Până la urmă, ce mai votăm la locale? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Până la urmă, ce mai votăm la locale?

Este lăudabil că Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Aşa ar fi normal să fie aleasă persoana care, timp de 4 ani, va administra o localitate şi va deţine frâiele unei comunităţi, în numele tuturor locuitorilor acesteia. Opoziţia PSD şi UDMR în această privinţă este de înţeles, privită din perspectiva intereselor de partid, dar nu prin prisma intereselor alegătorilor, chiar dacă mulţi dintre ei nici măcar nu-şi dau interesul.

Pe de altă parte, aruncarea în derizoriu, de către actuala guvernare, a alegerii preşedinţilor de consilii judeţene, pare de neînţeles. Decizia ca şefii de CJ-uri să fie aleşi de membrii consiliilor judeţene, decisă de Guvern şi susţinută de preşedintele Klaus Iohannis, şi nu de către alegători, este o eroare politică. De ce n-ar mai fi aşa de importantă funcţia de preşedinte de consiliu judeţean, încât să nu mai fie decisă de electorat? Mai ales că un şef de CJ deţine pârghiile unui judeţ întreg, nu doar ale unei localităţi! Pe la CJ trec mult mai mulţi bani. „Baronii” adevăraţi la CJ-uri sunt, maşinile de partid aducătoare de voturi, marile afaceri locale cu asfaltări şi amenajări – tot la consiliile judeţene se învârt. Adevărata baroniadă şi barosăneală politică la nivel local fix la CJ-uri se întâlneşte. De ce să nu decidă locuitorii fiecărui judeţ cine să le fie preşedinte de CJ? Şi tot în două tururi, aşa cum se vor alege primarii?

Dacă au devenit aşa de neimportante aceste funcţii, cum vrea Guvernul să credem, de ce nu desfiinţează aceste consilii judeţene? De ce nu atribuie prefecturilor sarcinile actualelor CJ-uri? De ce nu se înfiinţează nişte consilii regionale? De ce să mai avem trei instituţii la nivel local - primării, consilii judeţene, prefecturi - cu trei rânduri de salariaţi?

Rapiditatea cu care s-a renunţat la alegerea directă de către populaţie a şefilor de consilii judeţene pare că, de fapt, este o situaţie care convine şi actualei guvernări. Ca să nu mai vorbim despre faptul că, dacă moţiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului Ludovic Orban va trece – şi sunt ceva şanse -, nu vom avea nici primari aleşi în două tururi, nici şefi de CJ aleşi prin vot direct. Ceea ce va face ca întreg procesul electoral de votare a aleşilor locali să rămână la fel de disfuncţional precum în ultimii 8 ani. Şi la fel de puţin reprezentativ pentru comunităţile locale. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro