* la propunerea structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorul general al României a delegat-o pe Diana Alexandru în fruntea Serviciului Teritorial Galaţi al DNA, pentru următoarele 3 luni * absolventă, în 2003, a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, Diana şi-a desfăşurat activitatea, în ultimii ani, în cadrul DNA Galaţi * potrivit declaraţiei de avere din 2012, noul şef al DNA Galaţi nu deţine terenuri, case sau maşini, însă are două depozite la CEC, de 25.153,06 respectiv 5.404,49 lei * venitul anual încasat de Diana Alexandru era, în 2012, de 88.356 lei
Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi are, începând de ieri, un nou şef, în persoana procurorului gălăţean Diana Alexandru. Potrivit Biroului de Informare şi Relaţii Publice din cadrul structurilor centrale ale DNA, "la propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a dispus delegarea, pe o perioadă de 3 luni, cu începere de la 17 decembrie 2013, a doamnei Alexandru Diana în funcţia de procuror şef al Serviciului Teritorial Galaţi". Surse judiciare ne-au precizat că Diana Alexandru îşi desfăşoară activitatea în cadrul DNA Galaţi din anul 2011.
Serviciile teritoriale al DNA funcţionează în localităţile unde se află curţi de apel, fiind conduse de procurori şefi aflaţi în subordinea directă a procurorului şef al DNA. Şefii de servicii teritoriale sunt numiţi pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), la propunerea procurorului şef al direcţiei. Delegarea se face, de obicei, pe o perioadă de 6 luni. Motivul pentru care Diana Alexandru a fost delegată pentru doar 3 luni, rămâne necunoscut.
Noul şef al ST Galaţi al DNA a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti în anul 2003. Potrivit unui interviu din anul 2008, Diana şi-a dorit încă din copilărie să fie procuror şi nu e de mirare că, atunci când activa la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, reuşea să instrumenteze câte 1.000 - 1.300 de dosare pe an. A urmat un an de zile un curs postuniversitar, după care a dat examen şi a urmat cursurile Institutului Naţional al Magistraturii (INM). În anul doi la INM a făcut practică la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, apoi a devenit procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi. În toamna lui 2007, Diana Alexandru a trecut cu bine examenul de definitivat, devenind unul dintre cei mai apreciaţi procurori gălăţeni.
În urmă cu circa trei ani, procurorul Diana Alexandru a venit la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde a instrumentat mai multe dosare importante, împreună cu mai vechii colegi de magistratură Gheorghe Ivan şi Mihaela Agheniţei. Noua funcţie i s-a potrivit ca o mănuşă, tânărul procuror fiind obişnuit să muncească peste program, de pe vremea când îşi desfăşura activitatea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi.
Procurorul Diana Alexandru a instrumentat, împreună cu colega sa, Mihaela Agheniţei, în prezent exclusă din magistratură, dosarul 166/P/2012 privindu-i pe subofiţerul Daniel Troacă de la UM 01551 Galaţi şi Nicolae Marin, patronul SC "Kartoum Decor" SRL Galaţi, trimişi în judecată pentru trafic de influenţă. Potrivit DNA Galaţi, inculpatul Troacă, fost coleg de arest cu deputatul Mihai Boldea, i-a promis acestuia că va interveni pe lângă procurorii DIICOT Galaţi Ion Ciafalon (pe atunci, şeful structurii teritoriale) şi Sorin Cărare (actual şef al structurii), pentru a aranja ca deputatului să nu i se mai ceară prelungirea stării de arest preventiv. Prin acelaşi rechizitoriu, s-a dispus disjungerea cercetărilor faţă de cei doi procurori DIICOT, aceştia urmând a fi anchetaţi pentru luare de mită, în forma prevăzuă de art. 254 alin. 1 ("acceptarea promisiunii ori nerespingerea ei"). Pentru serviciile sale de intermediere, Troacă i-a pretins deputatului Mihai Boldea suma de 400.000 lei. Denunţul în acest caz a fost făcut chiar de deputatul Boldea, aflat în arest preventiv. Ulterior, Mihaela Agheniţei avea să fie acuzată de DIICOT că l-ar fi favorizat pe deputatul Mihail Boldea, trimiţându-i pe Troacă şi Marin în judecată (în condiţiile în care cei doi au fost deja condamnaţi de instanţă).
Potrivit declaraţiei de avere din iunie 2012, procurorul Diana Alexandru nu deţine terenuri, clădiri, autoturisme sau opere de artă scumpe. În schimb, are două depozite la CEC, de 25.153,06 respectiv 5.404,49 lei, iar venitul anual încasat era, în anul 2012, de 88.356 lei.
Ieri, reporterii cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei" au încercat să contacteze noua conducere a DNA Galaţi, însă procurorul şef Diana Alexandru le-a transmis prin intermediul secretariatului că "este foarte ocupată" şi că nu poate da curs cererii.
Reamintim că în ziua de 11 decembrie 2013, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis eliberarea lui Gheorghe Ivan din funcţia de procuror şef al DNA - Serviciul Teritorial Galaţi, începând cu 16 decembrie, şi revenirea acestuia la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Totodată, CSM a decis amânarea discutării Raportului Inspecţiei Judiciare privind activitatea procurorului Ivan în fruntea DNA Galaţi, pentru luna ianuarie. Aflat în fruntea DNA Galaţi timp de cinci ani, Gheorghe Ivan ne-a precizat că a solicitat eliberarea din funcţie, plecarea de la DNA şi revenirea la Parchetul General "din motive personale".