Evident, FMI nu este acord, văduvirea bugetului de stat de sume importante, mai ales în actualul context economic, nu e de înghiţit aşa, pe nemestecate, cu atât mai mult cu cât, în opinia şefului misiunii, reducerea TVA nu ar avea nici pe departe efectul scontat de Constantin (şi, în general, de actuala putere), ci din contră. "FMI nu încurajează practicarea unor niveluri speciale de TVA şi, în plus, o astfel de măsură duce la evaziune", a explicat Jeffrey Franks.
Nu îmi pasă care dintre cei doi are dreptate. Nici măcar dacă încăpăţânarea ministrului de a relaxa fiscal sectorul morărit-panificaţie este reală sau doar o abureală electorală, în ideea că reducerea TVA ar ieftini pâinea. Altceva mă îngrijorează. Şi anume că, de ani de zile se tot vorbeşte de acest fenomen - am şi uitat şirul miniştrilor care şi-au început mandatul cu promisiunea stopării lui -, dar concret nu s-a făcut nimic. De 12, poate 15 ani. Nu măsuri ferme, nu sancţiuni, doar cuvântări bombastice în faţa microfoanelor, de fiecare dată când scaunul de ministru îşi schimbă ocupantul. De ce nu mişcă nimeni un deget? Pentru că din activitatea agricolă la negru se obţin sume de neimaginat, de care beneficiază nu doar cei care le produc. Banii aceştia negri se regăsesc şi în spăgi către organele de control, dar şi în campanii electorale, în vile, în maşini de lux, în excursii de vis. Aşa că, de ce ar exista interes să fie eliminată sursa? Evident că nu e, iar ceea ce încearcă acum să ne convingă noul ministru, că evaziunea se combate cu un TVA mic, nu este decât o altă gogoaşă servită în an electoral.
Pentru că, să-mi fie cu iertare, dacă vor cu adevărat să aducă în legalitate sectorul, e foarte simplu: există deja taxarea inversă pe piaţa cerealelor. Aplicarea ei întocmai şi, eventual, extinderea ei, ar fi una dintre măsurile concrete şi corecte. Abia apoi, cu o evidenţă clară a materiilor prime şi a produsului finit, în cazul în care fiscalitatea este doborâtoare pentru agenţii economici, se pot aplica măsuri de sprijin. Măsuri care, de acord, sunt necesare şi pe acest segment. Altfel, doar cu reducerea TVA se obţine un mare fâs. Pentru că, e clar, luată aşa, aiurea, fără măsuri în amonte şi aval, dar mai ales fără o înăsprire a controlului, ea va avea un singur rezultat: producătorii şi comercianţii vor transforma reducerea TVA în profituri. Şi atât.
Ea nu va influenţa în niciun fel consumatorii, deci impactul nu va fi resimţit deloc de populaţie, nici în preţul produselor, nici în încasările la buget. Iar asta a demonstrat-o deja practica cotelor diferenţiate în celelalte state membre, concluzia lor fiind că reducerea TVA e doar o sursă în plus de evaziune fiscală.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.