Pericol de incendiu la treierarea griului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pericol de incendiu la treierarea griului

Grinele s-au copt, iar pe alocuri campania de recoltare deja a inceput. In atari conditii, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Dunarea" Braila le reaminteste agricultorilor citeva conditii minimale pentru protejarea lanurilor de incendii care s-ar putea propaga foarte rapid, provocind pagube uriase si chiar pierderi de vieti omenesti. In primul rind, masinile si motoarele cu combustie interna folosite pentru recoltare trebuie verificate de persoanele cu atributii privind apararea impotriva incendiilor. Acestea vor elibera un proces-verbal din care sa rezulte ca masina corespunde din punctul de vedere al normelor de prevenire si stingere a incendiilor. Pe linga reglarea perfecta a masinilor, astfel incit instalatiile electrice, sistemele de alimentare cu combustibil si tevile de esapament sa functioneze fara probleme, agricultorii sint obligati sa respecte si alte reguli. Astfel, zilnic, inainte de inceperea lucrului se va verifica intinderea curelelor de actionare si fixare a sitelor pe toba; se va verifica toba, sa nu se infunde cu tulpini de cereale; se vor inlatura, periodic, infasurarile de paie de pe axul rotilor de transmisie si de pe axele cardanice. Toate combinele autopropulsate trebuie prevazute cu lant pentru scurgerea pe sol a electricitatii statice produsa din cauza numarului mare de curele.
Daca ar fi sa lucreze ca la carte, pentru prevenirea aparitiei incendiilor, agricultorii ar trebui sa depoziteze provizoriu carburantii la cel putin 100 m de lan, paie, fin si alte furaje si la cel putin 50 m de orice constructie sau cale ferata. Parcarea utilajelor se face la cel putin 100 m de lanurile de cereale, pe un teren liber de materiale combustibile si inconjurat cu fisie arata pe latimea de 3 m. "In perioada coacerii si pina la terminarea recoltarii cerealelor se interzice fumatul, iluminatul cu flacara deschisa sau folosirea sub orice forma a focului deschis in lanuri, pe arii, miristi, la locurile de depozitare a paielor, in apropierea vehiculelor cu paioase, a masinilor situate in parcurile de pe cimp, la depozitele si punctele de alimentare cu carburanti. In aceste locuri se vor instala tablite cu inscriptia "Fumatul oprit"", se arata intr-un material intocmit de capitanul Cristian Ion, ofiterul de relatii publice al ISU "Dunarea" Braila. Acesta atrage atentia ca prestatorul lucrarilor de recoltare, proprietarul terenului sau imputernicitul legal al acestuia trebuie sa asigure, in punctul de recoltare, cite un plug sau disc insotit de mijloc de tractare, o remorca echipata cu 5 stingatoare cu pulberi, 500 l de apa, 10 maturi din nuiele cu coada de 3 m, 10 galeti din tabla de 10 l.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro