In anul 2008, la nivelul Serviciului de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de Munca au fost supuse revizuirii medicale periodice 12.229 de persoane, din care au ramas in evidenta 12.165 persoane, restul fiind depensionate, respectiv 64 de persoane. Dupa revizuirea medicala, 390 de cazuri au fost trecute in grade inferioare de invaliditate si 235 de cazuri in grade superioare de invaliditate.
Diferente intre judete vecine
"Cand am verificat o raportare pe luna septembrie a colegilor din tara, am intalnit doua judete care m-au socat: in luna de raportare, avusesera un caz de persoana trecuta pensionar de invaliditate, iar celalalt judet avea completata rubrica respectiva cu zero", a afirmat Stefan Sinpetru. La nivelul judetului Braila, din numarul total al pensionarilor de asigurari sociale de stat, aproape 16% il reprezinta pensionarii de invaliditate, respectiv 12.682, la care se adauga inca 283 de agricultori pensionati pe caz de boala, dintr-un total de 19.226. Desi este greu de dovedit ca unii dintre acesti pensionari sunt pensionati fraudulos, statisticile releva diferente intre judete vecine, ceea ce indreptateste opinia ca pensia de invaliditate este una dintre solutiile alternative la somaj. De exemplu, la Galati, exista in plata 117.486 pensionari de asigurari sociale de stat, dintre care numai 9.756 sunt de invaliditate, in timp ce numarul pensionarilor agricultori este de 28.220, dintre care 181 de invaliditate. Totusi, exista si judete care raporteaza date ce le depasesc pe cele de la Braila, de exemplu, Prahova cu 29.000 de pensionari de invaliditate, Olt cu peste 22.000. Situatii comparabile au judetele Vrancea, cu 11.500 de pensionari de invaliditate in sectorul de stat sau Botosani, cu 12.500 pensionari pe caz de boala.
Pensiile de invaliditate, la control
Directorul CJP Braila a precizat ca intentioneaza sa ceara sprijinul CJAS in privinta verificarii documentatiei medicale eliberate in cazul pensionarilor de invaliditate, tinand cont de numarul mare al acestora. "Incercam sa gasim o cale de apela la ajutorul colegilor la Casa de Sanatate in materia unor documentatii medicale vizand pensionarea de invaliditate. Indicatorii nostri de performanta sunt afectati de numarul mare de pensionari. Oamenii vin cu 2 metri cubi de documentatii medicale, noi nu avem cum sa analizam altceva decat hartiile, e o verificare cu un grad de sumaritate. Pensionarii de invaliditate ii platim noi, dar responsabilitatea si verificarile sa le faca altcineva, sa nu mai arate nimeni cu degetul la serviciul de expertiza din subordinea noastra, atat timp cat noi nu putem sa ne ducem in spitale sa vedem ce face medicul care i-a intocmit documentatia. Nu pun la indoiala buna credinta a tuturor medicilor, dar la un moment dat, poate avem o situatie particulara, poate avem un judet in care starea de sanatate a populatiei e mai proasta si avem nevoie de programe de sanatate speciale, dar lucrul acesta nu poate reprezenta un indicator de performanta pentru o casa de pensii", a subliniat Stefan Sinpetru.