Olimpiadă furată | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Olimpiadă furată

Situaţie tragi-comică în învăţământul brăilean. O elevă din Murgoci i-a prins pe profesori copiind. Mai exact, adolescenta Ramona Glăvan îi acuză pe organizatorii fazei locale a Olimpiadei de logică că au copiat cuvânt cu cuvânt subiectele de examen după cele oferite elevilor din Bucureşti, la faza locală a olimpiadei din 2010. Inspectoarea de specialitate, Alina Vlad, a afirmat că subiectele ar fi "emanaţia" unor profesori de la Caraş Severin. Contactat de reporterii "Obiectiv", inspectorul de specialitate de la IŞJ Caraş Severin nu şi-a asumat responsabilitatea pentru subiectele de la Brăila.

Într-o sesizare adresată redacţiei, Ramona Glăvan, elevă a Colegiului Naţional "Gh. M. Murgoci", arată negru pe alb că subiectele Olimpiadei de logică sunt absolut identice, până la virgulă, cu cele din examenul similar organizat la Bucureşti în 2010. Excepţie fac două nume de copii care apar în probleme şi o exprimare uşor diferită la un singur subiect, dar care nu modifică esenţa exerciţiilor. Nemulţumită de nota primită, Ramona a depus contestaţie, în respectiva solicitare menţionând şi surprinderea sa că subiectele au fost copiate după cele din 6 martie 2010, date elevilor din Bucureşti. "Doamna Vlad Alina (inspectorul de specialitate - n.r.) a fost surprinsă de reclamaţie şi a negat. Când am specificat ziua, luna şi anul olimpiadei furate, a spus: «Noi am vrut doar să-i ajutăm pe copii». Iar eu, simţindu-mă nedreptăţită, i-am adresat următoarele cuvinte: «Doamna inspectoare, vi se pare corect ca unii copii să fie ajutaţi, iar alţii nu?» Şi mi-a răspuns scurt: «Sunt destule olimpiade pe internet». Contrariată, îi spun: «Nu este imposibil să rezolvi aceste olimpiade, nu sunt chiar aşa de multe. Trebuia să daţi anunţ mare, că olimpiadele sunt pe net». A încercat să termine această discuţie, care o irita destul de mult, după cum am văzut eu, pentru că dânsa a realizat că cineva a deconspirat-o, iar prin acel simplu cuvânt «noi» a spus tot, deci dumneaei este implicată în toată această faptă josnică. Nu am cuvinte decât de dispreţ, pentru ceea ce mi s-a întâmplat. Îmi iubesc foarte mult ţara, dar dacă vom continua aşa, vom ajunge de râs, la pământ, o ţară lipsită de principii morale, de corectitudine", ne-a scris eleva care a reuşit să-i prindă pe profesori că au copiat.

"Subiectele noastre au fost date în judeţul Caraş Severin, iar cele de la Severin la noi. Nu a ştiut nimeni de acest schimb"

Ramona ne mai scrie că în urma contestaţiei nota ei a scăzut cu 50 de sutimi. "Particip din clasa a IX-a la această olimpiadă, din pasiune, nu am vreun câştig, nu dau Bac-ul la această materie, e doar pură pasiune. În clasa a IX-a am ajuns la olimpiada pe ţară, cu 94 de puncte, corect, fără să trişez. Nu vreau să acuz pe nimeni, nu am certitudinea că acele fete au trişat, însă subiectele au fost copiate. Şi mă întreb cum se face că în anii trecuţi nu au fost extraordinare, iar apoi, dintr-o dată, ajung la naţională?! În clasa a X-a am fost pe locul doi, după o fată din Bălcescu, dar totul a fost corect. Anul acesta, cu nişte subiecte cu un grad de dificultate destul de scăzut, după părerea mea, să fiu pe locul patru în clasament, premiul trei cu 85,5 puncte... Sper să mă ajutaţi să împărtăşesc tuturor această lipsă de moralitate, de corectitudine, iar în anii viitori să nu se mai întâmple aceste lucruri oribile, după părerea mea. Mulţi dintre noi punem suflet, muncim foarte mult şi nu ne alegem cu nimic. La aşa ceva a ajuns societatea românească? Chiar să nu mai avem scăpare?", se întreabă eleva, în sesizarea trimisă cotidianului "Obiectiv".
La solicitarea reporterilor ziarului nostru, inspectorul de specialitate, prof. Alina Vlad, s-a apărat afirmând că subiectele nu au fost făcute de comisia de la Brăila, ci de cea de la Caraş Severin. "Noi am făcut un schimb de subiecte cu judeţul Caraş Severin, adică subiectele date la noi nu au fost elaborate de comisia noastră de organizare. Subiectele noastre au fost date în judeţul Caraş Severin, iar cele de la Severin, la noi. Nu a ştiut nimeni de acest schimb, profesorii le-au văzut chiar în dimineaţa concursului. Ne-am uitat pe ele dacă corespund programei noastre de olimpiadă şi le-am dat ok-ul. De multe ori se întâmplă la olimpiade ca subiectele să se împrumute pentru că tematica este aceeaşi, iar exerciţiile se pot repeta. Copiii noştri nu au ştiut subiectele. Chiar dacă aceste subiecte s-au dat şi în alţi ani, e posibil, dar ei puteau să le rezolve. Comisia de evaluare am făcut-o astfel încât profesorii care au copii în examen la logică să corecteze la alte discipline, pentru ca evaluarea să fie cât mai obiectivă, dar nu putem să-i împăcăm pe toţi. A fost o singură sesizare şi i-am spus: «Puiul meu, dacă ştiai subiectele, puteai să le faci, la fel ca şi ceilalţi, foarte bine»", a explicat inspectorul Alina Vlad.

Inspectorul şcolar de la Caraş Severin: "Eu i-am dat model doamnei. Nu am eu treabă cu olimpiada de la Brăila"

Surprizele însă continuă. Inspectorul şcolar de la Caraş Severin, despre care se presupune, conform declaraţiei inspectoarei Vlad, că ar fi făcut subiectele pentru faza judeţeană a olimpiadei, neagă acest lucru. "Eu i-am dat model doamnei. Nu am eu treabă cu olimpiada de la Brăila. Eu i-am dat modele de subiecte, aşa m-am înţeles cu dânsa. Nu-mi asum eu responsabilitatea pentru ce au făcut ei. Dacă dânsa le-a pus pe alea, treaba dânsei. Eu i-am trimis un folder plin cu modele, cu variante, printre care şi astea. I-am şi spus din start: «Te ajut, dar să nu spui că le fac eu pentru Brăila, că eu nu îmi asum aşa ceva, nu este treaba mea. Dumneavoastră vă asumaţi responsabilitatea». Ar fi culmea să-mi asum eu responsabilitatea pentru ce s-a dat la Brăila. Eu nici nu aveam curajul să dau subiectele pe care mi le-a trimis dânsa. A fost un fel de ajutor, am înţeles că dânsa este nouă. Eu nu i-am solicitat, mi-a trimis subiecte ca fiind aşa, un schimb, dar noi am folosit subiectele noastre. Eu am trimis subiectele date în alţi ani ca variante. Acum fiecare îşi gândeşte subiectele, este responsabilitatea comisiei, dar pot fi date şi subiectele respective. Sigur, e mai bine să fie un fel de combinaţie. Eu am mai dat subiecte din alţi ani, dar în combinaţii", a declarat consternat inspectorul şcolar Constantin Nicolăescu, de la IŞJ Caraş Severin.

Inspectorul general Iulian Danielescu: "Aş fi cerut să se schimbe absolut tot, dacă aflam din timp de asemănare"

Inspectorul şcolar general Iulian Danielescu nu ştia nimic, ieri, despre problemele apărute la Olimpiada de logică. După ce a vorbit cu inspectorul de istorie, geografie şi socio-umane, prof. Alina Vlad, a precizat că, pentru a asigura confidenţialitatea subiectelor, este de acord cu acest tip de schimburi de subiecte între judeţe. "Deoarece subiectele la etapa judeţeană a Olimpiadei de logică sunt întocmite la nivelul judeţului şi nu vin de la minister, din motive de securitate a subiectelor, este de preferat această variantă pentru a preveni o situaţie precum cea de la Olimpiada judeţeană de limba română. Acolo am descoperit că subiectele s-au aflat înainte, unii profesori le-au comentat cu elevii, drept care am schimbat toate subiectele. Aceste subiecte la logică ştiu că au venit în dimineaţa probei de la Caraş Severin, s-au desfăcut şi aprobat, neştiindu-se că sunt asemănătoare în proporţie de 99% cu cele din 2010. S-a constatat după probă această asemănare. Însă dacă aş fi aflat de această situaţie probabil aş fi solicitat să se facă un subiect pe loc, aşa cum şi la română inspectorul a făcut subiectele în noaptea dinaintea concursului. Şi acum aş fi cerut să se schimbe absolut tot, dacă aflam din timp de asemănare", a declarat inspectorul general Iulian Danielescu, înainte ca reporterii "Obiectiv" să reuşească să vorbească la Caraş Severin şi să afle că, de fapt, inspectorul de acolo nu-şi asumă responsabilitatea pentru subiectele date la Brăila. Până la închiderea ediţiei, inspectorul general Iulian Danielescu nu a mai putut fi contactat pentru a comenta noua situaţie. Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro