Mergi la conţinutul principal

Pandemia noastră vs pandemia lor

“Nu ne-am aşteptat la un asemenea val de pacienţi. Nu se compară cu prima perioadă. (...) Nu ştiu unde o să ajungem, o să-i găsim căzuţi pe stradă, ambulanţele, în mod constant, vine una, pleacă alta”.

Când am deschis astăzi Facebook-ul, acesta a fost primul mesaj care mi-a ajuns în faţa ochilor, toată informaţia din articolul respectiv fiind prezentată ca un apel al medicilor din mai multe spitale din ţară, copleşiţi deja de creşterea alarmantă a numărului de cazuri de îmbolnăviri cu Covid.

Apel, puţin spus! Asemenea ieşiri în presă, tot mai dese în ultima perioadă, par mai degrabă strigăte disperate: opriţi-vă!, chiar nu vedeţi că nu mai putem?!

Sincer, mesajul acesta mi-a dat fiori. Îngrijorarea însă s-a transformat repede în dezgust şi uluire. Comentariile din josul lui nu mi-au lăsat timp pentru nimic altceva. Brutale, răutăcioase, jignitoare, penibile. Chiar şi în aceste zile critice, oamenii aceştia mai au răbdare, curaj şi putere să azvârle cu noroi, să batjocorească. Categoric, ei trăiesc o altă pandemie, care n-are nicio legătură cu pandemia noastră.

Căci, în timp ce pandemia noastră presupune grijă, empatie, reguli, rugăciune, sacrificii ori compromisuri pentru binele general, pandemia lor e un mix dezgustător de informaţii trunchiate, de SF, de conspiraţii, de  acuzaţii, de bătăi de joc.

Nu mai departe, la Brăila,  numărul de cazuri Covid crescuse în 24 de ore cu 23, aproape un om pe oră, împingând totalul spre o nouă limită – 1.300. Peste 200 de persoane erau internate în spital.

Chiar şi numai pentru atât, şi tot ar trebui, tu, brăileanule, să ai măcar un strop grijă! Dar... ţi-ai găsit! Intoxicat de fake-news-uri şi declaraţii iresponsabile, brăileanul îşi vede nestingherit de treburile lui. Nu pune mască, sau dacă o pune o face la mişto, din bravură, din inconştienţă. Poveştile astea că ar fi o formă de protest, de verticalitate, că nu acceptă botniţă... praf în ochi! Am fost singurul oraş din ţara asta care la primele alegeri libere am ales ca primar un fost prim-secretar! Când vreodată a luat brăileanul atitudine?! Cât a luptat pentru vreun drept încălcat, o ilegalitate, pentru vreo libertate restrânsă. Luni întregi, în situaţii dificile, toată România era în stradă. La Brăila, ne număram pe degetele de la o mână. Aşa că, mai uşor cu botniţa, cu revolta, cu spiritul liber! Dacă de altceva nu ţi-e frică, măcar gândeşte-te că, ignorând regulile, rişti să ajungi în spital... în Spitalul Judeţean. Dacă altceva nu te sperie, măcar la asta să te gândeşti când decizi că eşti în siguranţă în autobuz, fără mască.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro