Pensionar de lux | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pensionar de lux

In timp ce multi dintre pensionarii din Romania protesteaza in strada pentru ca banii pe care ii primesc lunar nu le ajung sa traiasca la limita decentei, altii nu mai stiu cum sa isi cheltuiasca indemnizatia lunara de pensie. Pensionarii bogati sint, in general, magistratii care au lucrat in sistemul Administratiei Nationale a Penitenciarelor si care beneficiaza de sporuri ce le tripleaza veniturile. Va vine sa credeti sau nu, un astfel de pensionar exista si la Braila. Potrivit Hotnews.ro, magistratul Gheorghe Cucu, care a fost la sefia Penitenciarului Braila timp de sase ani de zile, primeste o pensie de 12.500 de lei, adica 125 de milioane lei vechi. Informatia a fost publicata initial pe blogul penifest.blogspot.com, un blog specializat pe problemele din sistemul penitenciar, care prezinta si o copie a deciziei de pensionare a magistratului brailean. Potrivit documentului respectiv, eliberat de Casa Judeteana de Pensii Braila, Gheorghe Cucu s-a pensionat la 65 de ani, in iunie 2007, pentru limita de virsta. Magistratul poate trai fericit pina la adinci batrineti, mai ales ca are si cu ce. "Este o pensie normala pentru un magistrat si pentru activitatea depusa. Sint si alti magistrati care au iesit din sistem cu pensii mult mai mari", a declarat Gheorghe Cucu, contactat de HotNews.ro. Fostul director al Penitenciarului Braila este acum avocat in cadrul baroului, specializat pe drept penal si sustine ca, fata de pensia de la stat, cistiga mai mult. Potrivit datelor furnizate de conducerea Casei Judetene de Pensii, cea mai mare pensie din Braila, din sistemul asigurarilor sociale de stat, este de 3.500 lei, (35 milioane lei vechi) pensie pentru vechime completa.

Braileanul are o pensie de 30 de ori mai mare decit pensia medie

In mesajul postat pe blogul penifest.blogspot.com se face si o comparatie intre pensia unui muritor de rind si cea a magistratului Gheorghe Cucu. Concluzia a fost aceea ca, pentru sase ani la sefia Penitenciarului, cel din urma primeste o pensie de 30 de ori mai mare, in conditiile in care pensia medie in Romania este de 4 milioane lei vechi. "Imi inchipui ca este un bunic de treaba, care poate cumpara nepoteilor la fiecare pensie cite un camion de dulciuri, o masina second-hand sau 20 de vaci de lapte pentru cei cu aplecare spre afaceri", se precizeaza in acelasi mesaj.
Totusi, reprezentantii Federatiei Sindicatelor din ANP nu sint suprinsi de o astfel de pensie si sustin ca acesta nu este singurul caz si ca multi magistrati sint propulsati la conducerea penitenciarelor tocmai pentru pensiile mari pe care le obtin la final de cariera. Este lesne de inteles ca o astfel de pensie are la baza o leafa si mai mare pe care a cistigat-o Gheorghe Cucu, in anii in care a fost la conducerea Penitenciarului Braila. Magistratii-directori de penitenciare beneficiaza la finalul carierei de pensii care pornesc de la 10.000 de lei in sus, datorita salariilor mari din sistemul ANP, la care se adauga sporuri ce le tripleaza veniturile.
Fostul director-adjunct al ANP, Sorin Dumitrascu, a explicat pentru Hotnews cum sint calculate pensiile magistratilor-directori de penitenciar. "La baza salariala cu care vin acestia din magistratura se adauga unele sporuri", a explicat acesta. Astfel, un director de penitenciar poate ajunge la o leafa lunara de 15.000- 20.000 de lei astfel: la salariul de baza de 4.000-5.000 de lei se adauga sporul de periculozitate DGP 30%, sporul pentru personalul civil 30%, spor de exceptie sau salariu de merit 25%, spor de antena si un spor de distanta de 25%. In conditiile in care, pensia este calculata ca 80% din media salariala pe ultimul an, magistratii-directori de penitenciare ajung la batrinete cu o pensie de 12.500-15.000 de lei. Ar fi logic ca la numirea in functie, magistratii sa renunte la aceasta calitate, astfel ar avea un salariu normal de 4.000-5.000 de lei", a mai spus Sorin Dumitrascu. Potrivit Hotnews, in Romania exista opt directori de penitenciare care au fost numiti in functie prin concurs, dintre acestia sapte nu sint magistrati si au un salariu de 4.000 - 5.000 de lei lunar. Presedintele Federatiei Sindicatelor din cadrul ANP, Edward Lucaci, a dezvaluit faptul ca multi dintre magistratii aflati la final de cariera sint detasati pentru un an sau doi in functii de conducere din cadrul ANP, tocmai pentru a beneficia de o pensie mult mai mare. "Acesti domni magistrati aflati la apusul carierei sint trimisi in aceste functii pe salarii de 20.000 de lei. Aceste numiri sint un fel de recompense pentru acesti magistrati si pentru serviciile care le-au facut la un anumit moment", a mai spus Edward Lucaci.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro