Ochelarii de soare iti pot schimba instantaneu aspectul fizic, dar sunt mai mult decat un simplu accesoriu vestimentar. Acestia sunt un instrument esential in protejarea ochilor si zonei din jurul ochilor. Radiatiile ultraviolete (UV) pot afecta atat pielea, cat si structurile ochilor, cum sunt corneea si cristalinul.
Radiatiile UV cresc riscul aparitiei cataractei (cristalinul natural se opacifiaza si determina scaderea acuitatii vizuale). De asemenea, sunt implicate in aparitia degenerescentei maculare, afectiune a maculei, zona din retina cu care vedem detaliile si culorile. Alte afectiuni legate de expunerea la UV sunt pterigionul si pinguecula. Pterigionul apare cand conjunctiva, tesutul cu vase de sange de la suprafata ochiului, incepe sa prolifereze catre cornee, putand ajunge pana in axul vizual, cu scaderea vederii. Pinguecula este o masa galbuie ce apare la suprafata ochilor, de obicei in unghiul extern.
Protejeaza tesuturile fragile din jurul ochilor
Radiatiile ce se reflecta de pe alte suprafete, cum ar fi nisip, zapada, apa, sunt, de asemenea, foarte daunatoare. Fotokeratita este o arsura corneeana ce apare din cauza razelor solare ce se reflecta pe zapada. Cei mai expusi sunt schiorii si persoanele care practica sporturi de iarna. Este o afectiune acuta, foarte dureroasa, ce se vindeca complet cu tratament, dar care poate fi prevenita prin purtarea ochelarilor de soare. Acestia au un rol vital in protejarea tesuturilor fragile din jurul ochilor. Pielea, mai ales cea de la nivelul pleoapelor, este foarte subtire si sensibila, fiind o localizare frecventa pentru cancerul de piele. De asemenea, ochelarii de soare protejeaza impotriva ridurilor din zona perioculara („laba de gasca”).
Trebuie purtati de fiecare data cand iesim din casa
Ca si cremele cu protectie UV, si ochelarii de soare trebuie purtati de fiecare data cand mergem afara, indiferent de anotimp. Asa cum putem suferi o arsura solara pe piele, chiar si intr-o zi mai innorata, asa ne expunem si ochii la razele UV daunatoare. Deoarece efectul radiatiilor UV se cumuleaza in timp, este important sa ne obisnuim copiii cu purtarea ochelarilor de soare. Protejarea ochilor de radiatiile UV incepe cu alegerea corecta a ochelarilor de soare.
Cautati protectie completa anti-UVA/UVB
Alegeti ochelari de soare ce ofera protectie completa impotriva radiatiilor ultraviolete. Pe etichete trebuie sa scrie:
- Lentilele blocheaza 99% sau 100% radiatiile UVA si UVB;
- Protectie UV 400 (acestea blocheaza radiatiile cu lungimi de unda de pana la 400 nm).
Alegeti nuanta potrivita
Stratul ce blocheaza radiatiile UV este transparent, astfel o lentila mai inchisa la culoare nu este neaparat si mai eficienta. Dar nuanta lentilei joaca un rol important in perceptia culorilor. Lentilele cu nuante de galben sau roz fac dificila distingerea culorilor in trafic. Lentilele gri, verzi sau maro reduc distorsiunea culorilor si sunt o alegere mai buna pentru momentul in care va aflati la volan.
Optati pentru lentile polarizate
Lentilele polarizate filtreaza razele soarelui ce se reflecta de pe suprafata apei sau de pe asfalt. Din acest motiv, sunt foarte confortabile mai ales la volan, reducand stralucirea reflectata de pe suprafetele netede, cum e asfaltul sau caroseria masinilor. Exista insa si un dezavantaj: e mai dificil de citit ecranul telefonului, GPS-ului sau orice alt display cu cristale lichide. Atentie! Polarizarea nu are legatura cu protectia UV. Verificati eticheta pentru a va asigura ca ochelarii de soare ofera protectie completa anti-UV.
Cu cat mai mari, cu atat mai bine
Cititi mai departe pe farmaciata.ro.