Mergi la conţinutul principal

O sansa nesperata pentru 12 comune brailene

In videoconferinta cu prefectii sustinuta saptamina trecuta, pe tema secetei si caniculei, primul ministru Calin Popescu Tariceanu a dat dispozitie sa se identifice zonele cu probleme in alimentarea cu apa si sa se sape puturi forate de mare adincime destinate alimentarii populatiei. Prefectura Braila si Sistemul de Gospodarire a Apelor s-au mobilizat si au trimis Guvernului o lista cu 42 de localitati - comune cu satele aferente - din judetul nostru unde alimentarea cu apa se face exclusiv din fintini si puturi de mica adincime. Cum executarea de foraje in toate aceste locatii ar fi costat peste 600.000 euro, Bucurestiul a cerut refacerea listei, iar autoritatile brailene s-au conformat, renuntind la sate si lasind doar comunele. Astfel, 12 comune brailene, mai exact Ciocile, Ciresu, Dudesti, Ulmu, Surdila Greci, Tudor Vladimirescu, Frecatei, Marasu, Rosiori, Unirea, Viziru si Zavoaia ar putea avea sansa sa li se foreze, pe banii Guvernului, puturi de mare adincime, cu apa din abundenta si de buna calitate. Totul depinde, insa, de deciziile luate la Bucuresti. "Noi am precizat zonele unde e nevoie de astfel de puturi. Daca se vor aloca banii sau nu, ramine la latitudinea Guvernului. E foarte probabil sa se ia in calcul faptul ca, la nivelul tarii, exista zone mult mai afectate de seceta decit judetul Braila, unde, de bine de rau, inca mai avem apa in fintini", ne-a declarat subprefectul Mircea Fudulaiche.
Avind in vedere ca premierul a cerut forarea de astfel de puturi nu doar acolo unde deja exista deficit de apa, ci si pentru constituirea unui fond de rezerva, in contextul secetei prelungite care se anunta, sint, totusi, sanse ca localitatile mentionate sa beneficieze de aceasta oportunitate. Asta cu atit mai mult cu cit, in toate cele 12 comune, Consiliile Locale nu-si pot permite o astfel de investitie, ce se ridica la circa 15.000 euro doar pentru forarea putului, fara pompele aferente, conectarea la energie electrica si la conductele de distributie a apei. Specialistii apreciaza ca, daca se vor aloca banii promisi de primul ministru, realizarea puturilor nu poate fi finalizata in mai putin de trei luni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro