Patiseria „Norocel”, o aventură trăsnet. Patronul este primul alb șef de trib în Gabon | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Fabricat în Brăila

Patiseria „Norocel”, o aventură trăsnet. Patronul este primul alb șef de trib în Gabon

* fost navigator pe mările lumii, în prezent director tehnic și responsabil cu securitatea la „Smit International”, Olanda, Iulian-Norocel Ilie a investit 200.000 de euro în patiseria de pe Strada Deltei, în cartierul Lacu Dulce * asta după ce a înfruntat moartea în Sierra Leone, Coasta de Fildeș, Liberia, Namibia, Guineea, Senegal și Nigeria și a fost bolnav de malarie de mai multe ori * luna aceasta, a instalat 24 de panouri fotovoltaice pe acoperișul patiseriei, ca să reducă consumul zilnic de electricitate la jumătate * marcă înregistrată la OSIM, Patiseria „Norocel” pregătește viitori patiseri de la Liceele „Ion Ghica” și „Edmond Nicolau” * brăileanul din Lacu Dulce a fost primit de șefi de state și a petrecut trei ani în jungla din Gabon, unde a fost ales primul alb șef de trib onorific

 

 

 

 

După o viață petrecută pe mările lumii, brăileanul Iulian-Norocel Ilie a ajuns în vestul Africii, în calitate de director tehnic al unei mari firme olandeze care operează în domeniul maritim și al platformelor petroliere. A înfruntat pericole despre care brăilenii doar au citit în cărțile de aventuri, dar, de fiecare dată, s-a întors la obârșii. Pomenit printre ctitorii și binefăcătorii Parohiei „Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou”, de la TUG, Iulian a deschis, în urmă cu doi ani, o patiserie de top în cartierul Lacu Dulce, administrată de soția sa, Livia. Întrebat dacă se teme de pericolele din Africa, brăileanul ne-a răspuns fără să clipească: „Nu, pentru că moartea ne poate găsi oriunde, nu doar în Africa. Gol am venit în lume și gol voi pleca, voi lua cu mine doar un pachet de amintiri”.

 

Marcă înregistrată la OSIM. Pepinieră pentru viitorii patiseri ai Brăilei

Întemeiată în primăvara anul 2021, chiar de ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, în cea mai defavorizată zonă a orașului, Patiseria „Norocel”, de pe Strada Deltei nr. 13, administrată de Livia Ilie, prepară pâine și produse de patiserie pentru un cartier întreg. Situată în vecinătatea Școlii Gimnaziale „Anton Pann”, dincolo de Bariera Lacu Dulce, patiseria are șase lucrători comerciali și patiseri și e deschisă încă de la ora 5.30 dimineața, oră la care cele două cuptoare coc non-stop sortimente de pâine și produse de patiserie, de la covrigi și până la plăcinte, cornuri și cornulețe. Tot aici, învață meserie viitorii patiseri și brutari ai Brăilei.

Încă de la înființarea sa, Patiseria „Norocel” a favorizat efectuarea de activități de instruire practică pentru elevii Liceelor „Ion Ghica” și „Edmond Nicolau” din Brăila, care au profil patiserie. Numai anul acesta, am avut, săptămânal, câte șase elevi de la „Edmond Nicolau” în practică. Elevii sunt coordonați de prof. Tamara Mocanu, care îi îndrumă și îi încurajează în activitatea didactică și profesională. Echipați în mod corespunzător și cu instructajul făcut la zi, elevii ne ajută în procesul de fabricare a produselor de patiserie. Excelează, mai ales, în fabricarea covrigilor și a chiflelor”, ne-a mărturisit Livia Ilie, administratorul Patiseriei „Norocel”.

Soții Livia și Iulian-Norocel Ilie au înregistrat marca NOROCEL la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) încă de la înființarea patiseriei.

Ideea înființării unei patiserii în cartierul Lacu Dulce a fost a soțului, Iulian-Norocel Ilie, fost navigator, absolvent al Liceului de Marină din Brăila, promoția 1991, și al Universității Maritime din Constanța (master în anul 2010). Întrebat despre motivul acestui demers, brăileanul ne-a mărturisit:

Am înființat această patiserie-brutărie pentru că am vrut să ajutăm comunitatea în care trăim, mai ales că locuim în zonă. Totodată, suntem unii dintre cei mai mari inamici ai abandonului școlar. Întotdeauna am încurajat generația tânără. Fiecare copil este un diamant brut neșlefuit care, prin „șlefuirea” educației, va ajunge un diamant de valoare. Am realizat această investiție din pasiune, pentru promovarea rețetelor tradiționale românești. Locuitorii zonei au în permanență pâine și produse proaspete de patiserie, pentru că noi nu păstrăm niciodată produsele de pe o zi pe alta”.

 

Panouri fotovoltaice și investiții de 200.000 de euro

Ca să pună pe picioare afacerea de pe Strada Deltei nr. 13, soții Ilie au cumpărat o casă veche și au reconstruit-o, pentru a obține actualul spațiu de producție. Investiția a fost făcută „de la zero”, fiind investiți aici în jur de 200.000 de euro.

Toate utilajele din patiserie au fost comandate la firma „Optima”, în Olanda - gama de top a produselor HORECA din toată lumea. Mai mult, la începutul lunii februarie a.c., am montat 24 de panouri solare (fotovoltaice) de 10 KW, pe acoperișul patiseriei, urmând să mai montăm încă 24 de panouri și să ajungem la un total de 20 de KW. Vom reduce, astfel, consumul zilnic cu peste 50 de procente. Am realizat această nouă investiție din două motive: economic și ecologic”, ne-a spus antreprenorul brăilean.

Din anul 2019, Iulian activează în Nigeria, însă a lucrat, în ultimii 13 ani, în Sierra Leone, Coasta de Fildeș, Liberia, Namibia, Guineea Ecuatorială și Senegal. A activat, practic, în toată Africa de vest, iar în urmă cu doi ani s-a decis să investească la Brăila, în cartierul în care s-a născut și a copilărit. În zonă nu mai există o astfel de investiție.

Am fost, întotdeauna, pro-producție, pentru că producția este inima economiei. Ne-am dorit ca, prin această patiserie, să fim cât mai aproape de producătorii tradiționali și să respectăm rețetele tradiționale. La ora actuală, deservim întreg cartierul. De asemenea, suntem foarte apropiați de Biserică. Privim viața ca și agricultura: ce pui în pământ, aceea vei culege mai târziu”, ne-a mărturisit fostul navigator aflat, acum, în Nigeria.

 

Moartea ne poate găsi oriunde, nu doar în Africa”

Pomenit printre ctitorii și binefăcătorii Parohiei „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou”, de pe Șoseaua Râmnicu Sărat, brăileanul din Lacu Dulce a înfruntat, nu de puține ori, moartea pe continentul african și a ieșit biruitor, iar acest lucru i-a întărit și mai mult credința în Dumnezeu. Viața sa este un adevărat roman de aventuri. Nu este de mirare că intenționează să-și publice peripețiile prin care a trecut în „continentul negru”, atunci când va împlini vârsta de 60 de ani. Să scrie o carte pe care să o publice sub titlul „La pas prin Africa”.

Am navigat pe mările lumii din anul 1993 și până în anul 2006, iar în timpul facultății am lucrat ca inginer mecanic pentru motoarele Caterpillar în cadrul firmei „Tidewater Marine International”, în Camerun. După Camerun, am ajuns în Gabon, în cadrul aceleiași firme, iar din anul 2010 lucrez la „Smit International”, o mare companie olandeză care operează în sectorul maritim (prestator servicii platforme petroliere), ocupând, inițial, funcția de superintendent tehnic, iar în prezent director tehnic și responsabil cu securitatea”, ne-a mărturisit brăileanul care, în prezent, este din nou plecat în vestul Africii. Două luni le petrece în Africa și una în România, împreună cu familia.

În anul 2014, am fost blocat timp de 8 luni în Liberia, din cauza epidemiei de Ebola care lovise această țară. Dacă m-aș fi îmbolnăvit, nu am mai fi stat, azi, de vorbă, pentru că nu au leac pentru această boală. Am fost, însă, infectat cu un stafilococ și a trebuit să mă operez la picior. Am avut un coleg și prieten din Bulgaria, care a murit de malarie. Eu însumi am fost bolnav, de mai multe ori, de malarie, ultima dată în noiembrie anul trecut. Malaria este o maladie permanentă în Africa. Dacă mă tem? Nu, pentru că moartea ne poate găsi oriunde, nu doar în Africa. Gol am venit în lume și gol voi pleca, voi lua cu mine doar un pachet de amintiri, bune și rele - singura mea avere”, ne-a spus Iulian-Norocel Ilie, brăileanul care a înfruntat cele mai îngrozitoare maladii ale Africii de vest.

 

Șef de trib în Gabon

Pândit de pericole - în statele menționate mai sus răpirile și asasinatele sunt la ordinea zilei, ca să nu mai vorbim de boli precum Ebola - Iulian a reușit să le înfrunte și să meargă mai departe, iar satisfacțiile nu au întârziat să apară. Îi place să spună că scopul său în Africa, în calitate de reprezentant al companiei olandeze și de român este „să rezolve probleme, nu să le creeze”.

A câștigat respectul autorităților și al africanilor de rând peste tot pe unde a ajuns, iar aceștia l-au primit în comunitate ca pe unul de-al lor. A fost la pescuit de baracudă în Nigeria și în Gabon, a fost invitat în Senatul Francez și la mai toate conferințele organizate de miniștrii și de prim-miniștrii Africii de vest și a fost primit de șefi de state. Și mai mult decât atât. Brăileanul Iulian-Norocel Ilie este primul român și alb care a primit titlul de șef de trib african.

Am petrecut trei ani în jungla din Gabon, mai precis în comunitatea Mayonami, unde am fost ales primul alb șef de trib onorific”, ne-a mărturisit întreprinzătorul din Lacu Dulce, omul care a străbătut Africa în lung și-n lat și care se întoarce, mereu și mereu, la rădăcini.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro