Olé! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Olé!

Spaniolii s-au răzbunat: la alegerile de duminica trecută i-au alungat pe socialişti de la putere cu un scor atât de ruşinos, încât dacă ar mai fi şi aruncat cu pietre după ei nu s-ar fi mirat nimeni: 187 de mandate din totalul de 350 ale Camerei Deputaţilor. Este o reacţie la slaba gestionare a treburilor ţării în această perioadă de criză. Şomajul, cel mai mare dintre toate ţările UE (peste o cincime din populaţia activă), şi perspectivele sumbre cauzate de retrogradarea ratingului de ţară au fost motivele schimbării. Cu toate acestea, românii stabiliţi aici, de exemplu, au preferat să rămână pe loc şi să nu se întoarcă acasă, datorită nivelului de trai mai ridicat şi a ajutoarelor sociale generoase asigurate de Guvernul de la Madrid.
Alungaţi în 2004 de la putere de un accident neprevăzut - atentatele din trenurile cu navetişti ce soseau în Madrid în dimineaţa zilei de 11 martie -, popularii au mai pierdut o dată alegerile "din inerţie", în 2008, chiar înainte ca efectele turbulenţelor economice să se resimtă în economia Spaniei. Nu putem şti dacă revenirea lor atunci la conducere ar fi ţinut ţara în afara crizei. În schimb, cu prima ocazie, s-au răzbunat dur pe socialişti.
Se va întâmpla şi în România o asemenea schimbare radicală după alegerile de peste un an? La noi, situaţia e pe dos şi niţel mai complicată. La prima vedere (dacă e să ne luăm după sondajele recente) o alianţă de dreapta-centru-stânga (PNL^PSD) ar urma să vină în locul uneia de aceeaşi orientare (PDL^UNPR). Sondajele spun că opoziţia ar câştiga alegerile fără să mişte un deget sau chiar mişcându-l neinspirat - cum e în cazul atât de des vehiculatei intenţii de suspendare a preşedintelui sau în lupta de orgolii deschisă de Victor Ponta contra lui Mircea Geoană, ceea ce a dus la pierderea unui vot şi a şefiei Senatului. Sunt două mişcări ale opoziţiei care nu i-au adus nimic bun. Ba dimpotrivă.
Dacă Spania a ales programul de austeritate al unui partid de dreapta, România încă nu şi-a stabilit o direcţie certă, deşi sondajele arată acum un avantaj consistent pentru USL. Unii spun că ţara alunecă încet spre un program de austeritate al originalei stângi liberale, alţii, un pic mai cinici, că UDMR va fi la putere şi după aceste alegeri, indiferent cine va câştiga. Asta o să conteze fundamental pentru eforturile de menţinere a economiei româneşti pe linia de plutire, în vreme ce Europa se pregăteşte de încă o furtună pe pieţele financiare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro