Mergi la conţinutul principal

Patronii de terase îşi fac de cap pe domeniul public

Contractul de închiriere a unei suprafeţe din domeniul public, pe care unii dintre administratorii de terase estivale l-au semnat cu Primăria Brăila pare a fi pentru aceştia doar o hârtie fără valoare. Aşa se face că terasele respectivilor, deşi în acte figurează cu o suprafaţă de câteva zeci de metri pătraţi, în realitate se întind pe sute de metri pătraţi. Pe lângă suprafaţa închiriată, patronii s-au întins la discreţie pe trotuare sau alei de parcuri, fără să le pese de nicio regulă. Nu se poate spune, însă, că autorităţile locale nu iau atitudine împotriva acestei situaţii. Din luna mai, când s-au semnat contractele de închiriere, şi până în prezent, Poliţia Locală Brăila a depistat şase situaţii în care suprafaţa pentru care se plăteşte taxă este mai mică decât suprafaţa ocupată efectiv. Din acest motiv, firma "Exest Com" SRL, cu punct de lucru în Grădina Mare, a fost sancţionată cu 1.000 lei. Tot cu 1.000 de lei au fost amendate şi următoarele persoane care deţin terase pe faleza Dunării: Mariana Trandafirescu, Maria Farcaş şi Florentin Novac. Sancţiuni de doar 500 lei, aplicate pentru o depăşire mai discretă a suprafeţelor contractate, au fost primite de "Magic Sun Trade" SRL şi "Cedadagi" SRL, situate tot pe faleză.
Culmea, sancţiunile nu au avut darul de a-i determina pe administratorii de terase să intre în legalitate, din moment ce suprafeţele ocupate au rămas aceleaşi. Potrivit contractului semnat cu Primăria, în această situaţie terasele pot fi desfiinţate, fără alte avertismente, de pe domeniul public. Deocamdată, însă, nicio terasă nu a primit interdicţie de funcţionare. Conducerea Poliţiei Locale afirmă că, totuşi, patronii au înţeles mesajul şi, pentru ca să nu mai rişte şi alte amenzi, s-au grăbit către Primărie ca să mărească legal suprafaţa închiriată. "S-au dus la compartimentul de autorizare din cadrul Primăriei pentru a li se lua în considerare o taxă mai mare aferentă chiriei, în concordanţă cu suprafaţa ocupată efectiv pe domeniul public", ne-a explicat Dumitru Hahui, directorul adjunct al Poliţiei Locale.
Arhitectul şef al municipiului, cel care ar trebui să aprobe mărirea suprafeţelor închiriate, spune însă că până acum nu a ajuns nicio astfel de cerere în biroul său. "La mine nu a venit nimeni!", ne-a declarat, ieri, ahitectul şef Marian Ion.
Aşadar, reglementările în domeniul teraselor sezoniere nu-i impresionează prea mult pe patronii brăileni din domeniu. În ciuda amenzilor aplicate de Poliţia Locală, aceştia continuă să ocupe suprafeţe mai mari decât cele pentru care plătesc taxe. Pe lângă asta, şi alte prevederi ale regulamentului adoptat în urmă cu câteva luni de Consiliul Local Municipal sunt încălcate flagrant. În regulament se specifică faptul că fiecare terasă trebuie să îşi doteze grătarul de mici cu un horn care să dirijeze fumul în aşa fel încât acesta să nu fie deranjant pentru cei ce frecventează zona unde se află terasa. De asemenea, toate umbrelele ar trebuie să fie colorate uniform, iar mobilerul să nu fie din plastic. O altă prevedere importantă este aceea că muşteriilor trebuie să li se asigure posibilitatea de a se spăla pe mâini şi de a folosi grupuri sanitare, fie şi sub forma toaletelor ecologice. După cum se poate observa în teren, toate aceste aspecte sunt încălcate cu nonşalanţă de proprietarii teraselor brăilene.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro