Mergi la conţinutul principal

O uşoară revenire la normalitate

Joi, pe 27 august, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis deschiderea  restaurantelelor, a cinematografelor şi a sălilor  de spectacol începând cu data de 1 septembrie 2020. Hotărârea are însă o serie de prevederi menite să păstreze anumite limite şi măsuri în domeniul sănătăţii publice, astfel încât să nu asistăm la un nou val de îmbolnăviri cu COVID 19. De mâine, în judeţele unde incidenţa  cazurilor de coronavirus în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5 la1.000 de locuitori, se redeschid restaurantele, cafenelele din interiorul clădirilor, inclusiv în cazul unităţilor de cazare, cu un program de funcţionare a teraselor între orele 06.00 şi 24.00, iar numărul de persoane care pot participa la evenimente private creşte la 50 în spaţiile închise, respectiv 100 în spaţiile deschise.

Nu ştiu dacă decizia de a se deschide restaurantele de la 1 septembrie a fost luată sau nu la presiunea patronatelor din acest domeniu,  care susţin că HORECA este în topul industriilor afectate de pandemie şi că cifra de afaceri a hotelurilor şi restaurantelor a scăzut la  aproape jumătate în primele 6 luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cert este că în spatele cifrelor care indică pierderi sunt sute de mii de oameni care şi-au pierdut locurile de muncă.

Un lucru îmbucurător şi aşteptat de luni de zile de artişti, cât şi de spectatori şi iubitorii de cultură îl reprezintă redeschiderea instituţiilor de spectacole, a cinematografelor, la jumătate din capacitatea spaţiilor respective. 

Totodată, la spectacolele în aer liber, concerte, festivaluri publice şi private sau alte evenimente culturale pot participa cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune, păstrându-se distanţa de minimum 2 metri unul faţă de celălalt, precum şi cu purtarea măştii de protecţie. în schimb, cluburile, discotecile şi barurile din interiorul clădirilor vor rămâne în continuare închise.

Sunt măsuri care vin să ne readucă o stare de uşoară revenire la normalitate, dar, depinde numai de noi dacă reuşim să respectăm distanţarea socială, să purtăm mască şi să ne bucurăm de această bulă de oxigen pe care o aşteptăm de la declanşarea pandemiei. Depinde de fiecare dintre noi dacă vom reuşi să ţinem virusul la distanţă, sau dacă vom îngroşa rândurile celor ce se luptă cu boala pe paturile de spital.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro