Cel mai toxic personaj politic autohton, prin poziţia pe care o ocupă, adică Călin (cacofonie intenţionată) Popescu Tăriceanu, s-a supărat pe preşedintele Klaus Iohannis şi a anunţat că nu va participa la ceremonia de învestire a noilor miniştri ai Cabinetului Tudose.
Ce l-a supărat de fapt pe Tăriceanu? Declaraţia preşedintelui, legată de prezumţia de nevinovăţie a politicienilor. De fapt, Klaus Iohannis declarase asta: „Persoanele cu probleme penale nu au ce căuta în primul rând al funcţiilor statului. În politică nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie ca în justiţie”. Un lucru foarte corect, de altfel. Pentru că da, în mod normal, într-o ţară civilizată, cineva cu probleme penale, cercetat în legătură cu comiterea unor fapte penale grave, nu are ce căuta într-o înaltă funcţie publică. Iar dacă o ocupă, în secunda doi a apariţiei acuzaţiilor, demisionează. Se cheamă demisie de onoare, persoana în cauză lăsându-se imediat pe mâna Justiţiei.
Cum spuneam, aşa stau lucrurile într-o ţară normală, civilizată, cu politicieni de acelaşi calibru. Nu este însă cazul României, în care până şi infractorii condamnaţi pot fi preşedinte al Camerei Deputaţilor. Însuşi Tăriceanu este unul dintre penalii care ocupă o funcţie înaltă, cea de preşedinte al Senatului, fiind acuzat şi judecat într-un dosar, dar nu are nicio problemă de moralitate cu asta. Dimpotrivă, din poziţia celui de-al doilea om în stat, dă lecţii de moralitate şi de practică juridică: „Neparticiparea la acest eveniment reprezintă protestul meu punctual faţă de declaraţia făcută de Preşedintele României, potrivit căreia domnia sa nu mai recunoaşte principiul prezumţiei de nevinovăţie valabil pentru toţi cetăţenii, aşa cum este el statuat de Constituţie”. Ce a spus preşedintele şi ce vrea să înţeleagă Tăriceanu!
Mai mult, ALDE a decis să-l menţină în funcţie pe senatorul şi ministrul acuzat penal Viorel Ilie, pentru că, ce să vezi, colegii săi din Senat au stabilit deja că respectivul nu este vinovat, votând împotriva cererii DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale.
La rândul său, condamnatul Liviu Dragnea a anunţat că nu va mai merge la Palatul Cotroceni până după următoarele alegeri prezidenţiale. Nu-i nimic, nu cred că suferă cineva din pricina faptului că cei doi crai ai politicii româneşti nu-şi mai fac simţită prezenţa la Cotroceni. Ideal ar fi fost să dispară cu totul, dacă nu din peisajul politic românesc, măcar din înaltele funcţii pe care vremelnic le ocupă. Dar asta ar fi însemnat să fi fost vorba despre nişte demisii de onoare. Ceea ce, să fim serioşi, este un termen de care cei doi nu cred să fi auzit. Şi nici susţinătorii lor.