Pe 18 septembrie va avea loc "Intelligence Day". Cu această ocazie, "Mensa România" va organiza o sesiune de testări ce vor avea ca target, după cum se subînţelege, "caii-putere" de sub calotă. Locaţia: Bucureşti, la BRD Training Center, din strada Zambilelor nr. 10, sector 2, cu începere de la ora 11.00. Ce este "Mensa România"? "Mensa" este o organizaţie care-şi propune să adune laolaltă, sub umbrela dialogului social (deci, fără structurile osificate ale instituţiilor de specialitate), pe toţi acei indivizi supradotaţi, al căror IQ depăşeşte 131, "specie" care, la ora actuală, reprezintă 2% din populaţia globului. Pentru mai multe detalii despre "Mensa România", l-am invitat la o şuetă în redacţia "Obiectiv-Vocea Brăilei" pe Radu Jianu, brăilean, membru şi mediator în cadrul Consiliului Director al "Mensa". Destins, cu frizură de jamaican şi lipsit de "obşteştile" angoase cotidiene, Radu ne-a explicat obiectivul general al "Mensa România": "«Mensa» nu este genul de organizaţie în care vii încordat şi sobru, ca la serviciu, ci îşi propune să pună în legătură persoanele cu un coeficient foarte mare de inteligenţă. Totul, învăluit în aerul respirabil al dialogului liber. Adică, evităm din răsputeri să ne lăsăm furaţi de anaforul acesta al prejudecăţilor sociale. Nu există o meserie «oficială» care să îţi confere calitatea de-a fi membru «Mensa». Avem persoane din toate categoriile sociale, de la artişti şi profesori universitari şi până la fermieri şi şoferi de tir. Însă toţi au un punct comun: un IQ care-i poziţionează printre cei mai inteligenţi 2% oameni de pe planetă".
"Evident, boom-ul se petrece în Statele Unite"
Din câte ne-a declarat Radu Jianu, în acest moment, "Mensa România" deţine, încă, un număr destul de mic de membri, şi anume 115, motivele fiind reprezentate atât de lipsa de mediatizare, cât şi de faptul că românii nu au exerciţiul asociaţiilor fără miză politică sau avantaje financiare. "«Mensa România» are, încă, un număr destul de mic de membri. Motivele sunt «clasice»: slaba mediatizare a organizaţiei şi faptul că noi, românii, încă nu ştim să facem parte din grupuri fără interese imediate, fără mize politice etc. Adică, nu prea le iese treaba asta cu comunicarea. La ora actuală, cel mai bine, ca număr de membri, în Europa, stau Cehia, peste 1.600 de membri, Ungaria şi Bulgaria, ambele depăşind 600 de membri. Toate aceste organizaţii întreprind activităţi intelectuale în principalele oraşe, iar multe dintre ele au şi propriile lor publicaţii. Noi mai avem de aşteptat până vom ajunge la performanţele lor... Evident, boom-ul se petrece în Statele Unite, unde organizaţiile se extind ca ciupercile după ploaie", ne-a explicat Radu, adăugând, printre altele, că una dintre caracteristicile principale ale "Mensa" este aceea că organizaţia şi-a propus să se ţină la distanţă de orice fel de implicaţie politică sau de
militantism social.
Parlamentarii, invitaţi la un test "Mensa"
În ceea ce priveşte testele "Mensa", după cum se arată pe site-ul oficial al organizaţiei (www.mensa-romania.ro), nu există un program fix pentru testări, dar, în principiu, se ţin anual patru astfel de teste: primăvara - la Bucureşti şi la Cluj-Napoca; toamna - la Bucureşti şi la Iaşi. Pentru a pipera evenimentul "Intelligence Day" din acest an, organizatorii s-au gândit să provoace şi clasa politică românească la o trântă pe ringul inteligenţei. Mai exact, organizaţia din România i-a invitat pe parlamentarii români să susţină şi ei unul dintre testele de IQ made in "Mensa", oferindu-le astfel politicienilor atât şansa de-a intra în societatea selectă a oamenilor inteligenţi, cât şi pe aceea de-a spulbera mitul politicianului "bătut în cap". "Ne-am gândit să facem treaba asta, ca să vedem cam câţi dintre ei au «tupeul» de-a ieşi într-un astfel de ring. În fine, sincer, nu cred că se va încumeta să răspundă vreunul invitaţiei noastre", a precizat, amuzându-se, Radu Jianu.
Iată şi o mostră din invitaţia pe care "Mensa România" a trimis-o la sfârşitul lunii august pe e-mail-urile celor 469 de senatori şi deputaţi, cât numără în prezent Parlamentul: "Pe 18 septembrie veţi putea demonstra că vă aflaţi printre cei mai inteligenţi români! În afară de ocazia de a intra în legătură cu membrii Mensa din România şi nu numai, veţi avea şi un argument în faţa adversarilor politici care vă pun la îndoială raţionamentele. Cu alte cuvinte, veţi avea numai de câştigat în urma susţinerii testării oficiale Mensa". Şi piesa de rezistenţă a invitaţiei: "Parlamentul României numără în acest moment 469 de senatori şi deputaţi, ceea ce pentru populaţia României, de 21 498 616 locuitori (2009), înseamnă o reprezentare procentuală de aproximativ 0,002%. Asta înseamnă că pentru fiecare membru al Parlamentului, există aproximativ 1.000 de cetăţeni români eligibili pentru a deveni membri Mensa, aşa că ne cerem scuze în prealabil dacă testul Mensa va fi prea uşor pentru dumneavoastră".
Doar un singur parlamentar a răspuns invitaţiei
Precizăm că, după cum ne-a anunţat Radu Jianu pe 5 septembrie, printr-un mail trimis pe adresa redacţiei, până în acest moment, doar un singur parlamentar a răspuns invitaţiei "Mensa România", un deputat PSD din nord-vestul ţării.
Radu Jianu este membru "Mensa România" din 2009. A absolvit Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii Bucureşti şi pe cea de Geodezie a Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti.