Unele vitamine sunt denumite „esentiale”, dintr-un singur motiv: organismul are nevoie de acestea pentru a functiona corespunzator, iar sistemul digestiv face parte din numeroasele sisteme care au nevoie de aceste vitamine.
Exista, insa, cateva vitamine specifice, mult mai eficiente pentru tractul digestiv. In mod normal, va puteti asigura necesarul de vitamine cu ajutorul unei diete echilibrate si sanatoase, insa si suplimentele alimentare pot fi de folos atunci cand acest lucru nu se poate realiza. Iata care sunt cele mai importante vitamine pentru sistemul digestiv si cum le puteti adauga in obiceiurile alimentare.
Complexul de vitamine B
B-urile se intalnesc in alimentele bogate in proteine, precum pestele, carnea si lactatele, dar si in fasole, linte si mazare. Acestea ajuta la formarea globulelor rosii (eritrocite) si la eliberarea de energie din alimentele consumate. Vitaminele de tip B sunt solubile in apa, ceea ce inseamna ca nu pot fi depozitate in celulele adipoase, pentru a fi folosite mai tarziu. Acestea trebuie sa faca parte din dieta zilnica. Vitaminele B esentiale cuprind:
- Vitamina B1. Denumita tiamina, vitamina B1 ajuta organismul sa transforme alimentele bogate in carbohidrati in energie si sa regleze apetitul.
- Vitamina B3. Cunoscuta si sub denumirea de niacina, este foarte importanta pentru functiile tractului digestiv, inclusiv pentru metabolizarea carbohidratilor, grasimilor si a alcoolului. Deficitul de vitamina B3 duce la aparitia unei afectiuni numite pelagra, ce cauzeaza diaree si varsaturi severe.
- Vitamina B6. Sub denumirea de piridoxina, vitamina B6 este esentiala pentru sistemul digestiv, intrucat proceseaza proteinele pe care le consumati.
- Vitamina B7. Biotina face parte din complexul vitaminelor B si ajuta sistemul digestiv sa metabolizeze proteinele, carbohidratii si acizii grasi.
- Vitamina B12. Cunoscuta si sub numele de cobalamina, vitamina B12joaca un rol-cheie pentru sistemul nervos, pentru producerea globulelor rosii. In plus, organismul are nevoie de aceasta pentru a utiliza corespunzator acidul folic si carbohidratii. Un deficit de vitamina B12 poate cauza anemie.
Recomandare: Majoritatea persoanelor pot lua doza normala de vitamine din alimente, insa se poate apela cu incredere si la suplimentele alimentare atunci cand dieta nu permite acest lucru, din diferite motive. Discutati cu specialistul inainte de a va administra orice tip de supliment alimentar. Este indicat, in acest caz, sa stiti daca aveti sau nu un deficit, precum si tipul de vitamine necesare sau doza recomandata.
Vitamina C
Este un antioxidant puternic, iar cele mai multe persoane asociaza administrarea de vitamina C cu sistemul imunitar si cu racelile. Insa, aceasta vitamina ajuta si la digestie, sporind si absorbtia fierului. Vitamina C se intalneste si in suplimentele alimentare, insa cele mai bune surse sunt reprezentate de:
- Citrice
- Rosii
- Fructe de padure
- Ardei grasi
- Broccoli
- Cereale fortificate
Vitamina D
Ajuta organismul sa absoarba calciul si joaca un rol important in functionarea nervilor, a muschilor si a sistemului imunitar. Mai mult, nivelul corespunzator de vitamina D este asociat cu un risc redus de cancer de colon. Exista mai multe moduri prin care va puteti asigura doza optima de vitamina D. Iata care sunt:
-
-
- Expunerea la soare
- Alimentele bogate in vitamina D (galbenusul, pestele de apa sarata, ficatul, laptele si cerealele fortificate).
- Suplimentele alimentare
-
Vitamina A
Este implicata in special in mentinerea sanatatii vederii, a oaselor si a sistemului reproductiv. In plus, ajuta si sistemul imunitar. Fructele si legumele colorate, precum cartofii dulci, morcovii, legumele de culoare verde-inchis, ficatul si laptele sunt surse foarte importante de vitamina A.
Desi nu este implicata direct in mentinerea sanatatii sistemului digestiv, exista unele boli gastrointestinale care va pot face vulnerabili in fata deficitului de vitamina A. De exemplu, carenta de A este mult mai frecvent intalnita in cazul persoanelor cu boala Crohn. Aceasta poate dezechilibra balanta dintre formarea si distrugerea radicalilor liberi din invelisul intestinal al persoanelor cu boala Crohn.
Articol preluat de pe farmacia ta.ro.