Mergi la conţinutul principal

ONG-urile brăilene, lovite de criza economică

"În condiţiile economice de acum se obţin şi mai greu resursele pentru a putea asigura toate serviciile"

Fundaţia "Lumina" este una dintre cele mai afectate organizaţii la nivelul judeţului Brăila, bazându-se pe CSR (Corporate Social Responsibility). De la începutul anului 2009 aceasta oferă aceleaşi servicii ca în anul precedent, deşi criza economică a afectat foarte mult bugetul pentru proiecte şi a scăzut nivelul de salarizare. Cu un buget restrâns, fundaţia reuşeşte să susţină atât Adăpostul pentru tinerii peste 18 ani, Centrul de Zi "1 iunie", cât şi Adăpostul pentru femei abuzate şi Adăpostul pentru bătrâni. Preşedintele fundaţiei, Maria Jerlăianu, recunoaşte însă că situaţia s-a înrăutăţit în comparaţie cu anul trecut: "Înainte de criză, fondurile Phare se accesau şi aşa destul de greu, însă în condiţiile economice de acum se obţin şi mai greu resursele pentru a putea asigura toate serviciile. Bugetul este evident mai mic decât anul trecut, dar am mai primit donaţii în alimente, pe care le-am distribuit bătrânilor de Paşti, copiilor care vin în Centrul de zi şi tinerilor."

"Anima Casta" este unul dintre ONG-urile care se luptă cu criza şi întâmpină unele probleme cu obţinerea finanţărilor. Organizaţia se află în parteneriat cu o alta din Elveţia ce se ocupă cu scrieri de proiecte pentru diferite programe de finanţare, ajutând copiii aflaţi în risc social, dar apţi de performanţă. Acest ONG nu se bazează pe finanţări europene, ci în special pe finanţările obţinute de la instituţii ori firme private, astfel încât activitatea asociaţiei este destul de afectată. "Ca ONG, depinzând de fonduri venite din alte surse, sigur că suntem afectaţi de criza economică. Din moment ce instituţiile sunt afectate, sunt afectate şi programele de finanţare şi astfel şi activităţile noastre. Însă asta ne face mai puternici, pentru că purtăm o adevărată luptă pentru a obţine aceste fonduri, iar în susţinerea cauzei noastre vom încerca să găsim mereu cea mai bună soluţie", spune Mihai Dima, membru al Asociaţiei "Anima Casta".

"Încă nu am simţit criza, pentru că nu am lucrat foarte mult cu bani, am preferat să lucrăm cu oameni"

În contextul situaţiei financiare actuale, există organizaţii care nu sunt vizibil afectate şi care îşi continuă activitatea în aceleaşi condiţii. În acestă situaţie este şi Centrul de Consiliere şi Prevenire Antidrog din Brăila, o instituţie aflată sub cupola Ministerului de Interne şi care nu primeşte finanţări decît pe linie bugetară. Acest lucru este dovedit şi de faptul că Centrul Antidrog a avut o activitate intensă de la începutul anului 2009. Astfel, luna trecută, s-a finalizat proiectul "Alătură-te nouă", program de promovare a voluntariatului mergând pe ideea că voluntariatul de la egal la egal este mult mai eficient. De asemenea, s-a desfăşurat şi proiectul "Violenţa şi drogurile ucid vise" în cadrul căruia tinerii de la Penitenciarul pentru minori şi tineri Tichileşti au fost direct implicaţi. În acelaşi timp, reprezentanţii antidrog au participat cu lucrări la faza naţională a concursului "Mesajul meu Antidrog" şi au finalizat proiectul "Fii informat, fii puternic" desfăşurat în cadrul şcolilor de vară din oraş. Cu resurse limitate, cei de la Antidrog au reuşit să susţină şi proiectul "Bătrâneţe sănătoasă fără alcool şi tutun" şi se pregătesc pentru a demara în toamnă alte noi proiecte.
Şi organizaţia ARIN suportă mult mai uşor condiţiile economice. Organizaţia se ocupă cu probleme de mediu şi are în curs de desfăşurare două proiecte. Prin intermediul primului proiect "Afaceri verzi", aceasta încearcă să promoveze ideea că protecţia mediului şi afacerile economice nu sunt antagoniste, iar cel de-al doilea, "Povestind Brăila", este dedicat tinerilor brăileni, care sunt mândri şi interesaţi de oraş. ARIN primeşte finanţare în special prin programul "Tineret în acţiune", care, fiind venit de la Uniunea Europeană nu are legătură prea mare cu activităţile economice. "Primim cofinanţări şi de la Guvern - doar aici ne aşteptăm să fim afectaţi atât timp cât şi bugetul este afectat. Încă nu am simţit criza, pentru că nu am lucrat foarte mult cu bani, am preferat să lucrăm cu oameni. Aspectele birocratice ocupă prea mult timp", a ţinut să sublinieze Codruţa Nedelcu, preşedintele organizaţiei ARIN.

"ONG-urile sunt într-o continuă criză economică pentru că partea de donaţii şi sponsorizări merge foarte prost în general"

Conducerea "Pro Democraţia" afirmă că, deşi este criză economică, situaţia financiară de acum nu este cu mult diferită faţă de cea din anii trecuţi pentru organizaţiile neguvernamentale. "ONG-urile sunt într-o continuă criză economică pentru că partea de donaţii şi sponsorizări merge foarte prost în general. La nivelul Brăilei, cel puţin, nu există o instruire pentru astfel de acţiuni", a declarat Mariana Bâtcă, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia. În 2009, Asociaţia Pro Democraţia a organizat trei proiecte principale: "Viziunea tinerilor pentru democraţie" coordonat de Nils Bergeson, voluntar în Corpul Păcii, "Împreună pentru integritate şi bună guvernare", care a monitorizat atât fondurile europene cât şi administraţia publică, şi "Simularea alegerilor pentru tineri", proiect ce a avut ca scop să-i înveţe pe tineri tehnica votării.

Susţinut de finanţări din cadrul proiectului Phare, organizaţia Eco Alpex 024 nu pare să fie constrânsă de criză, desfăşurându-şi proiectele în continuare fără probleme. "Eco Alpex 024 a beneficiat de un buget de 9.580 euro, din cadrul programlui Phare de coeziune economică şi socială desfăşurat pentru un agent economic şi o primărie. Finanţarea a acoperit cheltuielile de realizare a materialelor de informare promoţionale şi conştientizare a populaţiei privind colectarea şi valorificarea deşeurilor reciclabile precum şi realizarea campaniei", menţionează Cornel Apostol, preşedintele Eco Alpex.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro