Patronii brăileni, amendaţi pentru nedepunerea declaraţiilor nominale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Patronii brăileni, amendaţi pentru nedepunerea declaraţiilor nominale

"Îi disciplinează somaţiile, sunt şi amenzi, astfel încât dacă au întârziat, luna următoare au grijă să regleze. Sub 5% sunt cei care creează probleme, în genenal sunt angajatori mici şi foarte mici, care nu au un număr semnificativ de angajaţi şi nu afectează în mod substanţial fondul de pensii. Sunt somaţi în fiecare lună pentru a veni şi a-şi depune declaraţiile pentru salariaţi. În mare parte vin. Ceilalţi îşi asumă riscul de a nu putea avea salariaţii lor stagiul de cotizare pe luna respectivă, adică pierd punctaj pentru pensii", a declarat Sorin Enache, directorul cordonator al CJP Brăila. Dacă angajatorii nu se conformează în urma somaţiei primite, riscă să fie sancţionaţi cu amendă între 15 şi 50 milioane. Dintre cele 5.900 de firme care depun constant declaraţiile nominale pentru salariaţi, se înregistrează circa 180 de angajatori care întârzie peste termenul legal sau care nu mai au activitate. Nedepunerea declaraţiilor nominale şi implicit nevirarea sumelor aferente afectează şi Pilonul II, respectiv pensiile private. "Dacă n-a depus declaraţie nominală la noi, nu poate nici să facă viramentul de 2% către fondurile private de pensii, pentru că nu au baza de la care să se facă viramentul. Angajaţii nu sunt asiguraţi nici privat. Există, probabil, la nivel central o comunicare între fondurile private de pensii şi Casa Naţională, în care sunt informaţi despre nedepunerea acestor declaraţii, de nevirarea acestor sume. La începutul anului se discuta de 4 sau 5 fonduri de pensii care sunt la momentul de faţă cu sold zero. Semnalul pe care noi îl dăm este ca angajatorii să vină să depună aceste declaraţii nominale pentru că, pe baza lor, se pot face viramente de către Casa Naţională de Pensii spre fondurile private", a declarat Sorin Enache. Conform datelor statistice transmise lunar de către Casa Naţională de Pensii, numărul asiguraţilor la Pilonul II de pensii pentru care se virează lunar contribuţia de 2% este de peste 72.000, reprezentând circa 90% din totalul asiguraţilor. În opinia directorului CJP Brăila, fondurile private de pensii vor avea de câştigat în următorii ani. "Grijile sunt în momentul de faţă generale, din cauza recesiunii mondiale, dar este o situaţie de moment, care în timp va fi reglată şi fondurile private de pensii vor avea de câştigat. În principiu, asiguraţii nu trebuie să-şi facă griji pentru că un fond privat de pensii impune o perioadă lungă de acumulare, de 15- 20 ani de contribuţii", a spus Enache.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro