O fi Basescu un politician machiavelic, o fi fost agent sub acoperire, o fi betiv si afemeiat, o fi bolnav de putere si poate usor paranoic, o fi un demagog populist, o fi. Dar, cu siguranta, agenda presedintelui este mai aproape de agenda publica, in vreme ce PSD - PRM - PC si ceva din PNL, fac ce fac si se pozitioneaza contra curentului. De pilda, romanii isi doresc de ani de zile o justitie independenta, care sa dea de pamint cu toti coruptii acestei tari, indiferent ca este vorba despre politicieni aflati la putere. Aceasta dorinta de schimbare a opticii judiciare a adus la guvernare Alianta CDR-PD, in perioada '96 - 2000. Ei bine, orice ar spune acum presedintele Constantinescu, in respectiva perioada n-a fost trimis in judecata nici un politician aflat la putere, desi scandaluri de coruptie au zguduit si acele vremuri. Asadar, ne aflam in premiera in situatia de a privi la televizor cum mari magnati sau ministri sint luati la intrebari de procurori. Indiscutabil, lui Basescu i se datoreaza aceasta abordare, pentru ca Basescu a fost cel care a sustinut-o pe Monica Macovei sa acceada in postul de ministru al Justitiei. Nu inseamna ca Monica Macovei n-are greselile ei, nu inseamna ca legile promovate de aceasta n-au lacune, nu inseamna ca Asociatia Magistratilor n-a fost deranjata de anumite excese de zel. Una peste alta insa, nu trebuie sa fii specialist in Drept pentru a vedea ca magistratii, fie ca este vorba despre procurori, fie ca este vorba despre judecatori, se misca altfel decit pe vremea Rodicai Stanoiu sau a altor ministri de trista amintire. Sint mai liberi, asta-i adevarul. Drept urmare, romanii au plasat-o pe Monica Macovei pe primele locuri in topul celor mai apreciati si mai populari ministri. Ce face Senatul Romaniei in aceste conditii? Voteaza motiunea simpla - initiata de cine? - de Partidul Conservator, care are un fost vicepremier trimis in judecata si un fost ministru anchetat pentru infractiuni extrem de grave. Cine a dat fuga linga PC pentru a-i sustine initiativa? PSD, un partid care, cel putin teoretic, ar trebui sa fuga ca dracul de tamiie de orice asociere care-l apropie de stigmatul coruptiei. Cit priveste PRM, nu e de mirare ca s-a raliat acestei incercari de demitere a ministrului Macovei, avind in vedere circul pe care l-a facut cu ocazia discursului de condamnare a comunismului, rostit de presedinte.
In urma cu doua zile presedintele Basescu i-a informat in stilu-i caracteristic pe parlamentari ca va initia un referendum pentru consultarea populatiei cu privire la votul uninominal. Cu exceptia PD si PLD care nu ies din vorba presedintelui, politicienii au sarit ca arsi, cu tot felul de argumente, de la pericolul care-l reprezinta pentru democratie si insasi existenta pluripartidismului, pina la acuzatii din cele mai diverse la adresa lui Traian Basescu. Cu alte cuvinte, in viziunea contestatarilor, presedintele nu s-ar afla in postura de a vorbi tocmai el despre reformarea clasei politice. Asa o fi, dar ce conteaza pina la urma cine ridica o problema aflata in gratiile populatiei. Asadar Basescu, fie ca-i place, dar mai sigur e ca nu-i place nici lui chestia cu votul uninominal, s-a gindit sa declanseze aceasta revolutie ca sa le dea de treaba la parlamentari si sa mai puncteze o data in fata electoratului. Caci introducerea votului uninominal presupune o adevarata revolutie si ca orice revolutie angajeaza si niste riscuri. Bunaoara, sa ajunga in Parlament tot felul de vedete, manelisti si alti guristi, fete cu silicoane sau mafioti cu bani multi de impartit pe la prostime. Totusi, Romania de acum a atins un nivel de maturitate, astfel incit nu cred ca vor ajunge in Parlament mai multe panarame decit ajung acum prin votul de lista. Cu siguranta, partidelor le va fi greu si sa legifereze pina la viitoarele alegeri o forma cit mai convenabila de vot uninominal si sa gaseasca in rindul propriilor membri atitea personalitati marcante care sa atraga voturi. Dar, n-aveti grija, formatiunile politice vor supravietui.
Concluzionind, noi, cei aflati in zona neutra a razboiului dintre palate, n-avem decit a ne bucura. Si asta deoarece este pentru prima oara cind din aceste batalii nesfirsite raminem si noi, alegatorii, cu ceva: cu votul uninominal.