Mergi la conţinutul principal

Peste 1.500 de braileni si-au cumparat arme

In momentul de fata, in evidentele Biroului Arme, Explozivi si Substante Toxice (AEST) figureaza peste 1.500 de braileni posesori de arme. Numarul a inregistrat o crestere fata de anul trecut si asta nu pentru ca sint mai multi doritori ci pentru ca, pina in 2004, o anumita categorie de arme, respectiv cele de tir cu aer comprimat, putea fi achizitionata doar cu buletinul, fara a fi necesara vreo inregistrare la Politie. Celor 1.500 de braileni li se adauga cei care au achizitionat acest tip de arme inainte de 2004 si care nu le-au inregistrat nici pina acum in evidentele Biroului AEST. In lipsa unei prevederi prin care sa poata fi sanctionati contraventional cei care refuza sa-si inregistreze armele, politistilor nu le ramine decit sa-i roage sa faca acest lucru.
Din totalul brailenilor intrati in legalitate, cea mai mare parte este reprezentata de cei care detin arme letale (arme si munitii prin a caror utilizare se poate cauza moartea ori ranirea grava a persoanelor, cum ar fi: armele militare “de aparare”, de vinatoare, de tir cu glont). Mai putin reprezentati in evidente sint cei care au arme neletale (arme si munitii destinate pentru un scop utilitar sau pentru agrement, confectionate astfel incit, prin utilizarea lor, sa nu se cauzeze moartea persoanelor, ca de exemplu: armele de aparare cu gaze sau bila, de tir cu aer comprimat, pentru prinderea ciinilor sau arme de utilizare cu tranchilizante, de recuzita).
Din prima categorie, cei mai multi posesori sint vinatorii si anume 1.268 de persoane. Acestora li se adauga sase detinatori de pistoale cu glont si 29 de persoane care au arme de tir cu glont. Din categoria armelor neletale, 240 de persoane au pistoale cu gaze si alte 16 detin arme de panoplie. Persoanele juridice detin 500 de arme, din care 182 pistoale cu glont, 224 pistoale cu gaze si 83 de arme de vinatoare.
"In 2004 a aparut Legea 295 privind regimul armelor, care permite detinerea de arme cu gaze sau cu bile de cauciuc, pe baza unei notificari la Politie. Pina la aparitia acestui act normativ, armele de tir cu aer comprimat s-au cumparat fara notificarea Politiei, doar pe baza buletinului de identitate. Insa foarte putine persoane stiau acest lucru anul trecut, asa incit anul acesta s-a inregistrat un numar mai mare de persoane doritoare a intra in posesia unor astfel de arme de aparare. Odata cu intrarea in vigoare a legii, orice cetatean trebuie sa depuna o notificare la Politie, in speta la Biroul AEST. De aceea rugam cetatenii care detin arme cu aer comprimat si nu le au inregistrate la noi sa se prezinte pentru inregistrarea lor in evidentele Politiei", ne-a declarat subcomisarul Horia Cioranu, seful Biroului Arme, Explozivi si Substante Toxice din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila.
Daca pina in 2004 armele de tir cu aer comprimat puteau fi achizitionate doar pe baza buletinului de identitate, incepind din iunie a acelui an, pentru a intra in posesia unei astfel de arme, e nevoie sa se elibereze o notificare de la Politie. Tot in baza unei notificari se pot procura si armele cu gaze, desi pina la aparitia legii era nevoie de obtinerea unei autorizatii, procedura mult mai dificila. In ceea ce priveste armele letale, in continuare e nevoie de permis arma. In functie de scopul pentru care este solicitata autorizarea procurarii armei, autoritatile competente pot acorda solicitantului dreptul de detinere sau, dupa caz, de port sau folosire a armei procurate, facind mentiune, in mod expres, despre aceasta in continutul permisului de arma. Astfel, dreptul de detinere a armei se poate acorda numai pentru armele de vinatoare, de tir, de colectie sau de autoaparare si confera titularului posibilitatea de a pastra arma la domiciliul sau resedinta inscrisa in documentul de identitate. In ce priveste dreptul de a purta si folosi arme, acesta se poate acorda numai pentru armele de aparare si paza, de vinatoare si de tir si confera titularului posibilitatea de a purta asupra sa arma si de a o folosi in scopul pentru care a fost autorizata procurarea acesteia, precum si in caz de legitima aparare sau stare de necesitate.

Persoanele incluse in programe de protectie a martorilor pot detine arme letale

Armele letale pot fi detinute sau, dupa caz, purtate si folosite de persoanele fizice numai in baza permisului de arma, iar de catre persoanele juridice in baza unei autorizatii. Permisul de arma reprezinta un document emis de autoritatea competenta, prin care o persoana fizica dovedeste dreptul de a detine, de a purta si folosi arme letale ale caror tip, marca, serie si calibru sint inscrise in acest document. Armele neletale pot fi detinute sau purtate si folosite de persoane fizice sau juridice, cu conditia inregistrarii acestora la Politie. Autoritatea in cauza va elibera un certificat de detinator, prin care se dovedeste faptul ca titularul acestuia a indeplinit procedura legala de inregistrare a armelor neletale.
Armele letale, de aparare si paza pot fi procurate numai de catre demnitari, magistrati, diplomati, militari si politisti, pe perioada cit sint in activitate si dupa pensionare, trecerea in rezerva sau retragere, dupa caz, cu exceptia situatiei in care acestia si-au pierdut calitatea din motive imputabile lor; persoanele care indeplinesc o functie ce implica exercitiul autoritatii publice, pe perioada in care au aceasta calitate, cu exceptia personalului de paza din cadrul societatilor specializate de paza; persoanele incluse in programe de protectie a martorilor, pe perioada in care au aceasta calitate. De asemenea, armele de vinatoare pot fi procurate de catre vinatori si colectionarii de arme.
Insa autorizatia de procurare a armelor letale se acorda persoanelor mai sus mentionate doar daca indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii: sint majori; dovedesc necesitatea procurarii armelor, in functie de destinatia acestora, prin documente justificative; nu au fost condamnate; nu sint invinuite sau inculpate in cauze penale pentru fapte savirsite cu intentie, pentru care legea prevede o pedeapsa al carei maxim special este mai mare de 1 an; sint apte din punct de vedere psihologic; nu prezinta pericol pentru ordinea publica, siguranta nationala, viata si integritatea corporala a persoanelor; au absolvit un curs de instruire teoretica si practica.

Cele mai ieftine arme sint pustile cu aer comprimat

La ora actuala, in Braila exista doar trei magazine care comercializeaza arme. Vinzarile sint in scadere de la aparitia legii privind regimul armelor si munitiilor, care nu le-a mai dat posibilitatea brailenilor de a mai achizitiona anumite arme neletale, doar cu buletinul. In ceea ce priveste preturile, cele mai ieftine arme sint cele cu aer comprimat, in timp ce cele mai scumpe sint cele de vinatoare.
Un pistol cu gaze costa intre 800 si 1.200 lei, pe cind unul cu bile de cauciuc variaza intre 1.400 - 2.200 lei. In ce priveste armele de vinatoare, acestea au preturi cuprinse intre 1.700 - 6.000 lei. De exemplu, una clasica IJ 43 costa 1.700 lei, o semiautomata IJ Rusia - 2.800 lei, iar una semiautomata Beretta - 6.000 lei. "Cele mai vindute arme sint cele de vinatoare, dar nu putem spune ca ducem lipsa de cereri si pentru celelalte. Insa cum vinatoarea este o activitate sezoniera, vinzarile noastre inregistreaza suisuri si coborisuri", ne-a declarat administratorul magazinului "Hubertus".
Magazinul " Vinatorul si Pescarul Modern" detine arme de provenienta Spania, Germania. De exemplu, pentru o pusca Hunter vom scoate din buzunar 980 lei, iar pentru pistoalele cu aer comprimat in jur de 320 - 380 lei. De asemenea, o pusca cu aer comprimat Narconia B3 costa 438 lei, iar una B4 - 232 lei. "Acestea sint produse nemtesti, asamblate in China. In rest celelalte arme le aducem la comanda, mai ales armele de vinatoare. De cind a intrat in vigoare legea din 2004, vinzarile au inregistrat o scadere. Acum au nevoie de notificare pentru cele neletale. Inainte unele se dadeau cu buletinul si cazierul si aveam mai multe comenzi, acum cu notificarea, vinzarile au mai scazut. Am avut situatii, de cind cu noua lege, cind s-a insistat pentru a se cumpara arme fara nici un fel de document, dar le-am explicat ca asa ceva nu este posibil", ne-a declarat Ionela Rautoi, vinzator-gestionar la acest magazin.
Daca pentru toate acestea avem nevoie de permis sau de notificare la Politie, cea mai simpla si mai necostisitoare achizitie o reprezinta spray-ul de autoaparare, care costa 15 lei si poate fi cumparat de toate persoanele ce au virsta de peste 18 ani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro