Unul din trei angajatori care vor să creeze locuri de muncă la Brăila în regim de subvenţionare din Fondul de Şomaj nu are loc în listele de plată. Aşadar, îndemnul insistent al miniştrilor de la Muncă pentru angajatori de a accesa această formă de sprijin financiar este doar o vorbă în vânt. Practic, banii alocaţi Brăilei anul trecut, chiar şi cu o suplimentare de 300.000 lei, n-au ajuns să satisfacă decât două treimi din cererile depuse de angajatorii locali. Mai precis, sunt în plată 145 de întreprinderi pentru 463 de locuri de muncă. În rest, pe lista de aşteptare la intrarea în sistemul de subvenţionare a locurilor de muncă sunt nu mai puţin de 73 de întreprinzători cu 153 de joburi. Cea mai mare cerere neonorată este pentru o fabrică de confecţii, care promite 104 locuri de muncă, iar cea mai veche datează din 27 ianuarie 2015. Problema este că termenul maxim în care se poate încheia convenţia de plată cu agenţia de şomaj este de 12 luni. Aşadar, termenul este foarte strâns, altfel solicitantul trebuie să reia procedura de înscriere. Oficialii de la Şomaj dau asigurări că banii alocaţi anul acesta sunt suficienţi pentru a acoperi toate cererile.
"Accesaţi cu încredere formele de sprijin financiar susţinute din Fondul de Şomaj!", a fost mesajul miniştrilor care s-au succedat la pupitrul de comandă al Ministerului Muncii şi pe care l-au repetat obsesiv ori de câte ori se vedeau cu un microfon în faţă. Încrezători, întreprinzătorii s-au pus pe făcut planuri de afaceri, dosare şi cereri de finanţare, numai că au constatat, cel puţin la Brăila, că listele de aşteptare sunt lungi, iar regula "primul venit, primul servit" le dă un orizont de aşteptare destul de lung, de aproape 12 luni.
O statistică în acest sens din partea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila arată dimensiunea fenomenului. Instituţia ne-a comunicat că pe parcursul anului trecut au primit subvenţii 145 de angajatori pentru subvenţionarea a 463 locuri de muncă ocupate de şomeri. Intrând un pic în detaliu, vom vedea că 53 dintre întreprinzătorii în plată au angajat 65 de absolvenţi (dintre care 37 femei) - majoritatea absolvenţi de facultate sau postliceu, alţi 101 angajatori au primit subvenţii pentru încadrarea în muncă a 389 de şomeri în vârstă de peste 45 de ani, sau şomeri - părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale (din care 248 femei), alţi patru angajatori pentru câte un loc de muncă destinat şomerilor care mai au 5 ani până la ieşirea la pensie şi, în fine, trei întreprinzători pentru cinci şomeri - persoane cu handicap (dintre care trei femei).
Principalele domenii de activitate vizate de angajatorii care au prins în 2015 trenul subvenţionării au fost: comerţ, industrie alimentară, asistenţă medicală, activităţi de curăţenie a clădirilor, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, restaurante, activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei, activităţi veterinare, agricultură, construcţii nave, toate acestea cu referire doar la angajarea tinerilor absolvenţi. Pentru categoria şomerilor peste 45 de ani, domeniile de activitate în care au fost create joburile subvenţionate au fost confecţii textile, activităţi de protecţie şi pază, comerţ, curăţenie, agricultură, construcţii civile, construcţii navale, hoteluri-restaurante. Ca o paranteză, majoritatea persoanelor angajate pe locuri subvenţionate aveau ca nivel de studiu şcoala generală sau şcoală profesională/arte şi meserii plus liceu/postliceu.
Mai departe, în categoria şomerilor în prag de pensionare au fost 4 job-uri create în domeniile repararea încălţămintei şi a articolelor din piele, restaurante, comerţ şi creşterea animalelor.
Pentru persoanele cu handicap locurile de muncă create au fost în domeniul confecţii textile: alte activităţi de asistenţă socială, cu cazare; lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat.
Chiar suplimentat, bugetul pe 2015 n-a fost suficient
"Bugetul alocat în anul 2015 pentru plata subvenţiilor acordate în condiţiile Legii 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, a fost de 1,885 milioane lei, iar în urma demersurilor întreprinse de instituţia noastră către ANOFM a fost obţinută o suplimentare cu 300.000 lei, ajungându-se astfel la un buget de 2,185 milioane lei", ne-a declarat Monica Bratu, directorul executiv al AJOFM Brăila. Chiar şi aşa stând lucrurile, banii s-au dovedit insuficienţi pentru acoperirea tuturor solicitărilor primite de instituţia locală privind accesarea subvenţiei din Fondul de Şomaj. Au rămas în lista de aşteptare 73 de firme care doreau să angajeze 153 de şomeri (134 şomeri peste 45 ani sau unici întreţinători ai familiilor monoparentale, 17 absolvenţi, o persoană cu handicap şi un şomer în prag de pensionare). Ca idee, domeniile principale de activitate ale angajatorilor rămaşi pe-afară sunt activităţi de protecţie şi pază, industrie alimentară, comerţ, confecţii textile, curăţenie, construcţii, sau activităţi ale agenţiilor de publicitate. Pentru a satisface toate aceste solicitări, AJOFM Brăila ar mai fi avut nevoie de încă 0,8 milioane lei, peste cele 2,185 milioane lei deja primite anul trecut. Aşadar, necesarul de buget era de aproape 3 milioane lei numai pentru subvenţionarea locurilor de muncă, în condiţiile de mai sus.
"Solicitările primite din partea angajatorilor au excedat însă alocarea bugetară pentru 2015, deşi în ultimii ani bugetul alocat pentru plata subvenţiilor acordate în condiţiile Legii 76/2002 a fost în continuă creştere, de la 1,663 milioane lei în 2013, la 1,8 milioane lei în 2014 şi 2,185 milioane anul trecut", a explicat Monica Bratu.
Cea mai mare solicitare neintrată în plată - 104 joburi create
Sursa citată a explicat că fondurile disponibile au fost epuizate în contextul în care anul trecut a fost înregistrată o cerere de plată din partea unui angajator, cu obiect de activitate confecţii textile, care a creat 104 noi locuri de muncă, ocupate de şomeri peste 45 de ani sau unici întreţinători ai familiilor monopartentale. "O astfel de solicitare, pentru un număr mare de persoane, nu a putut fi previzionată, astfel încât, deşi alocarea bugetară a fost mai mare decât în anii anteriori, a devenit insuficientă pentru 2015", a punctat sursa citată.
De precizat că cea mai veche solicitare neonorată până acum este datată 27 ianuarie 2015. Cum regula jocului spune că termenul în care se poate încheia convenţia între angajator şi agenţia pentru ocuparea forţei de muncă este de 12 luni, timpul rămas la dispoziţie, cel puţin pentru această cea mai veche solicitare neonorată, este destul de strâns. "La fundamentarea bugetului pe anul 2016 am ţinut cont de situaţia existentă în ce priveşte cererile de subvenţie neintrate în plată, context în care suma solicitată ar veni să acopere integral solicitările existente. Chiar astăzi (ieri n.r.) am primit confirmarea că bugetul alocat anului în curs este îndestulător pentru a acoperi toate solicitările, astfel că vom putea încheia convenţii cu angajatorii care au solicitat acordarea subvenţiilor, în termenul legal", a mai spus Monica Bratu, şeful AJOFM Brăila.
750 lei, subvenţia pentru angajarea unui absolvent cu studii superioare
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă prin structurile locale acordă, de câţiva ani, la cerere, subvenţii angajatorilor care încadrează în muncă anumite categorii de şomeri. Este vorba despre tineri absolvenţi, şomeri cu vârsta de peste 45 de ani sau unici întreţinători ai familiilor monoparentale, persoane cu handicap şi şomeri care au mai puţin de 5 ani până la vârsta pensionării.
Astfel, un angajator care va încadra în muncă un absolvent de liceu sau al şcolii de artă şi meserii va primi timp de un an 500 de lei pentru fiecare angajat încadrat; 600 de lei lunar pentru un absolvent de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal şi 750 de lei pentru un absolvent de învăţământ superior. De asemenea, un stimulent în valoare de 500 de lei lunar vor primi şi angajatorii care încadrează şomeri cu vârsta de peste 45 de ani, persoane cu handicap şi persoane care au mai puţin de cinci ani până la vârsta pensionării. Subvenţiile se acordă la cerere, timp de un an, cu respectarea unor condiţii, printre care menţinerea raporturilor de muncă pe anumite perioade de timp sau încheierea de contracte de muncă pe perioadă nedeterminată. În situaţia în care angajatorul nu reuşeşte să menţină raporturile de muncă aşa cum s-a obligat prin convenţia de finanţare, este obligat să returneze suma încasată, cu dobânda aferentă la cursul BNR.