Ocupaţii de criză | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ocupaţii de criză

Bunăoară, confruntările de pe posturile tv au depăşit demult nivelul de zgomot admis (şi cu toate acestea unele televiziuni încă mai susţin că fac rating record). Liderii sindicatelor au fost vedetele incontestabile ale discuţiilor din studiouri, dar teoria televizată nu s-a prea potrivit cu practica din teren. Grevele n-au avut efectul scontat, ba chiar participarea a fost slabă, astfel că nici statul n-a câştigat cine ştie ce de pe urma zilelor ce se vor tăia de pe statele de plată.

Dacă aura liderilor de sindicat a pălit puţin, în schimb liderii opoziţiei sunt pe cai mari. Ceea ce este interesant e că întotdeauna îşi găsesc timp pentru a veni să-şi prezinte punctele de vedere - mereu aceleaşi, la fel cum fac şi cei de la putere care o ţin una şi bună. Doar că şi criticii sunt mai tot timpul majoritari şi atunci echilibrul discuţiilor este deja compromis. Ba se poate chiar şi mai rău - s-a întâmplat într-o seară la Antena3, unde moderatorul străin de legea imparţialităţii a început să se răstească trivial la propriul invitat. Dincolo de circul oferit de unii şi de alţii, rămâne o întrebare: de ce atâtea dezvăluiri se fac taman acum? Cine şi de ce a trebuit să aştepte cu toate aceste scandaluri "la sertar"?

Probabil că nu este altceva decât reacţia sistemului la o schimbare impusă nu atât de Guvernul actual, care are şi el destule păcate, dar care trebuie să se supună, de asemenea, schimbărilor, cât de contextul economic. E suficient să ne amintim că şi ministrul liberal al Sănătăţii a păţit la fel când a impus o altă organizare în spitale şi un alt regim de lucru cu distribuitorii de medicamente. Reducerea veniturilor e dureroasă pentru oricine. Diferenţa cea mai vizibilă este că, deşi în sectorul privat au avut mai mulţi de suferit, cel mai tare au strigat angajaţii de la stat.

Părerea generală e că pensiile trebuia să fie lăsate în pace. Ideea a costat demagogic partidul de guvernământ, un senator demisionând - spune el - din acest motiv, iar alţii doi ameninţând chiar cu susţinerea moţiunii de cenzură. Totuşi, ar trebui remarcat că, dacă nu ar fi scăzut acum, pensiile ar fi fost reduse anul viitor din cauză că salariul mediu scade consistent (punctul de pensie se calculează în legea bugetului de stat, adoptată la fiecare sfârşit sau început de an, ca procent din salariul mediu).

Suntem aşadar pe fundul prăpastiei, dar până şi aici terenul este nesigur. Opoziţia vrea să dărâme Guvernul cu moţiunea de cenzură, deşi e limpede pentru toată lumea că nimeni nu se înghesuie să-i ia locul lui Boc şi miniştrilor săi. Să fie gestul Opoziţiei unul cu efect stabilit anticipat de sperietoare sau unul de îngropat ţara sub încă o costisitoare campanie electorală? Vom vedea asta în foarte scurt timp.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro