Mergi la conţinutul principal

Oglinda viitorului guvern

Nu contează atât de mult cine va fi noul premier al României, în locul demisului, de către propriul partid, Sorin Grindeanu. La ora redactării acestui text, nu se ştia cine ar putea fi viitorul premier. Sigur, propunerea PSD se ştia deja, brăileanul Mihai Tudose, preşedintele Iohannis urmând să ia o decizie după consultările de ieri cu partidele politice. Şi tot aproape sigur este că tot PSD şi ALDE vor forma noul guvern, ajutate de minorităţile naţionale. Din punctul meu de vedere, contează însă mai mult cine va face parte din noul guvern, cine vor fi cei care vor ocupa posturile de ministru, cine va forma echipa pe care viitorul premier o va conduce. Pentru că degeaba ai un premier genial, dacă echipa de sub el este o gaşcă de incompetenţi. Dacă sunt numiţi doar pe criterii de loialitate faţă de şeful politic suprem, Liviu Dragnea, sau pe criterii ce ţin de activitatea politică, şi nu cea profesională.

PSD nu a ascuns însă faptul că, din viitorul guvern, urmează să facă parte cei mai mulţi dintre miniştrii demişi şi demisionari din guvernul Grindeanu. Nu câţiva, ba chiar majoritatea. S-a spus clar că „haremul” lui Dragnea – Sevil Shhaideh, Carmen Dan şi Lia Olguţa Vasilescu – se va regăsi şi în noul guvern. De fapt, majoritatea vechiului guvern s-ar putea regăsi şi în noul guvern, condus, dacă-i iese lui Dragnea din prima, de nimeni altul decât Mihai Tudose, el însuşi ministru demis şi demisionar din guvernul Grindeanu.

Şi totuşi, cât de penibil este să-ţi dai jos propriul guvern, prin moţiune de cenzură, pe motiv de incompetenţă, să votezi, ca ministru parlamentar, împotriva ta, dar să faci parte şi din următorul guvern? Pentru că, orice ai spune, trecerea unei moţiuni de cenzură este o dovadă în sine a incompetenţei respectivului guvern, în ansamblul său. Cât de penibil este să aplauzi că ţi-ai picat guvernul în Parlament, guvern din care făceai şi tu parte, pe motiv de nerealizare a „minunatului” program de guvernare, după care să te regăseşti în noul guvern, ca fiind perfect capabil să pui în aplicare acelaşi program de guvernare? Cât de penibil este să-ţi dai demisia din guvern, apoi să vrei să ţi-o retragi, deşi ai fost oricum demis, dar să faci parte şi din următorul guvern?

Ei oare îşi dau seama de penibilul situaţiei? Nu, din moment ce 20 dintre ei au copiat aceeaşi cerere de retragere a demisiei, cu aceeaşi greşeală gramaticală flagrantă, pe care niciunul nu a observat-o! Niciunul! Deşi toţi au studii superioare, doctorate, au pretenţii de oameni inteligenţi.

Prin urmare, de ce şi-ar dori un viitor premier să lucreze cu aceeaşi oameni din fostul guvern? De ce şi-ar dori cineva să fie premier, poate mult mai capabil decât Sorin Grindeanu şi în mod cert mult mai capabil decât Liviu Dragnea, dacă va avea parte de aceeaşi oameni incapabili, cu care un fost premier a dat greş? Ca premier, n-ai vrea oare să-ţi formezi singur o echipă de oameni profesionişti, care să te ajute să-ţi îndeplineşti obiectivele pe care ţi le asumi? Doar dacă nu cumva tu însuţi eşti unul dintre penibilii care au votat împotriva ta. Doar dacă nu cumva tu însuţi eşti lingăul lui Dragnea. Doar dacă nu cumva tu însuţi eşti unul dintre cei care nu au asemenea probleme morale. La urma urmei, premierul este oglinda propriului cabinet, a propriei echipe, a propriilor oameni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro