"Toata lumea a vazut ca exista avortoni dipsusi sa ucida oameni nevinovati si inofensivi in numele intereselor lor de moment", a spus Medvedev la sfirsitul lui august, facind referire la presedintele georgian Mihail Saakasvili si la ofensiva militara a Guvernului de la Tbilisi, in Osetia de Sud.
"Presedintele Saakasvili nu mai exista pentru noi. El este un cadavru politic", a afirmat Medvedev la 2 septembrie, in timp ce presedintele georgian era deja vizat de glumele si ironiile din presa rusa.
La 11 septmebrie, Dmitri Medvedev invita Washingtonul sa "coopereze" mai degraba cu Rusia impotriva terorismului decit cu "regimurile putrede", facind aluzie la Georgia, aliata a americanilor. El l-a mai calificat in mod public pe liderul georgian drept "pocitanie".
"Utilizind acest limbaj, Medvedev cauta o popularitate in propria-i tara, dar vrea in acelasi timp sa refaca blazonul Rusiei Mari in ochii Occidentului", a apreciat Olga Kristanovskaia, specialist la Institutul rus de Sociologie.
"Insa Medvedev nu este decit un discipol inrait al lui Putin care foloseste spontan aceste expresii populare", a mai spus ea.
Vladimir Putin, a carui cota de popularitate a crescut vertiginos din 2000, dupa ce a promis ca ii va lovi pe ceceni pina in toalete, a reluat limbajul colorat saptamina trecuta.
"Credeti ca ne vom sterge nasul de singe (...) si vom trage cu prastia?" a subliniat premierul Vladimir Putin, fost ofiter KGB, in timp ce analistii occidentali evocau o riposta militara rusa "excesiva" in Georgia.
"Este evident ca anumite categorii sociale apreciaza sa aiba un lider care sa vorbeasca asemeni lor", a comentat directorul centrului de sondaje independent Levada, Lev Gudkov. "De aceea Dmitri Medvedev, cu imaginea sa de liberal, a vrut sa copieze stilul lui Putin", adauga sociologul.