Orice pădure are și uscături | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Orice pădure are și uscături

În urmă cu o săptămână, spuneam că spitalele din România au devenit incubatoare de COVID. Spuneam că, de 30 de ani, nu s-a investit mai nimic în sistemul de sănătate și că în spitale colcăie microbii, iar bolnavii zac sau mor în adevărate focare de infecție. Au fost comentarii pro și contra, iar cineva, în necunoștință de cauză spunea chiar că este ușor să  scrii articole folosind generalizări și nimic concret, pentru că așa reușim noi, cei din presă, să speriem oamenii. Nu am comentat, pentru că știam ce se întâmplă în unele unități spitalicești și eram convinsă că, în curând, adevărul va ieși la iveală.

Peste numai câteva zile, buba s-a spart și alți colegi au publicat imagini concrete, cu secvențe de groază din unele spitale din țară. Televiziunile au acordat și încă acordă spații ample referitoare la bolnavii nesupravegheați și ținuți în condiții inumane la Spitalul Județean Reșita. Nepăsarea personalului medical în plină pandemie, teama bolnavilor de internare în spital, maltratarea bolnavilor, neglijența criminală a unor cadre medicale care treceau cu nepăsare pe lângă oamenii căzuți pe culoarele reci au îngrozit privitorii, au declanșat anchete, finalizate cu sancțiuni.

DNA a deschis câteva dosare de corupție unor persoane și instituții publice  pentru unele achiziții de aparatură medicală în unitățile spitalicești...

Când unii mor, alții fac afaceri dubioase cu aparatura din spitale, calcă pe cadavre și chiar reușesc să se îmbogățească.

În doar câteva zile, după imaginile din spitalul groazei din Reșița au urmat alte și alte relatări șocante. La Spitalul din Sibiu, de exemplu, oamenii stăteau cu zilele într-un fost chioșc fast-food, fără toaletă şi baie, iar persoanele decedate erau băgate în sicrie de față cu bolnavii care așteptau să se testeze și să se interneze. Dar, astfel de imagini se regăsesc în multe spitale din țară, iar exemplele pot continua.

Mai aproape de noi, la Galați, un bărbat s-a spânzurat în Salonul ATI Covid al Spitalului Județean. Conducerea unității spitalicești spune că pacientul de 68 de ani a fost găsit de medicul de gardă în timp ce se zbătea între viață și moarte, iar cadrele medicale care au făcut manevre de resuscitare nu au mai putut să-l salveze.

Cum adică a fost găsit? Bolnavul nu ar fi trebuit supravegheat? Ce făceau cadrele medicale când omul ăla s-a ridicat din pat și și-a pus capăt zilelor? Sunt întrebări retorice, desigur, dar realități dureroase, pentru care, ca de obicei,  nimeni nu va fi tras la răspundere, pentru că, la noi,  mortul e vinovat.

Dar, ieri a fost Sfântul Nicolae, au fost alegeri parlamentare, s-au aprins luminițele în oraș și ar trebui să ne bucurăm de magia sărbătorilor și să nu uităm că, orice pădure are și uscături. În multe spitale din România încă mai sunt OAMENI în halate albe care își fac meseria, adevărați eroi ai zilelor noastre care merită încredere și RESPECT.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro