu bunuri si servicii, iar 85 mii RON, cheltuieli de capital. In afara acestor sume, institutia a realizat venituri extrabugetare de circa 105 mii RON.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro