Mergi la conţinutul principal

O mizerie de grilă

Dacă banii investiţi de Consiliul Judeţean Brăila în Sănătate, în ultimii 10 - 15 de ani, ar fi fost cheltuiţi cu cap, Spitalul Judeţean ar fi fost deja o instituţie de prestigiu, care ar fi funcţionat într-o clădire impozantă, ultradotată, ultramodernă. Ar fi ajuns deja o unitate spitalicească de elită, râvnită de cei buni medici. Medici pentru care s-ar fi ridicat deja şi-un cartier de locuinţe de serviciu, în care până şi pentru portar s-ar fi găsit o cămăruţă. Dacă...

Dar cum în Brăila banii s-au pompat numai aiurea, în proiecte fără cap şi fără coadă, atribuite pe ochi frumoşi unor constructori şi proiectanţi mai degrabă puşi pe căpătuială decât să facă treabă, iată-ne în anul de graţie 2019, în care avem un spital care arată jalnic, o groază de investiţii nefuncţionale, clădiri neterminate şi aparatură care se degradează prin subsoluri. Şi, mai nou, avem 31 de apartamente, construite special ca locuinţe de seviciu pentru MEDICI, pe care însă ne zbatem să le repartizăm, pentru că, ce să vezi!, Ministerul Dezvoltării ni le-a livrat la pachet cu o grilă. Mai corect, o mizerie de grilă, prin care, practic, se pesedizează întregul concept al acestei investiţii.

Concret, acum vreo 3 - 4 ani, printr-un efort comun, CJ Brăila şi Ministerul Dezvoltării, prin Agenţia Naţională de Locuinţe (ANL), au început reabilitarea unei clădiri situate vizavi de Spitalul Judeţean (un fost cămin de elevi) pentru a o transforma în apartamente pentru medici, în încercarea disperată de a mai acoperi deficitul de personal specializat din spitale. Bun! Clădirea s-a reparat, s-a recompartimentat, s-a rearanjat, rezultând astfel 31 de apartamente cu 1 şi 2 camere, ce ar fi trebuit repartizate tinerilor rezidenţi şi medicilor specialişti din alte oraşe, dornici să profeseze la Brăila. Repartizare făcută printr-o procedură supusă aprobării plenului CJ în prima şedinţă din acest an. Numai că... surpriză! Apartamentele pentru medici nu sunt, de fapt, doar pentru medici, deşi, banii fix pentru asta s-au alocat. Şi categoric nu sunt pentru medicii tineri! Pentru că, dacă s-ar respecta întocmai grila, o infirmieră cu şcoală generală (8 puncte) şi căsătorită (10 puncte) ar aduna doar din asta punctajul pe care îl primeşte un rezident angajat prin concurs - 18 puncte. Dacă infirmiera ar mai avea şi nişte copii în întreţinere, un copil bolnav sau adoptat, ori alte probleme sociale, ar strânge dintr-un foc chiar şi punctajul unui medic specialist celibatar. Iar grila-i lungă!

Să fie clar, n-am nicio problemă cu infirmierele, orice profesie este importantă, dar NU protecţia socială a fost scopul acestei investiţii. Stăm cu orele pe la UPU, înţepenim la uşile cabinetor şi uneori murim cu zile, printre altele, şi pentru că Spitalul Judeţean se confruntă cu o lipsă acută de medici. Locuinţele acestea exact asta erau: o gură de oxigen, o încercare de a-i atrage sau păstra la Brăila. Pe ei, pe doctori, nu pe asistente ori infirmiere, care oricum sunt în surplus pe plan local. Ce s-a vrut şi ce-a ieşit... 5 puncte pe grilă pentru un salariat fără studii, adică nici măcar diplomă de 8 clase - 15 puncte pentru unul cu studii superioare.

“NU putem să defavorizăm celelalte categorii”, a încercat să explice  aberaţiile Francisk Chiriac, preşedintele CJ.

Are şi el dreptate! De ce să încurajezi tinerii merituoşi să rămână într-o ţară, în care a avea studii pare deja un defect. De ce să rişti să încalci legea într-o ţară, în care egalitatea de şanse se traduce prin dreptul unei femei de a fi motostivuitor, iar al unui bărbat de a se angaja ca om de servici (sic!).

Ce pretenţii să ai de la un minister, chit că e el al Dezvoltării, care face parte dintr-un guvern format din şoferi şi secretare, pentru care diplomă de facultate înseamnă o banală hârtie luată pe şpagă, iar doctoratul un plagiat ordinar. 

Şi fiindcă veni vorba de şpagă, dacă stau bine şi mă gândesc, numai din parandărăturile şi comisioanele mascate aferente investiţiilor din Judeţean, cred că s-ar fi construit ditamai cartierul de blocuri, în care ar fi încăput inclusiv infirmierele din Galaţi. Măcar alea piloase!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro