An de an, în Săptămâna Luminată, în prima zi de vineri după Paşte, de Izvorul Tămăduirii, Brăila devine capitala ortodoxiei româneşti. Mii de credincioşi din toate colţurile ţării stau la rând, încă de joi, în curtea Bisericii “Buna Vestire” şi pe strada care mărgineşte biserica, pentru a lua apă sfinţită din izvorul care se află sub Sfântul Altar, la 12 metri adâncime.
Dacă Iaşiul se mândreşte cu moaştele Sfintei Parascheva, Bucureştiul se mândreşte cu moaştele Sfântului Dimitrie, Oraşul cu salcâmi al lui Mihail Sebastian şi al nostru se mândreşte cu Izvorul Tămăduirii, unic în România, pentru că se deschide o dată pe an, în prima zi de vineri după Paşte. Unică şi vestită în toată creştinătatea este Biserica “Buna Vestire”, ridicată pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi pentru faptul că are trei altare şi trei hramuri: Buna Vestire, Sfântul Gherasim şi Sfântul Ierarh Nicolae.
Legenda Izvorului Tămăduirii de la Biserica Greacă spune că, demult, un cioban care îşi ducea oile de la păscut spre casă şi care era supărat şi îngândurat pentru că mama lui orbise, se ruga la Dumnezeu să-i dea acesteia sănătate şi, dintr-o dată, i-a apărut în faţă Maica Domnului. Aceasta i-a spus să construiască o troiţă mică, lângă stejarul cel mai bătrân din zonă, să o împodobească cu mai multe icoane şi, în fiecare seară, când va trece pe acolo, să aprindă candela şi să se roage pentru ca mama lui să poată vedea. Ciobanul s-a apucat de treabă şi, în trei zile, a terminat de construit mica troiţă şi a observat că, pe lângă construcţia făcută de el, a apărut un firicel de apă, motiv pentru care s-a apucat să sape un şanţ, pentru ca apa să se poată scurge. Se spune că, în acea zi era foarte cald şi ciobanul, însetat, a băut din acea apă, care era rece şi bună la gust, dar a pus apă şi într-o sticlă, pe care i-a dus-o mamei sale, care, după ce a băut şi s-a spălat pe faţă, în câteva zile s-a vindecat şi a început să zărească lumina zilei. Conform legendei, izvorul are proprietăţi miraculoase, iar credincioşii vin să ia Agheasma Mică de la Biserica “Buna Vestire”, convinşi fiind că izvorul de la Brăila, vechi de aproape două secole, are proprietăţi vindecătoare.
Astfel de lucruri spun pelerinii care vin de ani de zile din toată ţara la Brăila în prima zi de vineri după Paşte, când Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii, un praznic închinat Maicii Domnului şi menit să arate rolul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în lucrarea de mântuire a oamenilor. Mulţi dintre ei îşi petrec ore în şir sub zidurile bisericii în rugăciune şi cântări bisericeşti, formând un adevărat Brâu al Maicii Domnului în jurul lăcaşului sfânt. Alţii, din lipsă de timp sau de credinţă, aşteaptă să li se dea câte o picătură de apă sfinţită la poarta din spatele Bisericii, sau se îmbrâncesc şi dau din coate ca să ajungă mai repede la izvor. An de an se întâmplă astfel de lucruri. Important este însă ca noi, care suntem sau care ne credem creştini, să ne adăpăm de la acelaşi izvor al luminii, al credinţei şi al înţelepciunii pentru sănătatea trupească sau sufletească, un adevărat Izvor al Tămăduirii. HRISTOS A ÎNVIAT!