Mergi la conţinutul principal

Omul lui Stancu în Sănătate

Drumul banilor publici din Sănătate a luat, cel puţin în ultimii ani, o întorsătură evidentă spre o serie de clienţi politici ai Puterii, iar fenomenul se întinde "în pată de ulei", motiv pentru care este imposibil ca presa să nu-l sesizeze. O investigaţie jurnalistică publicată recent de Hot News scoate la iveală cazuri flagrante de bani publici sau europeni dirijaţi cu intenţie spre anumite personaje politice. Brăila figurează pe această hartă a intereselor politice din Sănătate, cu un caz de notorietate, dezvoltat, ce-i drept, într-un spaţiu editorial mai puţin generos comparativ cu analizele făcute pentru alte judeţe.

 

CITEŞTE ŞI: STANCU, ZIUA JUDECĂŢII

 

 

Vorbim aici despre Francisk Iulian Chiriac, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii începând cu anul 2013, fost consilier local PSD la Brăila, director zonal la Medcenter, firmă care a primit, prin externalizare, serviciile de recoltare şi procesare analize de laborator. De fapt, Medcenter se află în imediata vecinătate a Unităţii de Primiri a Urgenţelor (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă.

 

 

CITEŞTE ŞI: PE CINE TRAGE STANCU DUPĂ EL

 

 

"Conform declaraţiei sale de interese, este angajat la firma SC Medcenter SRL, unde deţine funcţia de director zonal. Potrivit site-ului companiei Medicarom, cea care deţine clinicile Medcenter, există contracte între instituţiile CAS Bucureşti, CASJ Iaşi, CASJ Focşani, CASJ Brăila, CASJ Maramureş şi CASA OPSNAJ şi Medcenter. De asemenea, Medcenter a câştigat contracte de externalizare ale serviciilor de laborator cu spitale judeţene precum Spitalul Judeţean Focşani, Spitalul Judeţean Brăila şi Spitalul Judeţean Buzău", se arată în relatarea Hot News.

 

CITEŞTE ŞI: DOSARUL STANCU TRIMIS LA TRIBUNALUL VRANCEA

 

40% venituri din bani publici

Contactat de reporterii cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei", Francisk Iulian Chiriac, în prezent doar membru PSD şi secretar de stat din partea acestei formaţiuni politice în Ministerul Sănătăţii, demnitarul a precizat că nu mai este angajatul firmei Medcenter, dar că nu vede nicio legătură în faptul că această companie a câştigat serviciile de laborator cu Spitalul Judeţean de Urgenţă, iar el era om politic, adică membru PSD, apartenenţă ce datează din 1996.

 

 

CITEŞTE ŞI: BUNEA STANCU. TRIO-UL CORUPŢIEI

 

 

"Nu este niciun conflict de interese. Nu este nicio problemă că eu sunt şi eram om politic, membru PSD, iar firma la care eram director a câştigat servicii externalizate cu Spitalul Judeţean de Urgenţă. În 2013 am demisionat de la această firmă, când am devenit secretar de stat. Din câte îmi amintesc, Medcenter avea relaţii contractuale cu multe companii, iar veniturile de la Brăila, din Spitalul Judeţean de Urgenţă, din fonduri publice, reprezentau cam 40% din total. Sincer, nici nu-mi amintesc ce fel de procedură de achiziţii publice a avut loc în momentul în care firma a preluat serviciile de externalizare laborator", a declarat Francisk Iulian Chiriac, pentru cotidianul Obiectiv - Vocea Brăilei.
Interlocutorul chiar s-a arătat mirat că am sesizat acest caz şi, mai mult, că presa centrală l-a tratat, Chiriac afirmând că afacerea făcută de Medcenter la Brăila este una cât se poate de modestă: "Chiar nu văd o aşa mare problemă, sunt firme mari care câştigă bani publici din Sănătate şi, acum, ce să facem?! Dacă suntem oameni politici să nu mai facem afaceri? Să nu avem firme? Nu văd nicio problemă. Şi e normal ca orice om politic să se gândească la sănătatea oamenilor. Contează că banii publici sunt cheltuiţi eficient, pentru oameni!", a conchis secretarul de stat Francisk Iulian Chiriac.
Întrebat dacă Ministerul Sănătăţii sau corpul de control al acestei instituţii monitorizează în vreun fel modul în care au fost cheltuiţi banii publici în Sănătatea din Brăila - dată fiind notorietatea investiţiilor lui Stancu, la acest capitol - Chiriac a replicat: "Nu ştiu, nu are Ministerul treabă cu asta, nu se fac verificări, nici nu trebuie să se facă, sunt alte instituţii! Eu nici măcar nu ştiu acum la ce sumă se ridică investiţiile din Sănătatea brăileană".

 


CITEŞTE ŞI: BUNEA STANCU A FOST DEGHIZAT LA ÎNTÂLNIREA CU VICTOR PONTA

 

 

Stancu: Contracte cu dedicaţie

Este deja de notorietate şi felul în care Gheorghe Bunea Stancu, ordonator de credite la Spitalul Judeţean de Urgenţă, prin funcţia publică de la CJ, a reuşit să "investească" niscaiva milioane de euro - adesea din fonduri europene - în Sănătatea brăileană, însă n-a ratat ocaziile de a pune între firmele câştigătoare taman compania sa "de suflet", respectiv Concivia, la care este acţionar majoritar prin pachetul pe care-l deţine la Bursagrirom.
Reamintim că Stancu deţine 69,9% din acţiunile de la Bursagrirom, iar Bursagrirom are 62,5% din Concivia, firmă de construcţii, care a "păpat" tot ce s-a putut, în ultimii ani, atât din bani guvernamentali, cât şi din fonduri nerambursabile. Cazul aplicat din Sănătate este acela consemnat şi în referatul de urmărire penală a lui Gheorghe Bunea Stancu pentru abuz în serviciu în formă continuată, document întocmit de procurorii DNA Galaţi. Magistraţii instituţiei gălăţene consemnează implicarea firmei lui Stancu în investiţiile publice din trei spitale din Brăila: Maternitatea, Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Pneumoftiziologia.


CITEŞTE ŞI: LIDERII ACL VOR ALEGERI ANTICIPATE LA CJ

 

"Numai în perioada 16.07.2009- 04.08.2010, după ce a aprobat notele justificative şi referatele de necesitate în procedurile de achiziţii publice organizate de CJ pentru executarea de lucrări publice de interes local (judeţean), în calitate de preşedinte al CJ şi ordonator principal de credite, a avizat rapoartele procedurilor de achiziţii care s-au finalizat cu încheierea contractelor, (...) cu scopul vădit de a atribui lucrările respective firmelor agreate", se arată în actul întocmit de DNA.
Numai în cazul Ambulatoriului de la Ginecologie şi acela al Spitalului de Pneumoftiziologie, prejudiciul a fost estimat la 3 milioane de lei, însă suma e doar contribuţia bugetară a CJ-ului, nu şi fondurile europene nerambursabile atrase în aceaste afaceri.

 

CITEŞTE ŞI: STANCU A SCĂPAT DE ACASĂ

 

 

În susţinerea materialului probatoriu, procurorii aduc două dintre contractele încheiate cu spitalele, ambele din 2010, fără a intra în detalii privind achiziţiile de la Judeţean.
Cum secretarul de stat Chiriac s-a făcut mare purtând aceeaşi culoare politică precum Stancu, am îndrăznit să-l întrebăm despre "afacerile" marca GBS de la Brăila. "N-am eu treabă! Nu ştiu la ce sumă se ridică investiţiile din Sănătatea brăileană din ultimii ani! Aici, eu am o funcţie politică", a fost declaraţia lui. În fine, mai trebuie adăugat că, potrivit unor surse demne de încredere din PSD Brăila, Francisk Iulian Chiriac este în cărţi pentru o eventuală candidatură la preşedinţia CJ Brăila.


CITEŞTE ŞI: SE SPARGE MONOPOLUL LA TANCRAD

 

Maternitatea şi Pneumoftiziologia, piese grele la dosar

Procurorii DNA Galaţi au reţinut în rechizitoriul întocmit pe numele lui Stancu săvârşirea a cinci infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase materiale necuvenite, dintre care una în formă continuată (6 acte materiale) şi o infracţiune de conflict de interese. În acelaşi cerc este şi vicepreşedintele Florin Mija. Alături de ei mai sunt cercetaţi funcţionari din CJ, dar şi angajaţi şi directori de la Concivia şi Tancrad, tocmai fiindcă lucrările au fost făcute şi în Sănătate cu aceste două firme. Vorbim aici despre proiectele europene, la care CJ a avut contribuţie bugetară: Lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale în proiectul european "Modernizarea ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie"- COD SMIS 3508, Lucrări specifice pentru realizarea, amenajarea şi modernizarea spaţiilor medicale din acelaşi proiect, Lucrări de reabilitare şi modernizare spaţii în "Echiparea ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila" - SMIS 3509, plus Lucrări suplimentare.

 

CITEŞTE ŞI: BOBOC - STANCU E O POVESTE, E O ISTORIE

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro