Mergi la conţinutul principal

Opriţi traseiştii!

Dan Păun insistă să rămână consilier municipal în condiţiile în care a migrat recent către un partid ce nici măcar nu exista în timpul alegerilor locale din 2012. Municipalitatea nu pare să aibă însă o explicaţie clară cu privire la paşii următori în cadrul Consiliului Local Municipal Brăila ca urmare a anunţului de independenţă al consilierilor ex-PUER, Păun şi Paul Creţu. Reamintim că cei doi au susţinut în şedinţa ordinară a miniparlamentului local din 31 iulie că îşi alocă dreptul să devină independenţi, deoarece partidul din care fac parte a fost absorbit de Partidul Ecologist Român (PER), în a cărei ideologie nu se mai regăsesc. Chiar şi aşa, nu trebuie ignorat faptul că aceştia au intrat în CLM Brăila pe listele PUER, iar potrivit Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, reactualizată, pierderea calităţii de membru al partidului politic duce automat la încetarea mandatului.
Situaţia devine cu atât mai ciudată cu cât, în urmă cu câteva zile, în cadrul unei conferinţe de presă Dan Păun a anunţat că este preşedintele interimar al organizaţiei judeţene a Partidului Liberal Reformator (PLR), vicepreşedinte la nivel naţional şi totodată consilier local independent. De asemenea, pe surse am aflat că Partidul Ecologist Român şi-ar fi retras sprijinul politic faţă de acesta cu mai mult timp în urmă, trimiţând chiar şi o adresă pentru înştiinţarea Primăriei. Informaţie confirmată parţial de către consilierul judeţean PER Cătălin Dudulea. Acesta a afirmat că într-adevăr există un document privind retragerea sprijinului politic faţă de Dan Păun, însă nu a putut garanta că hârtia a fost trimisă către Brăila. Cert este că cei din conducerea administrativă a municipiului au evitat să se pronunţe în legătură cu acest subiect, negând totodată primirea unei adrese din partea PER. Interesant este că întregul scenariu se petrece pe fundalul lansării proiectului Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului ce dă aleşilor locali posibilitatea ca în zece zile să intre în partidul din care vor să facă parte, fără să îşi piardă astfel mandatul. Guvernul se va întruni chiar astăzi în şedinţă pentru a adopta proiectul de ordonanţă, care va intra în vigoare odată cu publicarea lui în Monitorul Oficial. Chiar şi aşa, juridic vorbind, Ordonanţa nu îşi poate produce efectul retroactiv. Cu alte cuvinte, nu ar trebui să influenţeze situaţia ex-PUER-iştilor din CLM Brăila ale căror mandate ar trebui retrase.

Instanţa a decis ca PUER să fie absorbit de PER în 2012

Potrivit site-ului just.ro, Tribunalul Bucureşti a încuviinţat încă din data de 23 august 2012 cererea de reorganizare a Partidului Uniunea Ecologistă din România şi a Partidului Ecologist Român prin comasare prin absorbţie, precum şi a modificărilor intervenite la nivelului conducerii centrale a Partidului Ecologist Român. "Dispune înregistrarea în Registrul partidelor politice a reorganizării prin comasare prin absorbţie, precum şi a modificărilor intervenite la nivelul conducerii centrale a Partidului Ecologist Român. Partidul Uniunea Ecologistă din România va fi radiat din Registrul partidelor politice. Cu drept de contestaţie la Curtea de Apel Bucureşti în termen de 5 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunţată în şedinţă publică azi, 23.08.2012", se arată pe portalul Tribunalului.

Păun: "Sunt contestat de colegii care nu cunosc legea sau o interpretează tendenţios"

În ceea ce-l priveşte pe Dan Păun, consilierul municipal a făcut recent un comentariu vizavi de acest subiect, chiar la conferinţa de lansare a PLR Brăila. Din punctul său de vedere, legea este discriminatorie, dându-le libertatea parlamentarilor şi independenţilor să îşi schimbe opţiunea politică, însă nu şi consilierilor judeţeni, locali, preşedinţilor CJ sau a primarilor. "Sunt contestat de colegii care nu cunosc legea sau o interpretează tendenţios. Nicidecum de oamenii care cunosc legea în România şi ştiu foarte bine ce spune aceasta. După cum ştiţi, legea prezintă undeva în anumite zone nişte discriminări la modul că senatorii şi deputaţii pot migra de la o formaţiune politică la alta, pe când consilierii locali nu. Însă, datorită unei circumstanţe particulare, a faptului că partidul pe lista căruia am fost ales consilier municipal a dispărut, s-a dizolvat, eu am putut deveni consilier independent. Ceea ce vreau să vă spun în schimb este faptul că acei consilieri care consideră că mandatul meu nu mai este valid ar trebui să vă spună şi dacă partidul pe listele căreia am fost ales exista la Brăila înainte. Practic, eu am fost ales uninominal, pentru că partiduleţul acela la Brăila nici măcar nu se ştia că există. Eu l-am adus dintr-un motiv obiectiv - era campania aproape şi nu mai aveam pe listele cui să candidez aşa că am ales acea opţiune politică. Însă am părăsit curentul ecologist dintr-un motiv foarte simplu. Nu că n-aş fi ecologist, pentru că eu sunt până la moarte! Cum sunt de formaţie profesională tot liberal, pentru că sunt în mediul economic din 1992, independent. Am părăsit ecologismul pentru că m-am săturat să fiu şantajat", a declarat Păun.
Acesta a mai adăugat că, datorită faptului că era consilier PUER, trebuia să "contribuie la bunăstarea materială" a partidului, fără a avea niciun beneficiu. "Partidul se numea UER - Partidul Uniunea Ecologistă din România, un partiduleţ mic, v-am spus. Datorită faptului că acest partid a dispărut, legea nu precizează ce se întâmplă cu membrii. Şi ceea ce nu este precizat foarte clar este permis. Deci în lege nu se specifică că noi suntem obligaţi să mergem în altă parte", a mai completat sursa citată. De fapt, PUER nu "a dispărut" şi nici nu "s-a dizolvat", aşa cum susţine Păun, ci a fost absorbit de PER. Şi asta încă de acum doi ani! De ce l-a lovit independenţa pe Păun tocmai acum se poate lesne înţelege urmărind traseul său pe termen scurt. El a primit fotoliul de preşedinte interimar în partidul lui Tăriceanu, Partidul Liberal Reformator, formaţiune aflată în strânsă legătură cu PSD.

Simionescu apără traseismul lui Dan Păun

Un comentariu pe această temă a făcut şi primarul Aurel Simionescu, care este de părere că decizia lui Dan Păun de a-şi anunţa independenţa, în condiţiile în care nu se mai regăseşte în ideologia partidului, este de necondamnat. Cu toate acestea, edilul şef a evitat să dea un răspuns concret legat de ceea ce se va întâmpla în CLM Brăila, în condiţiile în care consilierul a intrat în PLR. "După cum ştiţi, în ultima şedinţă de consiliu domnul consilier Păun a declarat că din moment ce PUER, pe listele căruia a candidat, nu mai există, el şi cu domnul doctor Creţu sunt consilieri independenţi. Asta a fost declaraţia dumnealui. Noi am luat act, că altceva nu putem face. Din momentul acela, pe declaraţia dumnealor sunt consilieri independenţi. Am văzut după aceea în presă şi au fost şi pe la mine cu echipa respectivă, că s-au înscris în Partidul Liberal Reformator şi că îşi vor constitui organizaţia, aşa cum se face pentru fiecare partid. O să vedem. Nu m-am aplecat foarte tare asupra legislaţiei respective, dar deocamdată, din ceea ce ştiu eu, în momentul în care cineva a candidat pe un partid, acel partid îl reprezintă", a declarat Simionescu.
Totodată, primarul a punctat că opţiunea lui Dan Păun de a-şi schimba partidul poate fi considerată una firească. "El, ca individ, are opţiunea personală să mai fie sau nu în partidul respectiv. Dar eu cred că nu poţi să condamni pe cineva care nu vrea să fie într-un tip oarecare de fuziune de genul acesta, pentru că nu e o alianţă, în care partidele îşi păstrează identitatea. Aici este vorba de o contopire. Partidul lui s-a topit în altul. Atunci e dreptul său să participe sau nu la noua formaţiune politică", a mai completat acesta.

Secretarul municipiului şi prefectul ridică din umeri

Pentru a primi o explicaţie în privinţa legalităţii rămânerii în continuare a celor doi consilieri în cadrul CLM Brăila, redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" au încercat să ia legătura cu Ion Drăgan, secretarul municipiului. Acesta nu a dorit să facă prea multe comentarii vizavi de subiectul amintit, menţionând că doar a luat act de declaraţia din cadrul şedinţei a foştilor consilieri PUER. "Nu pot să comentez problema aceasta, este opţiunea dumnealor. Am luat şi eu act de acea declaraţie. Noi am prins-o în procesul verbal, iar aceasta se va valida la şedinţa ordinară de joi (n.r. astăzi). Mai mult de atât nu pot să vă spun. Nu este acum momentul să fac o apreciere în sensul acesta. Întâi să vedem procesul verbal, să fie definitivat şi după aceea vom şti. Încercaţi la Instituţia Prefectului care vizează toate actele noastre de legalitate, dar probabil că şi dumnealor aşteaptă să le fie transmis procesul verbal", a declarat Drăgan. Întrebat dacă Primăria Brăila a primit o adresă din partea PER având ca subiect anunţul retragerii sprijinului politic faţă de Dan Păun, acesta a afirmat că nu cunoaşte nicio informaţie privind un asemenea document.
Plecând de la indicaţia secretarului municipiului, redactorii noştri au luat legătura şi cu Instituţia Prefectului Judeţului Brăila, însă răspunsul a fost unul asemănător. "Este o procedură care ţine strict de Consiliul Local Municipal. Noi efectuăm controlul legalităţii hotărârilor şi deciziilor exercitate de Consiliul Local", a declarat Mircea Tudosie, şeful Cancelariei Prefecturii Brăila.

Dudulea: "Legea e lege, Primăria trebuie să acţioneze în consecinţă"

Pentru a clarifica informaţia aflată pe surse privind existenţa unei adrese trimisă în urmă cu câteva luni către Primăria Brăila din partea PER Bucureşti, privind retragerea sprijinului politic al lui Dan Păun, am încercat să luăm legătura cu reprezentantul partidului la nivel local, Cătălin Dudulea. Consilierul judeţean PER ne-a explicat că, deşi are cunoştinţă despre existenţa unui asemenea act la nivel central, nu ştie cu certitudine dacă documentul a fost trimis sau nu la Brăila. "Formaţiunea PUER, sigla sub care au candidat cei doi şi au ieşit consilieri municipali, imediat după alegerile locale, prin 2012 a fost absorbită de Partidul Ecologist Român (PER). În consecinţă, pentru domnul Dan Păun, din câte ştiu - eu nemaifiind preşedintele filialei judeţene PER Brăila din 2013 -, a fost trimisă de la Bucureşti o adresă către Primăria municipiului Brăila, pentru retragerea sprijinului politic pentru domnul Dan Păun. Dar e o chestie neurmărită de mine, în sensul că nu am văzut-o, e posibil să o fi trimis sau nu. Nu am certitudinea că a fost trimisă. Cel mai sigur Primăria ar trebui să spună dacă a primit sau nu aşa ceva. (...) Indiferent cum ar fi, dacă şi-au declarat independenţa, atunci eu cred că îşi pierd automat funcţia de consilieri, ei fiind aleşi pe listele unui partid. Nu trebuie lămurită. Legea e lege, Primăria trebuie să acţioneze în consecinţă", a declarat Dudulea.

Cadoul lui Dragnea

Vicepremierul României, Liviu Dragnea plecând de la ideea că foarte mulţi aleşi locali activează pentru alte partide, a venit recent cu o propunere controversată, ca pentru o perioadă de zece zile aleşii locali să aibă posibilitatea să îşi aleagă partidul fără să îşi mai piardă mandatul. Propunerea s-a materializat într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, prin care primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii declaraţi supleanţi vor avea la dispoziţie zece zile pentru a-şi exprima în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte.

În vizită la Brăila, Iohannis a criticat "Legea traseismului"

Aflat ieri în vizită în oraşul nostru pentru a participa la întâlnirea ACL, candidatul alianţei PNL-PDL, Klaus Iohannis, a atacat dur proiectul de OUG lansat de vicepremierul Liviu Dragnea. Acesta a anunţat că opoziţia va protesta prin toate mijlocele posibile împotriva acestei legi "a traseismului". "Legea de aprobare a traseismului, sau cum doriţi să îi spunem, care este în pregătire prin Ordonanţă de Urgenţă, nu poate fi întoarsă în niciun fel, ea trebuie pur şi simplu abandonată. Această Ordonanţă nu trebuie să se dea. În cazul în care se dă, vom avea evident acţiuni specifice opoziţiei. Noi nu suntem la putere încă. Mai durează câteva luni de zile până ajungem acolo. Am protestat, continuăm să protestăm, avem forme specifice de protest pregătite pentru Parlament, pentru Uniunea Europeană şi pentru toţi partenerii noştri. Noi suntem de părere că aşa ceva este inadmisibil. Nu poţi, cu puţine săptămâni înainte de alegeri, să legiferezi traseismul politic în România, lucru care, evident, ar fi în avantajul competitorului, al PSD-ului", a declarat Iohannis. Totodată, liderul PNL a punctat că deşi primarii ACL sunt sub presiune, cu siguranţă vor trece cu brio peste provocarea lansată de PSD. "Pe noi nu ne îngrijorează că primarii noştri pleacă toţi la PSD, ne îngrijorează că un partid care susţine că este democratic, îndrăzneşte în anul 2014, cu puţin timp înainte de alegeri, să vină cu o iniţiativă de legiferare a traseismului politic. Şi asta, după ce timp de 25 de ani, noi toţi povestim cum să oprim traseismul şi migraţia politică", a conchis sursa citată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro