* această plantă banală ajută în ameliorarea mai multor afecțiuni, ceea ce o face un medicament aproape universal
Să presupunem că medicul dumneavoastră v-ar spune la următoarea vizită că a descoperit un remediu miraculos care, dacă va fi administrat zilnic, ar putea aduce o mulțime de beneficii, printre care: ar lupta cu succes împotriva hepatitei, ar acționa ca un diuretic tonic și blând, purificând sângele, ar dizolva pietrele la rinichi, îmbunătățind astfel sănătatea gastrointestinală, ar ajuta la scăderea în greutate, ar reduce hipertensiunea arterială, ar vindeca anemia, ar ajuta la controlul diabetului zaharat, ar fi benefic pentru piele și lista poate continua.
Dacă v-ar da chiar și rețetă pentru acest remediu, l-ați lua în mod conștiincios?
Și dacă v-am spune că este vorba despre o plantă, pe numele sau păpădie, căreia i se mai spune și „dinte de leu”, ați fi surprinși? Păpădia este bogată în vitaminele A și C, fier, calciu etc. Să descoperim împreună beneficiile ei.
Păpădia menține sănătatea osoasă și previne diabetul
Păpădia este bogată în calciu, iar calciul este esențial în creșterea și întărirea oaselor. De asemenea, este bogată în antioxidanți și luteolină (flavonoid), care protejează împotriva daunelor care pot apărea odată cu vârsta, ca urmare a acțiunii radicalilor liberi, precum slăbirea și pierderea densității osoase. Sucul de păpădie poate ajuta, de asemenea, pacienții cu diabet zaharat, menținând un nivel scăzut de zahăr în sânge. Având în vedere că este un diuretic natural, ajută diabeticii să urineze mai frecvent, eliminând astfel zahărul suplimentar din organism. Mai mult decât atât, diabeticii sunt predispuși la probleme renale, iar păpădia poate elimina aceleași depuneri de zahăr din rinichi prin urină.
Bună pentru tulburări ale vezicii biliare, anemie, hipertensiune arterială
Păpădia este benefică în cazul vezicii biliare și ficatului, deoarece îmbunătățește funcționarea lor, le protejează de efectele negative ale oxidanților și reglează secrețiile. Păpădia este o sursă importantă de fier, vitamine și proteine. În timp ce fierul este parte integrantă a hemoglobinei din sânge, vitaminele, în special cele din grupul B, și proteinele sunt esențiale în formarea celulelor roșii și a altor componente din sânge. Tocmai de aceea, păpădia vine în sprijinul persoanelor care suferă de anemie.
Urinarea este foarte eficientă în scăderea tensiunii arteriale, de fapt, cele mai multe medicamente moderne antihipertensive sunt bazate pe acest fenomen. Așa cum aminteam și mai sus, sucul de păpădie este diuretic și ajută la controlul tensiunii arteriale. Fibrele din păpădie sunt utile în reducerea colesterolului, fiind unul dintre factorii care cresc tensiunea arterială. Apoi, mai există și potasiul, găsit din abundență în sucul de păpădie, înlocuind sodiul. În plus, păpădia este o sursă bogată de fibre, motiv pentru care păpădia prezintă numeroase beneficii și pentru o bună digestie și este utilizată în tratarea scorbutului, datorită prezenței vitaminei C. (Mai multe pe Farmaciata.ro)