Bătălia politică anunţată înainte şi după referendumul pentru demiterea preşedintelui României nu s-a încheiat nici pe departe. Oamenii legii verifică acum plângerile penale înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, şase la număr, formulate, toate, de către membri PDL, în legătură cu posibilele infracţiuni comise la referendum, evenimentul care a provocat atâtea animozităţi şi în urma căruia Traian Băsescu a revenit la Palatul Cotroceni. A şaptea cauză penală, înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Însurăţei, este şi singura soluţionată, încă din 13 august. Infracţiunile vizează mai ales alineatele 1 şi 2 ale art. 54 din Legea nr. 3/ 22 februarie 2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
Toţi cei care vor fi găsiţi vinovaţi că au încălcat legea riscă să ajungă după gratii. Astfel, potrivit art. 54 alin. 1 din respectivul act normativ "promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani".
Alimente contra acte de identitate
Potrivit conducerii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, plângerile penale referitoare la posibilele fraude comise în legătură cu referendumul au fost depuse în perioada 27 - 30 iulie 2012.
Prima sesizare a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila de către membri PDL, în legătură cu un articol apărut pe un site al unei publicaţii locale. În cuprinsul materialului jurnalistic era menţionat faptul că "au fost semnalate cazuri în cartierul Lacu Dulce, unde au fost împărţite cetăţenilor sacoşe cu alimente în schimbul actelor de identitate". În acest caz, dosarul penal a fost înregistrat cu AN (autori necunoscuţi), iar cercetările continuă.
Tot membrii PDL l-au reclamat pe Ilie Halmag, în ziua de 29 iulie 2012, pentru că şi-ar fi exercitat dreptul de vot nu la una, ci la două secţii de votare.
În ziua referendumului pentru demiterea preşedintelui României, alte două plângeri penale au mai fost depuse de către membrii PDL la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila. Prima îl viza pe numitul Costel Mihai Ichim, care a votat pe listele suplimentare ale Secţiei de Votare nr. 208 din comuna Mircea Vodă, deşi era arondat Secţiei de Votare nr. 99 din municipiul Brăila.
Membrii PDL au reclamat-o, de asemenea, pe preşedinta unei secţii de votare din Brăila, Cristina Mirabela Apostol, acuzată de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, infracţiune prevăzută de art. 246 Cod Penal şi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Aceasta ar fi permis unui număr de trei alegători să voteze la secţia unde era preşedintă pe lista suplimentară, deşi aceştia erau arondaţi la alte secţii.
Procurorii fac cercetări în legătură cu o altă posibilă ilegalitate, comisă de brăileanca Eliss Popovici. Potrivit reprezentanţilor Parchetului, aceasta, "deşi a primit întâmpinare pentru neregulile sesizate, a plecat cu urna mobilă pentru a vota toţi bolnavii, cu toate că nu aveau cerere în acest sens".
Membrii Biroului Electoral de la Secţia de Votare nr. 19, anchetaţi en-gros
Pe 23 august, membrii PDL au depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila plângere penală împotriva membrilor Biroului Electoral de la Secţia de Votare nr. 19, acuzându-i pe aceştia de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor (art. 246 Cod Penal), şi de data aceasta fiind vorba tot de o urnă mobilă. Potrivit Parchetului, "a fost folosită urna mobilă pentru vot, cu toate că nu existau cereri în acest sens".
În fine, cea de-a şaptea plângere penală a fost depusă de un brăilean la Parchetul de pe lângă Judecătoria Însurăţei, cei vizaţi fiind Dima Priceputu, primarul PDL din comuna Viziru împreună cu alte 12 persoane. Potrivit reclamantului, aceştia "au încercat să împiedice diferite persoane din localităţile Viziru şi Lanurile să voteze la referendumul din 29 iulie 2012, prin reţinerea cărţilor de identitate de la cetăţeni". Plângerea a fost soluţionată destul de repede, pe 13 august, cu rezoluţie de NUP (neînceperea urmăririi penale). Altfel spus, acuzaţiile s-au dovedit a fi pure speculaţii.
Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei de pe Calea Călăraşilor 47, "la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Făurei nu au fost înregistrate cauze având ca obiect infracţiuni săvârşite în legătură cu desfăşurarea referendumului".
Reamintim că la nivelul Parchetului Curţii de Apel Galaţi au fost înregistrate, la începutul lunii august, nu mai puţin 59 de plângeri penale în legătură cu posibile fraude comise la referendumul din 29 iulie 2012. Cele mai puţine cauze penale (6) erau înregistrate la Brăila. Între timp, pe 23 august, a fost depusă, tot de către PDL, cea de-a şaptea plângere penală.