Mergi la conţinutul principal

O frază cât o doctrină

„Să ştiţi că pe Ceauşescu l-am împuşcat pentru că a plătit datoriile, ce facem cu cei care au îndatorat ţara acum?”, declara, zilele trecute, plin de el, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, cu trimitere la actualul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu. „El (Florin Cîţu), în loc să vină să explice românilor cum a reuşit performanţa să împrumute această ţară la o dobândă de 4,74% - cea mai mare dobândă pe care o plăteşte un stat al Uniunii Europene, să ne explice cum, timp de 10-15 ani vom plăti acesteîmprumuturi...”, a continuat Ciolacu atacul, în cel mai pur stil pesedist.

De fapt, e suficient să ne oprim doar asupra primei propoziţii: „Pe Ceauşescu l-am împuşcat pentru că a plătit datoriile”. Este esenţa a tot ceea ce cred Ciolacu şi PSD. Este o propoziţie reprezentativă pentru acest gen de discurs, de politică, de atitudine personală şi de partid. Este fraza care exprimă, în doar câteva cuvinte, admiraţia faţă de Ceauşescu, minciuna gogonată transmisă generaţiilor mai tinere, ideea veşnicei conspiraţii la adresa românilor şi aruncarea problemei în curtea adversarilor politici. Tipic PSD – nici că se putea un preşedinte mai bun decât Ciolacu pentru acest partid.

Nu, pe Ceauşescu nu „l-am împuşcat”(o fi participat Ciolacu la execuţie?) pentru că a plătit datoriile. Ceauşescu a fost împuşcat pentru că a fost un dictator nenorocit, un criminal, un nebun care şi-a terorizat şi înfometat propriul popor, l-a ţinut ca pe animale în frig şi în întuneric – şi la figurat, şi la propriu. Nu ştiu, poate familia lui Ciolacu a dus-o bine şi are de ce să-l admire pe fostul dictator. Dar datoriile alea s-au plătit cu suferinţa a 20 de milioane de oameni, nu le-a plătit Ceauşescu din buzunarul lui.

De ce se împrumută acum România masiv? Pentru că trece printr-o perioadă critică, generată de o situaţie cu care ţara şi planeta nu s-au mai confruntat în ultimii 100 de ani. Pentru că trebuie să acopere golul lăsat de scăderea consumului, de închiderea unor activităţi, de ajutorarea – cât de cât – a afacerilor afectate şi a angajaţilor trimişi în şomaj tehnic. Pentru că trebuie să acopere şi golul lăsat de PSD. Pentru că trebuie să acopere salariile alea mari şi,în zeci de mii de cazuri, nemeritate ale bugetarilor. Pentru că trebuie să finanţeze investiţiile publice care ţin pe linia de plutire economia şi ţara, mai multe acum decât a finanţat PSD-ul vreodată! Da, se împrumută Guvernul la dobânzi mari – nu mai mari decât alea de pe vremea guvernării Dăncilă – dar asta pentru că avem un Parlament iresponsabil, condus de PSD, care vrea să majoreze iar salariile la stat, să crească pensiile cu 40%, să dubleze alocaţiile, deşi ştie foarte bine că nu sunt bani pentru atâtea măsuri populiste. Chiar nu sunt, că de-aia se tot împrumută statul! Seîmprumută la dobânzi mari, pentru că ăia care ne acordă banii ştiu foarte bine că ţara e de fapt la mâna unor parlamentari ipocriţi şi iresponsabili. Dar ştie şi Ciolacu toate astea, pentru că şi PSD se împrumuta masiv, dar nu pentru a se lupta cu efectele unei pandemii, ci pentru a plăti pomeni electorale, pensii şi salarii la stat, într-o perioadă în care nu exista nicio criză globală, iar economia românească era pe plus.

Înţeleg că e o miză, pentru că, deh, vin alegerile, dar nu înţeleg ticăloşia asta politică şi umană a oamenilor politici gen Ciolacu, lipsa asta de decenţă elementară şi, în definitiv, lipsa de bun simţ, doar pentru a câştiga nişte voturi de la nişte amărâţi exploataţi şi amăgiţi, de fapt, de 30 de ani (sau de 80 de ani),în spiritul unei doctrine construită doar pe promisiuni neonorate, minciuni ordinare şi manipulare crasă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro