Corpul uman trebuie sa se protejeze singur impotriva bacteriilor si virusurilor ce pot cauza diverse boli. Sistemul imunitar reprezinta metoda prin care organismul se poate apara de infectii.
Atunci cand corpul este agresat de virusuri, bacterii, fungi si paraziti, apare un proces de aparare impotriva infectiei, organismul avand abilitatea de a se autovindeca. Prin urmare, data viitoare cand corpul intalneste acelasi germen, veti fi imun. Acest lucru inseamna ca exista mai putine sanse sa dobanditi aceeasi boala. Dar daca acest lucru se intampla totusi, va fi mai putin severa. Un sistem imunitar sanatos protejeaza prin construirea unei bariere ce impiedica germenii sa patrunda in corp. Insa in cazul in care patrund, sistemul imunitar produce celule albe (leucocite), proteine si alte substante care ii ataca si distrug.
De ce este atat de important sistemul imunitar?
Cand imunitatea functioneaza normal, multiple afectiuni pot fi tinute la distanta, de la o simpla raceala pana la boli autoimune si cancer. Imunitatea este de doua tipuri:
- Imunitatea innascuta (nativa) descrie barierele native ale corpului impotriva infectiei. Acestea includ pielea, aciditatea din stomac, saliva, lacrimile, mucusul de la nivelul nasului si al gurii, celulele din circulatia sangvina ce pot distruge germenii. Toate acestea sunt extrem de importante, deoarece reprezinta prima linie de aparare impotriva infectiilor, precum si de eliminare a acestora. Imunitatea innascuta nu este influentata de expunerile multiple la aceeasi infectie.
Citeste mai departe pe farmaciata.ro.