Pensionarii braileni au datorii in special la City Financial
Multe dintre familiile brailene nu mai fac fata valului de scumpiri. Fie ca sint familii tinere si au de efectuat cheltuieli de milioane de lei pentru a asigura un cos zilnic de consum, pentru a cumpara cele necesare copiilor, pentru a achita intretinerea, fie ca sint familii de pensionari care traiesc la limita subzistentei, foarte multi locuitori se confrunta cu o presiune asupra salariului, a pensiei si cu o diminuare a puterii de cumparare.
Reprezentantii Casei Judetene de Pensii Braila au precizat ca in ceea ce priveste pensionarii, totalul datoriilor lor catre banci este de 4,2 miliarde de lei. Masura instituita a fost poprirea, 182 de persoane fiind in aceasta situatie. "Numarul celor care au datorii la banci este mai mare comparativ cu anul trecut. Cele mai multe debite sint la City Financial. O parte dintre pensionari au realizat ei insisi imprumuturi, pentru a-si achizitiona fie frigidere, fie televizoare, dar cei mai multi i-au girat pe copiii lor. Pina procedam noi la retinere, banca ii atentioneaza ca au debite. In cele mai multe cazuri, retinem o treime din pensie, potrivit prevederilor din Codul de procedura civila. Cei mai multi debitori sint cei care au optat pentru creditele cu buletinul. Sint si pensionari care figureaza ca debitori pentru sume foarte mari. Cel mai mare debit din evidenta noastra este de 1,4 miliarde de lei vechi", ne-a declarat Stefan Sinpetru, director executiv al Casei Judetene de Pensii Braila.
Reprezentantii institutiei brailene recomanda persoanelor de virsta a treia, care vor sa mai efectueze imprumuturi sau sa gireze, o atentie sporita si un calcul realist al bugetului. Faptul ca bancile au venit cu oferte tentante din punct de vedere al creditarii i-a incintat atit pe salariati, dar si pe pensionari, care au inceput sa acceseze cit mai multe imprumuturi. Pe parcurs, acestia nu au mai putut achita ratele si s-au declarat nemultumiti de comisioanele ascunse ale institutiilor financiare. In ambele situatii, fie ca incaseaza ratele, fie ca obtin sumele aferente imprumuturilor in urma popririlor, bancile cistiga.
Tara datornicilor
Din datele Bancii Nationale reiese ca imprumuturile in valuta si in lei au crescut in acest an, in medie, cu peste 80%. Biroul de Credit a precizat ca 4 milioane de romani au datorii la institutiile financiare si peste jumatate dintre ei achita cel putin doua credite. In perioada aprilie 2007 - aprilie 2008, bancile au cistigat inca 10 milioane de euro, la care se adauga dobinzi si comisioane. Mai precis, creditele in lei luate de romani au crescut in aceasta perioada cu 50%, iar cele in valuta cu 120%.
In acest moment, romanii sint datori la banci cu peste 22 milioane de euro. Doua dintre trei persoane au cel putin doua credite. Valoarea medie a unui imprumut este de 6.500 de euro. Doar 150.000 de romani si-au permis credite ipotecare si imobiliare, restul optind pentru sume mai mici. Bancherii spun ca numarul romanilor care vor accesa credite va scadea. Asadar, cei care nu s-au imprumutat, dar au de gind, trebuie sa deschida ochii mari la ofertele bancilor, pentru ca acestea s-ar putea scumpi cu doua-trei procente pe an.