Mergi la conţinutul principal

Patriotismul și naționalismul, două idei, un singur pericol

“Patriotismul”, un cuvânt care s-a pierdut într-o societate dezorientată, lipsită de esență și de perspectivă. De ani buni societatea românească a dat semne de îmbolnăvire, de ignoranță și nepăsare, sub ochiul nevigilent al partidelor perindate în viața politică. Și când au fost atinse punctele critice ale dezorientării au apărut personaje care au luat “patriotismul” și l-au “oferit” minților rătăcite, câștigând simpatii și mai târziu putere.

Istoria ne-a arătat și explică cât se poate de clar acest fenomen, al aparițiilor mișcărilor naționalist–extremiste. Rădăcinile patriotismului sforăitor care au condus la dictatura maselor năuce sunt secreții ce au germinat adânc în cursul istoriei. Privind însă perioada de după decembrie 1989, observăm că a fost imposibil ca societatea să scape de acest microb al naționalism-extremismului. Cei care au crezut că odată cu dispariția lui CV Tudor, extremismul a dispărut și el, s-au îmbătat cu apă rece. Rasismul, intoleranța față de minoritățile de orice fel, punerea la zid a valorilor, oportunismul, impostura și-au continuat marșul în subteranele societății fără ca partidele democrate și proeuropene, presa, analiștii, intelectualii autentici să bage de seamă. Indiferența față de masele dezorientate și ușor de manipulat a condus la apariția pe scena politică a unor aventurieri mai mult sau mai puțin cunoscuți până la alegerile parlamentare. 

Așa a reușit partidul Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR) să fie votat de 9% dintre alegători la alegerile parlamentare. Impostorii din fruntea acestei făcături politice care au defilat prin țară cu lozinci patriotarde au înfierbântat mințile a jumătate de million de votanți.

Artizanii noului “patriotism”, ajunși în fotoliile calde ale Parlamentului își dau acum masca jos, la propriu dar și la figurat, dezvelindu-și adevărata imagine, caracterele de joasă speță, lipsa totală de respect față de cetățenii României.

În condițiile în care întreaga omenire se confruntă cu o pandemie care a zdruncinat din temelii omenirea, liderii “patriotismului” din România se afișează nerespectând cele mai elementare norme de protecție, fiind astfel exemple de urmat gloatei lor de alegători și, parcă intenționat sfidând pe toți din jur. George Simion, liderul acestei mișcări bolnave, a apărut în prima ședință a Camerei Deputaților purtând o mască din plastic, demonstrând că nimeni și nimic nu pare a-i sta pe drumul ascensiunii politice. Lucian Feodorov a luat cuvântul coborându-și masca de protecție sub bărbie dar, de departe, senatoarea Diana Șoșoacă este exemplul care însumează tot ce înseamnă AUR în acest moment. Cu un comportament sfidător, plin de aroganță, Șoșoacă face din Parlament propriul loc de joacă al unei minți cu probleme. Să faci primul lucru, de când ai picat în fotoliul de parlamentar, o transmisune live pe facebook, fără a folosi masca de protecție, doar ca să te vadă o țară întreagă, acesta este unul din multele semne de întrebare care ar trebui să ne pună pe gânduri.

Și acesta este doar începutul. Dacă societeta nu va amenda aceste specimene arogante, vom asista în următorii ani, fără îndoială, la căderea democrației în România. Alături de un program plin de fals patriotism, de ură, de extremism, de tendința de izolare a României, membrii AUR își vor alimenta din ce în ce mai des propriul electorat, prin astfel de atitudini. Un electorat rătăcit, pierdut între PSD, PNL și restul care au vrut până în ultima clipă în “sala de dans”, dar regăsit în “soluțiile” miraculoase ale naționaliștilor de la AUR. Nici că se putea un moment mai bun pentru ei să apară acum, aruncând “patriotism” în stânga și în dreapta, conștienți că devin astfel reperul unei clase sociale rezultate din 30 de ani de greșeli. Din păcate am asistat la nașterea unui monstru politic și, tot din păcate, vom privi cum va crește și va înghiți esența libertății de orice fel, asta dacă restul clasei politice nu se va trezi din amorțeală.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro