Într-o țară în care numărul pensionarilor a fost ani în șir mai mare sau cel mult egal cu numărul angajaților, guvernanții – mai ales cei de stânga dar și cei de dreapta – s-au întrecut în a da legi care au încurajat pensionarea anticipată a salariaților. Maaareee tâmpenie! Cine a început? Nimeni altul decât Ion iliescu, inițiatorul capitalismului “original” românesc. Tot el a fost cel care a scurtat repede săptămâna de lucru de la 6 la 5 zile! Imediat după evenimentele din decembrie '89, părerea mea este că România avea nevoie de reconstrucție. Atunci, în acele vremuri, s-au pus, din păcate, bazele acestei leneveli care a cuprins poporul român, despre care aș spune că oricum nu i-a prea plăcut munca. Iliescu și ai lui, însă, au dat drumul la șuvoiul de chiul și nemuncă sub umbrela statului. Abia în ultimii ani s-a pus problema condiționării ajutorului social de munca în folosul comunității de către guvernarea PSD. Buuuun! Ce facem însă cu valul de pensionări din Poliție? Ce facem cu valul de pensionări din magistratură care ne amenință?... În acest context, de ani și ani asistăm la pensionări “fără număr” din Poliție. Pe vremuri, cum era vreun șef mai mare sau mai mic prins cu prostii, cum, gata, venea și pensionarea fără nicio penalizare, doar nu vă credeați în SUA. După ce s-a curățat efectivul MAI de polițiști care miroseau a corupție, s-a trecut la pensionarea în floarea vârstei, dar la maximum de experiență profesională. De ce? “Pensiile polițiștilor au fost duse în derizoriu în ultimii cinci ani. Mulți dintre ei s-au pensionat doar pentru a beneficia de condițiile legii. Cu unii am discutat și mi-au spus că ar mai fi rămas în sistem, însă nu sunt siguri că peste un an condițiile de pensionare vor fi aceleași", a declarat pentru presa centrală președintele Sindicatului Europol. Anul trecut, zeci de polițiști brăileni au ales pensionarea! Zeci de polițiști cu experiență s-au retras! Zeci de polițiști printre care, cu siguranță, se aflau profesioniști buni, posibili parteneri șI îndrumători pentru cei foarte tineri. În acest context, oricât de bun ai ieși de pe băncile școlii, în mai toate profesiile ai nevoie măcar de puțină îndrumare. Cu atât mai mult când e vorba despre munca de polițist.
Și de parcă nu era suficient valul de pensionări din Poliție, România se confruntă cu o mare problemă și în cazul magistraților. Indiferent că vorbim de procurori sau judecători, posibilitatea pensionării după doar 25 de ani de activitate la niște pensii speciale uriașe a golit parchetele și judecătoriile din țară. De parcă nu era suficient, în vremea Gguvernării PSDragnea s-a băgat în legile justiției pensionarea magistraților după doar 20 de ani. Vă dați seama, dacă nu se amâna sine die această prevedere, cam cum arătau completele, cam cât se lungeau procesele, cam cât ar fi crescut numărul condamnărilor României la CEDO? Ei bine, cum au gândit guvernanții că pentru societatea românească ar fi benefică pensionarea anticipată a unei categorii sociale atât de importantă pentru funcționarea statului de drept și siguranța cetățeanului? Degeaba a încercat acum, după atâția ani, proaspătul ministru al Justiției, să crească vârsta de pensionare. În secunda imediat următoare se și încălzeau sute de magistrați să plece din sistem ceea ce ar fi dus la un dezastru. Cu alte cuvinte, ministrul Ion Stelian a făcut pasul în spate, așa că rămâne ca până acum – 25 de ani vechime. Puțin, foarte puțin, foaarte foaaarte puțin! Dacă în Poliție se mai pot face angajări și din surse externe, magistrat nu ai cum să ajungi dacă nu ești absolvent al Institutului Național de Magistratură, iar cursurile acolo durează 2 ani, sunt doar la zi, locurile sunt limitate, examenul este extrem de dificil, așa că ne mai trebuie câteva zeci de ani ca să avem schema de personal integral ocupată în justiție.
Revenind la Brăila și la IPJ care nu are un inspector șef de atâta timp, în schimb zeci de polițiști pleacă la pensie, vă dați seama cam câtă siguranță este pe străzi.
Noroc cu Covidul!