Virendra Rastogi, in virsta de 39 de ani, era considerat unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Marea Britanie. Timp de sase ani el a fost proprietarul "unui imperiu financiar fictiv", care includea in realitate un adapost pentru vaci in India si o spalatorie de haine in Statele Unite.
Barbatul de origine indiana detinea un apartament de lux in cartierul Mayfair din centrul Londrei. Trustul lui - RBG Resources - facea comert cu materiale metalice, avind o cifra de afaceri anuala de un miliard de dolari.
Pentru cistigarea respectului, RBG Resources angajase consilieri precum politicianul britanic Jack Cunningham si parlamentarii lord Holme, lord Woolmer si lord Gray. Rastogi pretindea ca are afaceri cu 324 de companii, operind tranzactii cu metale in Statele Unite, Emiratele Arabe Unite, Hong Kong si Singapore.
Intreaga afacere era de fapt una fictiva, capitalul companiei incluzind doar citeva apartamente si magazine. Pentru evitarea suspiciunilor, trustul fictiv obtinea din ce in ce mai multe credite de la banci din Statele Unite si Marea Britanie.
In plus, Rastogi a incercat sa convinga mediile de afaceri de credibilitatea sa prin angajarea firmei internationale de audit Pricewaterhouse Cooper. Insa frauda a fost descoperita chiar de un angajat al acestei companii, din Romania. In 2002, auditorul a observat ca sase documente - din partea a sase companii din mai multe tari - fusesera trimise de fapt de acelasi fax din Hong Kong.
Anchetatorii au descoperit ca frauda se ridica la suma de 344 de milioane de lire sterline (430 milioane de euro). Banii au ajuns in Dubai, Elvetia si India si nu au fost recuperati.
Dupa un proces costisitor si indelungat, Virendra Rastogi a fost condamnat in Marea Britanie la noua ani si jumatate de detentie, pentru conspiratie internationala in scopul fraudei.
Partenerul sau, Anand Jain, a primit opt ani si jumatate de inchisoare. De asemenea, fostul bancher Guantam Majumdar va sta la inchisoare sapte ani si jumatate.