Peste 22.000 de fermieri braileni pot solicita subventii comunitare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Peste 22.000 de fermieri braileni pot solicita subventii comunitare

Odata cu integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, printre agricultorii braileni si-a facut loc teama si deruta. De la inceputul anului, zilnic, specialistii Directiei pentru Agricultura si ai celorlalte institutii din domeniu sint asaltati cu intrebari ce acopera o paleta larga de subiecte, de la strategii de ferma, la structura de culturi, conditii ce trebuie indeplinite sau masuri de sprijin. Agricultorii sint debusolati, considera ca nu sint suficient informati cu privire la modificarile si noutatile aduse de noua strategie agricola, dar si ca sint lasati singuri in fata unei provocari uriase. Mai mult, unii sint de-a dreptul inspaimintati, ei stiu bine ca in agricultura europeana orice greseala se plateste, dar si ca odata patata imaginea de fermier corect si cinstit repercusiunile sint grave si pe termen lung.
De aceea, ziarul "Obiectiv" si-a propus ca, pe parcursul mai multor zile, sa va prezinte subiecte legate de conditiile pe care orice fermier, indiferent de marimea exploatatiei, forma ei juridica, sau specificul activitatii, trebuie sa le respecte. Totodata, va provocam la un dialog deschis, asteptam din partea dumneavoastra intebari sau comentarii, propuneri de subiecte, puncte de vedere, sugestii in legatura cu temele ce ar trebui sa le abordam sub acest generic, dar si exemple concrete, realizari sau cerinte aberante, probleme intimpinate etc. Ne puteti contacta telefonic la numerele 611053 si 611054, in scris pe adresa redactiei Str. 1 Decembrie nr. 85, bl 3A, et 1, mentionind pe plic tema: "Spre o agricultura europeana, pas cu pas", sau pe internet la adresa www.obiectivbr.ro, la sectiunea "comentarii" pe care o gasiti la finalul fiecarui articol. Puteti aborda subiecte atit din zona de productie, vegetala si zootehnica, dar si din sectorul procesarii produselor agricole, zootehnice sau vegetale.
In editia de astazi vom incepe cu cel mai fierbinte subiect la acest moment, respectiv modul in care, in 2007, Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei vor sprijini financiar agricultura.

In 2007 vor exista 2 forme de plata, comunitara si nationala

De la 1 ianuarie 2007, Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) implementeaza masuri de sprijin pentru fermieri finantate din Fondul European pentru Garantare in Agricultura (FEGA), ca plati directe in cadrul Schemei de Plati Unice pe Suprafata (SAPS), si masuri de sprijin finantate din bugetul national, ca plati nationale directe complementare (PNDC), numite si "top up-uri". Pentru evidentierea, administrarea si controlul acestor forme de sprijin, tot in cadrul APIA s-a creat un instrument suplimentar numit Sistem Integrat de Administrare si Control (IACS), care are drept scop gestionarea cererilor inainte de catre fermieri si asigurarea corectitudinii informatiilor declarate.
Pentru a beneficia de aceste subventii, europene sau nationale, fermierii trebuie sa indeplineasca si sa respecte anumite conditii. In primul rind trebuie sa completeze si sa depuna la APIA o cerere, in termenul si forma cerute de autoritati, sa utilizeze o suprafata agricola de minim 1 ha compusa din parcele mai mari de 0,3 ha, inscrisa in Registrul Fermelor, si sa respecte bunele conditii agricole si de mediu.

Plata unica la hectar - SAPS

Cererile de plata in cadrul schemelor de sprijin pe suprafata, pentru fermierii care exploateaza cel mult 50 ha trebuie depuse la Centrele Locale APIA, care in judetul nostru au fost stabilite la Movila Miresii, Faurei, Viziru, Ciresu si Braila. Cererile pentru exploatatiile care utilizeaza mai mult de 50 ha trebuie depuse la Sucursala Judeteana APIA Braila. "Noi vom repartiza nominal un numar de fermieri pentru fiecare angajat. Acesta va fi responsabil de fermierii repartizati pe intreaga perioada de derulare a procedurii, adica de la primirea cererii pina la autorizarea platii. Repartizarea va fi uniforma ca numar de fermier, dar corelata si cu suprafata utilizata, numarul de parcele etc. Odata finalizata repartizarea, cel tirziu 10 ianuarie, APIA va realiza un grafic, in care fiecare fermier va fi programat, la centrul de care apartine si la specialistul la care a fost repartizat, pentru depunerea cererii de plata. Avem formulare tip, ce trebuie completate la sediul centrului, cu sprijinul specialistului la care e repartizat. Cererea va fi verificata si inregistrata insa de un alt salariat APIA, altul decit cel care a ajutat la completare. Noi am primit deja peste 22.000 de formulare de cerere. Am solicitat acest numar in functie de numarul fermierilor inscrisi in Registrul Fermelor, pentru ca doar ei au acces la subventiile comunitare", a precizat Doina Jurubita directorul APIA Braila.
De precizat ca in judetul Braila s-au incris in Registrul Fermelor circa 22.000 de fermieri, respectiv doar 60 % din numarul total, si aproape 335.000 ha, respectiv circa 86% din suprafata agricola.

Instiintarea privind programarea vine prin posta

Dupa realizarea graficului, Sucursala APIA va trimite fermierilor, prin posta, cu confirmare de primire, o instiintare oficiala prin care beneficiarul platilor este informat despre data si ora la care trebuie sa se prezinte pentru completarea si depunerea cererii.
In vederea evitarii conflictelor de interese, intre fermier si specialistul APIA la care este repartizat nu trebuie sa existe nici o legatura de rudenie. Daca se constata o asemenea legatura, fermierul trebuie transferat unui alt salariat APIA.
"Perioada de depunere a cererilor este 1 martie - 15 mai. Noi am facut programarile pina in 1 mai, astfel incit sa avem la dispozitie citeva zile pentru centralizare, transmitere, corectarea unor eventuale greseli, rezolvarea unor probleme care de regula apar pe ultima suta de metri. Oricum, incepind cu 15 ianuarie vom organiza la nivelul fiecarui centru, chiar si pe comune, intilniri cu agricultorii in scopul de a-i informa si a-i consilia", a mai spus Jurubita.

Documente necesare inregistrarii cererii

Conform legii, obligatoriu si gratuit, APIA trebuie sa puna la dispozitia tuturor fermierilor materiale grafice reprezentind ortofotoplanuri cu blocurile fizice in care le-a fost incadrat terenul. Fermierul va completa cererea de subventie in care va declara numarul si marimea parcelelor utilizate si va face o schita a acestor parcele pe materialul grafic pus la dispozitie de APIA. Cererea si materialul grafic vor fi verificate formal de un specialist APIA. Daca sint erori vor fi corectate pe loc. Cererea acceptata va fi introdusa in baza de date. La finele perioadei de depunere are loc o verificare incrucisata, in care suma suprafetelor parcelelor agricole este comparata cu suprafata de referinta a blocului fizic. In cazul in care apar erori, toti fermierii din blocul respectiv sint trecuti automat pe o lista pentru control la fata locului.
Dupa verificarea incrucisata are loc analiza de risc. Aceasta se face automat, de catre calculator, rezultatul ei fiind o alta lista de ferme ce urmeaza a fi controlate. Acest esantion este de 8% din totalul cererilor depuse. Fermele sint selectate atit in baza unui proces de risc (marimea subventiei cerute, existenta unor incidente financiare in trecut, tipul de cultura etc.), cit si in baza unui proces de selectie aleator, astfel incit fiecare ferma sa aiba sansa de a putea fi selectionata pentru control.

Control riguros, intern si extern

Inspectorii APIA vor verifica la fata locului fermele selectate, iar inspectorii din cadrul Serviciului Control vor efectua controlul prin teledetectie. Odata incheiata aceasta etapa, Serviciul Autorizare Plati verifica listele si cuantumurile, si aproba efectuarea platilor. Banii sint virati direct in conturile fermierilor.
Controlul IACS poate fi intern si extern. Cel intern este efectuat de oficiali de la nivel central sau judetean, iar cel extern de reprezentanti autorizati ai Comisiei Europene desemnati pentru a indeplini misiuni financiare, tehnice sau de auditare in Romania. Comisia poate solicita si inspectii legate de neregularitati si fraude.

Termenul limita, 15 mai

Depunerea formularelor cererilor de plata insotite de documentele aferente se face pina cel tirziu pe 15 mai 2007, numai in zilele lucratoare. Depunerea peste termen a cererii va determina o reducere cu 1 % a sumei cuvenite, pentru fiecare zi lucratoare de intirziere. Daca intirzierea e mai mare de 25 de zile, cererea va fi respinsa. Cele 25 de zile reprezinta perioada de toleranta. Pentru 2007, perioada de toleranta a fost stabilita intre 16 mai si 11 iunie.
Drepturile la plata pentru anul agricol 2006 - 2007 se acorda incepind cu data de 1 decembrie 2007, pina la 30 iunie 2008. Sumele cuvenite vor fi virate in contul bancar al fiecarui fermier.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro