Mergi la conţinutul principal

Pentru limba română apăsaţi tasta 1

Pentru cei care nu ştiu - şi sunt mulţi care habar nu au în ce limbă vorbesc -, pe 31 august s-a sărbătorit Ziua Limbii Române. S-a sărbătorit este un fel de a spune, pentru că, la Brăila, singurul eveniment dedicat limbii materne a fost organizat de Cercul Militar, nicidecum de alte instituţii care se vor a fi în sprijinul culturii. Dar, dacă pe plan local nu prea s-au îmbrâncit mulţi să ne reamintească de faptul că “doar în limba ta poţi râde singur/şi doar în limba ta te poţi opri din plâns”, după cum spunea Grigore Vieru, reţelele de socializare au mustit de tot felul de postări şi “poptămaşe” privind dulceaţa şi frumuseţea limbii ce-o vorbim, citate care colcăie însă  de agramatisme şi incultură.

Desigur, lecţiile de gramatică sunt plictisitoare şi mulţi chiar nu pricep la ce le-ar putea folosi toate regulile de scriere şi de vorbire corectă, atâta vreme cât regulile sunt făcute, în mare parte, pentru a fi încălcate de unii sau de alţii. Sau, poate chiar nu îi duce capul şi nu ai cum să îi acuzi, pentru că, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.

Dar, dacă tot spunem că “mult e dulce şi frumoasă limba ce-o vorbim”, cum pot unii dintre postacii de citate din puţul gândirii să-şi dea cu presupusul în cea mai grobiană scriere a limbii române de la începuturi şi până acum? Unii încă mai cred că simplul fapt că butonează un telefon de ultimă generaţie îi poate face deştepţi şi le dă dreptul de a scrie după cum îi taie capul, stâlcind vorbele şi prescurtâd cuvinte cu mintea lor obosită şi creaţă. Asistăm la o adevărată defrişare a limbii române, iar noi, cei care încă mai credem şi simţim româneşte, avem obligaţia să ne luăm toate măsurile pentru igienizarea limbii pe care am moştenit-o din moşi-strămoşi. 

Zilele trecute i-am povestit cuiva cum m-am debarasat de mulţi dintre de aşa-zişii prieteni de pe reţelele de socializare, care îşi permiteau să facă diverse comentarii, sau emiteau pretenţii de specialişti în toate domeniile, într-o maidaneză de baltă. Ei bine, cu proştii nu poţi să te cerţi, pentru că au mintea odihnită, dar nici nu poţi să le dai lecţii, pentru că ei consideră că deţin adevărul absolut. În aceste condiţii, i-am trimis să tasteze, pentru că doar asta ştiu să facă: PENTRU LIMBA ROMÂNĂ APĂSAŢI TASTA UNU!

Unii dintre ei cred că nu au găsit-o nici până acum, pentru că încă mai caută prima tastă pentru a scrie româneşte. Mulţi însă, au impresia că sunt şmecheri şi îşi etalează în continuare prostia agresând limba română şi jupuind seva cuvintelor. 

Din păcate, toţi neciopliţii care maltratează limba română ajung şi la urne şi votează cu jumătăţi de măsură. Unii dintre ei, ajung chiar mai departe, prescurtând adevărul sau dând copy paste.

De aceea vă spun: haideţi să împădurim cu vorbe frumoase limba română, să facem din fiecare zi o sărbătoare a limbii pe care o vorbim! Petru agramaţi, rămâne valabilă reţeta: PENTRU LIMBA ROMÂNĂ APĂSAŢI TASTA UNU!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro